Надзор

Болните лежат без нужда

22-12-2017 13:56
Clinica.bg

press@clinica.bg
Болните лежат без нуждаГенетичните резултати са некачествени, обърква се терапията и уморяваме хора, казва проф. Камен Плочев
Пациентите у нас лежат в болница без нужда, а заради некачествени резултати на генетичните лаборатории медиците ги „уморяват". Това са двата основни проблема, които трябва спешно да се решат, смята управителят на здравната каса проф. Камен Плочев в стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на фонда миналата седмица. Повод за думите му са спешните мерки за повишаване на контрола в системата, които трябваше да представи. Надзорниците обаче отложиха обсъждането им за януари, тъй като не бяха доволни от предложенията, които получиха.

„Този материал го работихме една седмица. Седнахме в тази зала, точка по точка на екрана и сме го работили. Имаме редица трудности и затова за някои неща трябва да ни помогнете. Това в крайна сметка е един от механизмите на работа на Надзорния съвет", признава проф. Плочев. Според него касата в момента харчи средства без да знае защо най-вече при лекарствата.


„Ние знаем, че най-много загуби има при лечение

на хематологични и на онкологични заболявания. И при двете заболявания имаме динамика в развитието на туморните процеси, т.е. генетични промени, които правят една скъпа терапия безсмислена. В България все още никоя лаборатория не прави контрол върху генетичните промени, които стават с този тумор, за да се насочат усилията не към скъпоструващи няколко медикамента, а към така наречената таргетна терапия, т.е. една терапия", обяснява проф. Плочев. Още по-големият проблем според него е, че фирмите правят изследванията на пациентите и казват има ли мутации в заболяването или не, но местата, където това се случва сега не са подходящи.

„В България има няколко лаборатории, които работят генно инженерство, т.е. правят тези изследвания, само че тези лаборатории не подлежат на международен контрол на качеството и много колеги лично с мен са говорили и имат оплаквания, че резултатите са некачествени, обърква се терапията и ние даваме пари не само за неща, които не вършат работа, това не е толкова страшно, уморяваме хора", категоричен е проф. Плочев. Според него заради това министерство на здравеопазването спешно трябва да организира международен контрол върху качеството на работата на националните лаборатории, които са отговорни за мониторинга на тези дейности.


„В противен случай ние няма как да знаем дали парите,

които плащаме дават продукт наречен здраве, което е целта. Има две референтни лаборатории, но тези референтни лаборатории по някакъв начин си намират сертификати, но само имунологичната лаборатория на проф. Елисавета Наумова има международен сертификат на Европейския съюз. Друга лаборатория в България аз не знам", допълва той. Този проблем според него важи и за останалите лаборатории – микробиология, вирусология и ДНК за хепатит С, за диабета.

„Лично на мен ми се случва за един и същи болен три лаборатории да дават различни резултати. Има проблеми с лабораторната диагностика. Там е големият проблем", категоричен е проф. Плочев. Другият сериозен проблем според него са болниците, където на хората се гледа като на портфейли, а причината за това е начинът им на финансиране.


„Как да спрем този безсмислен оборот на болни хора

в болниците. Клиничната пътека вместо един алгоритъм за действие точка по точка какво се прави се превърна във финансов чек, колкото пътеки отчетеш, толкова пари ще ти дадат, независимо дали има нужда или няма. Ние сме създали системата, моделираме лекарите, управителите на болниците дават указания който мине да бъде приет, за да се въртят повече пари, а, повярвайте ми, безсмислено лежат хора, които нямат никаква нужда от това нещо. На този въпрос, мислихме го тука, не виждам как ще намерим решение. Трябва да го решаваме съвместно. Сами не можем да ви предложим ефективна мярка на сегашния етап", признава проф. Плочев.
Напълно съгласна с него е Жени Начева, която е председател на Надзорния съвет на НЗОК и решаването на тези проблеми се отлага за следващата година. Останалите членове на Надзора пък прибавят към тях и още няколко точки. Те също засягат болни теми от доста време, на които решение досега не се дава, въпреки че лесно може да се направи. Сред тях са задължаването на фирмите да регистрират болнични опаковки на онкомедикаментите, тъй като цената им е по-ниска, а не да карат лечебните заведения да плащат за по-скъпите и по-малки флакони. Също така липсата на регистри с надеждна информация и на действаща електронна система в здравната система.Проблясък

Проф. Камен Плочев: Има светлина в тунела


„Само тук искам още нещо да добавя. Има светлина в тунела. Това, че вие толкова много ни помагате и не гласувате надлимитна дейност нас много ни радва и всички сме единодушни, че в момента това е правилният път. Никакво разрешаване на надлимитна дейност от бюджета. Това е нашата молба. Аз не съм бил преди това, но ми казаха, че е имало периоди, когато е имало пропукване."Делото срещу Семерджиев тръгна

Делото срещу Семерджиев тръгна

Съдебният процес е заради натиска върху шефа на ИАЛ, той ще бъде публичен

Джипитата пак излизат на протест

Джипитата пак излизат на протест

Правят си „семейна снимка" с Кирил Ананиев пред НДК в понеделник

Орязването на легла е цинично

Орязването на легла е цинично

Рестриктивната мярка ще ограничи достъпа до медицинска помощ, казва д-р Георги Бакоев
Ремонтират стандартa за болниците

Ремонтират стандартa за болниците

На 155 млн. лв. възлизат просрочията на 70-те държавни болници, каза Жени Начева

Депутатите се отказаха от приватизацията

Депутатите се отказаха от приватизацията

Отхвърлено беше и предложението на болниците да се дадат оборотни средства за покриване на дълговете
Пирогов поема дежурствата на джипитата

Пирогов поема дежурствата на джипитата

Отпада необходимостта столичните лични лекари да са на разположение по 24 часа в денонощието
От 160 до 450 операции в неврохирургията

От 160 до 450 операции в неврохирургията

Новият стандарт по специалността е публикуван почти без корекции
Финансовият стандарт е като приказката за магарето

Финансовият стандарт е като приказката за магарето

Промените в здравната система валят почти всеки ден. От здравното министерство предложиха нови стандарти за държавните болници, проект на здравна карта и методика за финансирането на лечебните заведения. НЗОК пък определи първите бюджети за болниците по новия рамков договор. Има ли проблеми в системата, попитахме д-р Венцислав Грозев. 

Картата реже още приема в болниците

Картата реже още приема в болниците

Реформа не означава да повториш грешките, а да премахнеш това, което води до лоши резултати, казва Стойчо Кацаров
Планират 19 центъра за трансплантации

Планират 19 центъра за трансплантации

Според здравното министерство у нас трябва да има четири PET-CT, те вече са пет

1 2 3 4 5 ... 113 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Адекватни ли са заложените параметри в проекта за нова здравна карта на МЗ?

Април 2018