Надзор

Болните лежат без нужда

22-12-2017 13:56
Clinica.bg

press@clinica.bg
Болните лежат без нуждаГенетичните резултати са некачествени, обърква се терапията и уморяваме хора, казва проф. Камен Плочев
Пациентите у нас лежат в болница без нужда, а заради некачествени резултати на генетичните лаборатории медиците ги „уморяват". Това са двата основни проблема, които трябва спешно да се решат, смята управителят на здравната каса проф. Камен Плочев в стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на фонда миналата седмица. Повод за думите му са спешните мерки за повишаване на контрола в системата, които трябваше да представи. Надзорниците обаче отложиха обсъждането им за януари, тъй като не бяха доволни от предложенията, които получиха.

„Този материал го работихме една седмица. Седнахме в тази зала, точка по точка на екрана и сме го работили. Имаме редица трудности и затова за някои неща трябва да ни помогнете. Това в крайна сметка е един от механизмите на работа на Надзорния съвет", признава проф. Плочев. Според него касата в момента харчи средства без да знае защо най-вече при лекарствата.


„Ние знаем, че най-много загуби има при лечение

на хематологични и на онкологични заболявания. И при двете заболявания имаме динамика в развитието на туморните процеси, т.е. генетични промени, които правят една скъпа терапия безсмислена. В България все още никоя лаборатория не прави контрол върху генетичните промени, които стават с този тумор, за да се насочат усилията не към скъпоструващи няколко медикамента, а към така наречената таргетна терапия, т.е. една терапия", обяснява проф. Плочев. Още по-големият проблем според него е, че фирмите правят изследванията на пациентите и казват има ли мутации в заболяването или не, но местата, където това се случва сега не са подходящи.

„В България има няколко лаборатории, които работят генно инженерство, т.е. правят тези изследвания, само че тези лаборатории не подлежат на международен контрол на качеството и много колеги лично с мен са говорили и имат оплаквания, че резултатите са некачествени, обърква се терапията и ние даваме пари не само за неща, които не вършат работа, това не е толкова страшно, уморяваме хора", категоричен е проф. Плочев. Според него заради това министерство на здравеопазването спешно трябва да организира международен контрол върху качеството на работата на националните лаборатории, които са отговорни за мониторинга на тези дейности.


„В противен случай ние няма как да знаем дали парите,

които плащаме дават продукт наречен здраве, което е целта. Има две референтни лаборатории, но тези референтни лаборатории по някакъв начин си намират сертификати, но само имунологичната лаборатория на проф. Елисавета Наумова има международен сертификат на Европейския съюз. Друга лаборатория в България аз не знам", допълва той. Този проблем според него важи и за останалите лаборатории – микробиология, вирусология и ДНК за хепатит С, за диабета.

„Лично на мен ми се случва за един и същи болен три лаборатории да дават различни резултати. Има проблеми с лабораторната диагностика. Там е големият проблем", категоричен е проф. Плочев. Другият сериозен проблем според него са болниците, където на хората се гледа като на портфейли, а причината за това е начинът им на финансиране.


„Как да спрем този безсмислен оборот на болни хора

в болниците. Клиничната пътека вместо един алгоритъм за действие точка по точка какво се прави се превърна във финансов чек, колкото пътеки отчетеш, толкова пари ще ти дадат, независимо дали има нужда или няма. Ние сме създали системата, моделираме лекарите, управителите на болниците дават указания който мине да бъде приет, за да се въртят повече пари, а, повярвайте ми, безсмислено лежат хора, които нямат никаква нужда от това нещо. На този въпрос, мислихме го тука, не виждам как ще намерим решение. Трябва да го решаваме съвместно. Сами не можем да ви предложим ефективна мярка на сегашния етап", признава проф. Плочев.
Напълно съгласна с него е Жени Начева, която е председател на Надзорния съвет на НЗОК и решаването на тези проблеми се отлага за следващата година. Останалите членове на Надзора пък прибавят към тях и още няколко точки. Те също засягат болни теми от доста време, на които решение досега не се дава, въпреки че лесно може да се направи. Сред тях са задължаването на фирмите да регистрират болнични опаковки на онкомедикаментите, тъй като цената им е по-ниска, а не да карат лечебните заведения да плащат за по-скъпите и по-малки флакони. Също така липсата на регистри с надеждна информация и на действаща електронна система в здравната система.Проблясък

Проф. Камен Плочев: Има светлина в тунела


„Само тук искам още нещо да добавя. Има светлина в тунела. Това, че вие толкова много ни помагате и не гласувате надлимитна дейност нас много ни радва и всички сме единодушни, че в момента това е правилният път. Никакво разрешаване на надлимитна дейност от бюджета. Това е нашата молба. Аз не съм бил преди това, но ми казаха, че е имало периоди, когато е имало пропукване."Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Здравната система е изправена пред нови промени. В навечерието сме на избора на нов управител на единствената финансираща институция в сектора – НЗОК, и на новия здравен модел, който министър Кирил Ананиев обеща да сподели през лятото. Коя е посоката, по която да поемем, попитахме проф. Григор Димитров.
Реформират и психиатричната ни система

Реформират и психиатричната ни система

Европейски експерти ще се запознаят с предлаганите услуги в България и ще изготвят план за промени

Дефицитът на НЗОК намаля до 40 млн.

Дефицитът на НЗОК намаля до 40 млн.

Разликата с първоначалните прогнози за 100 млн. лв. щяла да се компенсира от отстъпки

Отблокират част от лекарствата за кръвно

Отблокират част от лекарствата за кръвно

Двама от производителите не са вложили в тях от опасните съставки, каза проф. Асена Стоименова

10-те млн. излишък на НЗОК отиват за 2019

10-те млн. излишък на НЗОК отиват за 2019

Все по-големи диспропорции в парите за болниците, отчетоха депутатите

Ананиев проучва спешната помощ в Румъния

Ананиев проучва спешната помощ в Румъния

Здравният министър обсъди с колегата си Сорина Пинтя лекарствената политика, покани го на визита у нас
Болниците подават заявки за е-търга 4 дни

Болниците подават заявки за е-търга 4 дни

Очаква се в него участие да вземат около 200 лечебни заведения, казаха от здравното министерство

Гледат бюджета на НЗОК за 2019

Гледат бюджета на НЗОК за 2019

С 300 млн. лв. отгоре предлагат да се заложат от КНСБ

Болниците без право на печалба по НЗОК

Болниците без право на печалба по НЗОК

Въпреки летния сезон, динамиката в здравеопазването не спада. Броени дни ни делят от избора на нов управител на НЗОК, започва подготовката на бюджета за здраве за 2019 г., а здравният министър Кирил Ананиев обеща да представи и нов модел за развитието на системата. Каква е гледната точка на синдикатите по тези теми, попитахме д-р Иван Кокалов.

Депутатите почти доволни от ИАЛ

Депутатите почти доволни от ИАЛ

Ако имахме здравна електронна система, всичко щеше да е по-лесно, каза проф. Асена Стоименова

1 2 3 4 5 ... 131 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че изборът на нов управител на НЗОК ще доведе до промени в системата?

Юли 2018