Празници

Алкохолът действа след първата глътка

31-12-2017 10:02
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Алкохолът действа след първата глъткаРецептата за напиване без последствия включва добро мезе, качествени питиета и много танци, казва д-р Митко Митев
Българинът не сяда на маса без салата и ракия. Особено по празници, когато традицията повелява „да се чукнем за здраве". Така Коледно-Новогодишният запой лесно се превръща в маратон по пиене и не винаги приключва само с махмурлук. Има ли „здравословни" количества и как да се веселим, без да прекаляваме, попитахме д-р Митко Митев. Той е специалист в Отделението по спешната токсикология на Военномедицинска академия.

Въздържателите по празници обикновено се броят на пръстите на едната ръка и за това си има логично обяснение. Алкохолът е част от църковните ритуали, обредите и бита на българина от древни времена, затова е неизменна част от трапезата ни до ден днешен. Освен това е всеизвестно, че една чашка е достатъчна, за да свали задръжките, да улесни общуването и да ни снабди с повече увереност в собствените сили и възможности. Затова се използва и като удобно средство за създаване на весело настроение по празници.


„Етиловият алкохол е уникална отрова.


От една страна няма физиологичен биохимичен процес в организма на човека, който да изисква или да произвежда етилов алкохол т.е той е чужд за организма. От друга страна той е с много ниска остра токсичност – за сравнение той е по-слабо токсичен от готварската сол (натриев хлорид) – вещество, без което е немислим животът“, дефинира свойствата му д-р Митев.

Макар и да не се забелязва веднага, ефектът от приема на алкохол започва още след първата глътка и постепенно се увеличава. Точно това ни кара да продължаваме да пием, докато не достигнем максимума на собствения си капацитет.

Д-р Митко Митев работи в спешната токсикология на Военномедицинска академия (ВМА) от 1991 г. Има придобита специалност по клинична токсикология и е "магистър" по "Здравен мениджмънт". През 2011 г. започва обучение по боуен терапия, която му дава нов поглед върху тялото като интегративна система. 

„В стремежа за още и още приятни изживявания,

човек поема нови и нови порции алкохол. В един момент спира да пие, било защото сам е преценил или по силата на външни обстоятелства, но за зла участ опиването продължава и по правило превишава желаната степен или гротескно надхвърля обществено приемливите норми за весело прекарване“, споделя токсикологът.

Физиологичните процеси в организма след приема на алкохол са обект на задълбочени проучвания от години. Учените изследват токсикокинетиката и токсикодинамиката на етиловия алкохол, но все още никой не е дал категоричен 


отговор на въпроса има ли количества, които не вредят.


В миналото изследователи успяха да докажат, че ежедневният прием на 1-2 чаши червено вино намаляват риска от настъпването и смъртността от исхемичен мозъчен инсулт, остър миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. В последно време обаче теорията за „здравословните“ количества алкохол намира все по-малко привърженици, а специалистите съветват полезните вещества от гроздовите семки да се приемат под формата на хранителни добавки. „Етиловият алкохол е универсален депресант на нервната система. Като такъв във всяка доза, която води до кръвна концентрация над 0.2 г/л, влошава представянето при различните психофизиологични тестове. Ето защо приемът на алкохол не се толерира при нито една професия, но особено стриктен е контролът при професии, свързани със здравето и живота на много хора – летци, работещи с машини и т.н. Не случайно шофирането с алкохолна концентрация над 0.5 г/л се преследва от закона, а при над 1.2 г/л се търпи и наказателна отговорност“, отбелязва д-р Митев.

Проблемът на Коледно-Новогодишният период е, че


празниците се сливат без време за изтрезняване.


В рамките на близо две седмици не само събираме цялото семейство и посрещаме новата година, но се черпим за няколко емблематични именни дни. При подобна серия организмът остава „опиянен“ за доста продължително време и дори здрави хора трудно излизат безнаказано от своеобразния маратон. Обикновено в този период спешните токсикологии приемат пациенти с проблеми в храносмилателната система – гастрити, панкреатити, остри алкохолни хепатити и прочие. Зависимите към алкохол пък влизат в запой, който може да продължи дълго време, след като празниците отдавна са отминали, предупреждава специалистът.

„Единици са тези, които още при първи прием на алкохол проявяват белези на зависимост – загуба на контрол. Останалите постепенно развиват толеранс – за същия ефект имат нужда от по-големи количества. Това вече е алармиращ признак. Нещата са наистина сериозни




при прояви на абстинентен синдром.


Това е състоянието, при което за нормалното ежедневно функциониране организмът се нуждае от алкохол – за да не треперят ръцете, за да е спокоен човек, за да се концентрира, за да заспи и т.н.“, казва д-р Митев.

Съветът на специалистите, разбира се, е да не прекаляваме и да не си позволяваме да стигаме до състояние, в което не можем да се контролираме. Ако не сме достатъчно трезви, няма да забележим и „сигналите“, че някой от нашите близки или приятели се нуждае от медицинска помощ. Тоест, с тежко препиване до пълно замъгляване на съзнанието можем да навредим не само на себе си, но индиректно и на другите.   


И все пак, рецепти за правилно пиене има.


„Всеки уважаващ себе си пияч ще ги сподели с гаранция за пълна ефикасност: добро мезе, качествен алкохол, приятна компания, танци между питиетата, адекватно разреждане – най-добре с чиста вода, и лягане не преди съзнанието да се е избистрило“, издава „тайната“ д-р Митев. И казва разумно „Наздраве!“ с пожелание за весели празници. 



Пациентите с аритмии все по-млади

Пациентите с аритмии все по-млади

Трябва да се създаде обзервационен регистър на хората с висок риск от внезапна сърдечна смърт, казва д-р Милко Стоянов от НКБ
3900 с диагноза лупус у нас

3900 с диагноза лупус у нас

Трудно намираме основни медикаменти за терапия, казаха пациенти с ревматологични заболявания
Хирурзи от ВМА и Швейцария учат ортопеди

Хирурзи от ВМА и Швейцария учат ортопеди

30 хирурзи от страната се включиха в еднодневния курс по тазобедрено ендопротезиране
Над половин милион деца в света са с диабет

Над половин милион деца в света са с диабет

Увеличават се случаите на деца, които страдат от диабет, алармират специалистите. Какви са причините за това, попитахме д-р Галина Кисьова - един от утвърдените педиатри в Детско отделение на Болница „Тракия".
Хипертонията уврежда сърцето, мозъка и бъбреците

Хипертонията уврежда сърцето, мозъка и бъбреците

На 17 май всяка година отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Какви са причините за появата на високото кръвно, попитахме кардиолога д-р Ленко Михов от Болница „Тракия".
Скрининг и обучение за диабет

Скрининг и обучение за диабет

Инициативата е част от „Първия национален фестивал на пешеходеца". Целта е да се популяризира здравословния и активен начин на живот.
Препоръките за хранене – настолна книга

Препоръките за хранене – настолна книга

Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
Над 50% от българите с разширени вени

Над 50% от българите с разширени вени

Започват безплатни прегледи в 8 града в седмицата между 10-ти и 14-ти юни
Липсва радиойод за изследване на рак

Липсва радиойод за изследване на рак

Учреден е Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори, в който ще членуват специалисти от 11 страни
800 жени годишно с рак на яйчниците

800 жени годишно с рак на яйчниците

Половината губят битката с тежкото заболяване, обясниха специалистите
1 2 3 4 5 ... 32 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019