Празници

Алкохолът действа след първата глътка

31-12-2017 10:02
Рецептата за напиване без последствия включва добро мезе, качествени питиета и много танци, казва д-р Митко МитевАлкохолът действа след първата глътка
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Българинът не сяда на маса без салата и ракия. Особено по празници, когато традицията повелява „да се чукнем за здраве". Така Коледно-Новогодишният запой лесно се превръща в маратон по пиене и не винаги приключва само с махмурлук. Има ли „здравословни" количества и как да се веселим, без да прекаляваме, попитахме д-р Митко Митев. Той е специалист в Отделението по спешната токсикология на Военномедицинска академия.

Въздържателите по празници обикновено се броят на пръстите на едната ръка и за това си има логично обяснение. Алкохолът е част от църковните ритуали, обредите и бита на българина от древни времена, затова е неизменна част от трапезата ни до ден днешен. Освен това е всеизвестно, че една чашка е достатъчна, за да свали задръжките, да улесни общуването и да ни снабди с повече увереност в собствените сили и възможности. Затова се използва и като удобно средство за създаване на весело настроение по празници.


„Етиловият алкохол е уникална отрова.


От една страна няма физиологичен биохимичен процес в организма на човека, който да изисква или да произвежда етилов алкохол т.е той е чужд за организма. От друга страна той е с много ниска остра токсичност – за сравнение той е по-слабо токсичен от готварската сол (натриев хлорид) – вещество, без което е немислим животът“, дефинира свойствата му д-р Митев.

Макар и да не се забелязва веднага, ефектът от приема на алкохол започва още след първата глътка и постепенно се увеличава. Точно това ни кара да продължаваме да пием, докато не достигнем максимума на собствения си капацитет.

Д-р Митко Митев работи в спешната токсикология на Военномедицинска академия (ВМА) от 1991 г. Има придобита специалност по клинична токсикология и е "магистър" по "Здравен мениджмънт". През 2011 г. започва обучение по боуен терапия, която му дава нов поглед върху тялото като интегративна система. 

„В стремежа за още и още приятни изживявания,

човек поема нови и нови порции алкохол. В един момент спира да пие, било защото сам е преценил или по силата на външни обстоятелства, но за зла участ опиването продължава и по правило превишава желаната степен или гротескно надхвърля обществено приемливите норми за весело прекарване“, споделя токсикологът.

Физиологичните процеси в организма след приема на алкохол са обект на задълбочени проучвания от години. Учените изследват токсикокинетиката и токсикодинамиката на етиловия алкохол, но все още никой не е дал категоричен 


отговор на въпроса има ли количества, които не вредят.


В миналото изследователи успяха да докажат, че ежедневният прием на 1-2 чаши червено вино намаляват риска от настъпването и смъртността от исхемичен мозъчен инсулт, остър миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. В последно време обаче теорията за „здравословните“ количества алкохол намира все по-малко привърженици, а специалистите съветват полезните вещества от гроздовите семки да се приемат под формата на хранителни добавки. „Етиловият алкохол е универсален депресант на нервната система. Като такъв във всяка доза, която води до кръвна концентрация над 0.2 г/л, влошава представянето при различните психофизиологични тестове. Ето защо приемът на алкохол не се толерира при нито една професия, но особено стриктен е контролът при професии, свързани със здравето и живота на много хора – летци, работещи с машини и т.н. Не случайно шофирането с алкохолна концентрация над 0.5 г/л се преследва от закона, а при над 1.2 г/л се търпи и наказателна отговорност“, отбелязва д-р Митев.

Проблемът на Коледно-Новогодишният период е, че


празниците се сливат без време за изтрезняване.


В рамките на близо две седмици не само събираме цялото семейство и посрещаме новата година, но се черпим за няколко емблематични именни дни. При подобна серия организмът остава „опиянен“ за доста продължително време и дори здрави хора трудно излизат безнаказано от своеобразния маратон. Обикновено в този период спешните токсикологии приемат пациенти с проблеми в храносмилателната система – гастрити, панкреатити, остри алкохолни хепатити и прочие. Зависимите към алкохол пък влизат в запой, който може да продължи дълго време, след като празниците отдавна са отминали, предупреждава специалистът.

„Единици са тези, които още при първи прием на алкохол проявяват белези на зависимост – загуба на контрол. Останалите постепенно развиват толеранс – за същия ефект имат нужда от по-големи количества. Това вече е алармиращ признак. Нещата са наистина сериозни




при прояви на абстинентен синдром.


Това е състоянието, при което за нормалното ежедневно функциониране организмът се нуждае от алкохол – за да не треперят ръцете, за да е спокоен човек, за да се концентрира, за да заспи и т.н.“, казва д-р Митев.

Съветът на специалистите, разбира се, е да не прекаляваме и да не си позволяваме да стигаме до състояние, в което не можем да се контролираме. Ако не сме достатъчно трезви, няма да забележим и „сигналите“, че някой от нашите близки или приятели се нуждае от медицинска помощ. Тоест, с тежко препиване до пълно замъгляване на съзнанието можем да навредим не само на себе си, но индиректно и на другите.   


И все пак, рецепти за правилно пиене има.


„Всеки уважаващ себе си пияч ще ги сподели с гаранция за пълна ефикасност: добро мезе, качествен алкохол, приятна компания, танци между питиетата, адекватно разреждане – най-добре с чиста вода, и лягане не преди съзнанието да се е избистрило“, издава „тайната“ д-р Митев. И казва разумно „Наздраве!“ с пожелание за весели празници. 


Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

У нас тази диагноза е на първо място като причина за смърт от всички онкологични заболявания при мъжете и на трето при жените, казва проф. Светлана Христова

Недоносените деца са рискови за инфекции

Недоносените деца са рискови за инфекции

Респираторно-синцитиалният вирус подвежда родителите, че става дума за тривиална настинка, а може да доведе до тежки пневномии, казва доц. Ралица Георгиева
Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Пандемията ни показа, че е нужно обществото да има по-голямо доверие на лекарите, тогава ще можам да защитим не само себе си, но и нашите близки и приятели, казва чл.-кор. проф. Цветалина Танкова
Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Рискът от нова инфекция е 5% до три месеца след първото заболяване, като нараства до 50% след 17 месеца

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Скрининг сред рисковите групи ще открие повече хора, на които може да бъде предоставено своевременно лечение, казва проф. Здравко Каменов
Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Операцията се прави за първи път в България и ще се извърши в УМБАЛ „Св. Екатерина", съобщи проф. Генчо Начев

Забравата издава Алцхаймер

Забравата издава Алцхаймер

Музиката, упражненията, диетата и ангажираността на ума помагат в борбата с болестта, казва д-р Костис Прускас от Блокс Здравни и социални грижи

Германски топ лекар оперира у нас

Германски топ лекар оперира у нас

Проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков извършиха първата съвместна интервенция в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", известният специалист от чужбина отказа хонорар
Действай бързо! Инсултът не чака!

Действай бързо! Инсултът не чака!

Ако симптомите бъдат открити и лечението започне навреме, процесът на „умиране" на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде спасен, казва акад. Иван Миланов

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Разписване план стъпка по стъпка как да става ранната диагностика, казва проф. Красимир Антонов
1 2 3 4 5 ... 48 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ