Алкохолът действа след първата глътка

Въздържателите по празници обикновено се броят на пръстите на едната ръка и за това си има логично обяснение. Алкохолът е част от църковните ритуали, обредите и бита на българина от древни времена, затова е неизменна част от трапезата ни до ден днешен. Освен това е всеизвестно, че една чашка е достатъчна, за да свали задръжките, да улесни общуването и да ни снабди с повече увереност в собствените сили и възможности. Затова се използва и като удобно средство за създаване на весело настроение по празници.
„Етиловият алкохол е уникална отрова.
От една страна няма физиологичен биохимичен процес в организма на човека, който да изисква или да произвежда етилов алкохол т.е той е чужд за организма. От друга страна той е с много ниска остра токсичност – за сравнение той е по-слабо токсичен от готварската сол (натриев хлорид) – вещество, без което е немислим животът“, дефинира свойствата му д-р Митев.
Макар и да не се забелязва веднага, ефектът от приема на алкохол започва още след първата глътка и постепенно се увеличава. Точно това ни кара да продължаваме да пием, докато не достигнем максимума на собствения си капацитет.
Д-р Митко Митев работи в спешната токсикология на Военномедицинска академия (ВМА) от 1991 г. Има придобита специалност по клинична токсикология и е "магистър" по "Здравен мениджмънт". През 2011 г. започва обучение по боуен терапия, която му дава нов поглед върху тялото като интегративна система. |
„В стремежа за още и още приятни изживявания,
човек поема нови и нови порции алкохол. В един момент спира да пие, било защото сам е преценил или по силата на външни обстоятелства, но за зла участ опиването продължава и по правило превишава желаната степен или гротескно надхвърля обществено приемливите норми за весело прекарване“, споделя токсикологът.
Физиологичните процеси в организма след приема на алкохол са обект на задълбочени проучвания от години. Учените изследват токсикокинетиката и токсикодинамиката на етиловия алкохол, но все още никой не е дал категоричен
отговор на въпроса има ли количества, които не вредят.
В миналото изследователи успяха да докажат, че ежедневният прием на 1-2 чаши червено вино намаляват риска от настъпването и смъртността от исхемичен мозъчен инсулт, остър миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. В последно време обаче теорията за „здравословните“ количества алкохол намира все по-малко привърженици, а специалистите съветват полезните вещества от гроздовите семки да се приемат под формата на хранителни добавки. „Етиловият алкохол е универсален депресант на нервната система. Като такъв във всяка доза, която води до кръвна концентрация над 0.2 г/л, влошава представянето при различните психофизиологични тестове. Ето защо приемът на алкохол не се толерира при нито една професия, но особено стриктен е контролът при професии, свързани със здравето и живота на много хора – летци, работещи с машини и т.н. Не случайно шофирането с алкохолна концентрация над 0.5 г/л се преследва от закона, а при над 1.2 г/л се търпи и наказателна отговорност“, отбелязва д-р Митев.
Проблемът на Коледно-Новогодишният период е, че
празниците се сливат без време за изтрезняване.
В рамките на близо две седмици не само събираме цялото семейство и посрещаме новата година, но се черпим за няколко емблематични именни дни. При подобна серия организмът остава „опиянен“ за доста продължително време и дори здрави хора трудно излизат безнаказано от своеобразния маратон. Обикновено в този период спешните токсикологии приемат пациенти с проблеми в храносмилателната система – гастрити, панкреатити, остри алкохолни хепатити и прочие. Зависимите към алкохол пък влизат в запой, който може да продължи дълго време, след като празниците отдавна са отминали, предупреждава специалистът.
„Единици са тези, които още при първи прием на алкохол проявяват белези на зависимост – загуба на контрол. Останалите постепенно развиват толеранс – за същия ефект имат нужда от по-големи количества. Това вече е алармиращ признак. Нещата са наистина сериозни
![]() |
при прояви на абстинентен синдром.
Това е състоянието, при което за нормалното ежедневно функциониране организмът се нуждае от алкохол – за да не треперят ръцете, за да е спокоен човек, за да се концентрира, за да заспи и т.н.“, казва д-р Митев.
Съветът на специалистите, разбира се, е да не прекаляваме и да не си позволяваме да стигаме до състояние, в което не можем да се контролираме. Ако не сме достатъчно трезви, няма да забележим и „сигналите“, че някой от нашите близки или приятели се нуждае от медицинска помощ. Тоест, с тежко препиване до пълно замъгляване на съзнанието можем да навредим не само на себе си, но индиректно и на другите.
И все пак, рецепти за правилно пиене има.
„Всеки уважаващ себе си пияч ще ги сподели с гаранция за пълна ефикасност: добро мезе, качествен алкохол, приятна компания, танци между питиетата, адекватно разреждане – най-добре с чиста вода, и лягане не преди съзнанието да се е избистрило“, издава „тайната“ д-р Митев. И казва разумно „Наздраве!“ с пожелание за весели празници.

Варна е най-добрата локация за Протонен център
При нас всички клиники, необходими за лечение на деца с онкохематологични заболявания функционират успешно, имаме и обучени специалисти, казва проф. Елица Енчева

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Апарат с ИИ за прецизна колоноскопия в "Тракия"

COVID-19 все още е сериозен риск за здравето на пациентите
Вирусът представлява риск по отношение появата на нови мутации само и единствено, когато се намира в човешкия организъм, казва проф. Татяна Червенякова

Уникална операция на дете с рядък тумор

Сложна очна операция на дете след травма с лък

В „Пирогов" спасиха мъж с тежък мозъчен кръвоизлив
