ИНТЕРВЮ

Жените са по-агресивни от мъжете

16-05-2016 22:56
Алкохолът и наркотиците доказано изострят насилието, твърди д-р Фани ЦураковаЖените са по-агресивни от мъжете


Д-р Фани Цуракова е известна наша писателка на криминални книги и журналист. Завършва медицина в София. Казва, че го е направила, за да има по-широко познание, но винаги е искала да се занимава с писане. Започва сътрудничеството си към вестници и списания още като студентка. Така попада в елитното за времето си издание „Орбита", после кара стаж като лекар в провинцията една година и веднага след това работи в „Жената днес", „Общество и право", БНР. След години, когато казва, че „въртележката в журналистиката се завърта с бясна скорост", тя се връща към лекарската професия. Днес работи като психиатър в ИСУЛ, паралелно е и пиар, и продължава да пише. Нейн съпруг е не по-малко популярният преподавател, психиатърът доц. Георги Койчев.
- Д-р Цуракова, основателни ли са твърденията, че през последните години агресията, която е по-скоро социална болест, а не толкова медицинска, ескалира?

- Не мога да подкрепя такова твърдение. Дори Чърчил с книгата си, с която спечели Нобелова награда „Раждането на Великобритания", обрисува едно доста по-смутно и злонамерено общество и време. Агресията е част от биологичния свят, заложена е дълбоко в човека. Практически всички цивилизации и религии се опитват по някакъв начин да я канализират. Тя е генетично заложена у хората и е различна при мъжете, и при жените. Съвременните проучвания например сочат, че ние, жените в мозъците си имаме доста повече центрове на този феномен – 26, а при мъжете те са едва 7. Има обаче заболявания, които стимулират агресията. От значение е също начинът, по който даден човек е отглеждан, каква е социалната му настройка. Ето защо и интервенцията е разнообразна в зависимост от това, на каква база е възникнала агресията.

- В социален аспект обаче от какво зависи дали ще се формира насилническо поведение?

- Съществуват теории за заучаване на агресивно поведение, което може да се формира в семейството, но е възможно да стане и в училище, или от медии, интернет и т.н. В крайна сметка се оказва, че годишно около половин милион души по света умират от такива насилнически посегателства. До 2010 г. бях отговорник по темата „Насилие и здраве" за България към Световната здравна организация. През 1986 г. тя излезе с резолюция, че голяма част от заболяванията и трайната инвалидност се дължат на травми в резултат на насилие, ПТП, битови, професионални и др. сблъсъци между хората. Повечето от тях са в младежка възраст. Експертите казват, че е във възможностите на хората тези процеси да бъдат контролирани. Т.е. с малко мерки може да се предотврати тежка заболеваемост и инвалидност.

- Какви са тези мерки?

- На първо време се прави база данни, определя се какви са формите на насилие и в какви групи да се обособят – посегателства над жени, междуличностни, в детска възраст, над възрастните хора и т.н. Определят се онези фактори, които най-лесно могат да се отстранят. На първо място това е алкохолът. Според данните на СЗО 30 на сто от смъртните случаи са в пряка връзка с пиенето на високоградусови напитки. Между 1/3 и ½ от убийците пък са били пияни. Алкохолът премахва задръжките у човека и повишава изблиците на насилие. Намерих интересни данни за това, че онези хора, които стоят ниско в йерархията на обществото при употреба на алкохол стават агресивни. Докато висшестоящите като пият, стават благоразположени. Фрустрираните хора са много по-опасни, когато пият, отколкото доказалите се с възможностите си. Променят се нивата на кръвния серотонин в зависимост от това дали даден индивид е на върха на пирамидата или в основата й. Кокаинът също доказано изостря насилието. Така действа и обучението с гледането на насилнически филми, електронни игри и др. Всичко това е тренинг за нарушаване на правилата в обществото. Хората, които са били на война и са убивали, е много по-възможно да го направят пак в състояние на афект. Разбира се, всички тези процеси протичат на много нива. Един човек, който е импулсивен или има заболяване, или пък някой, който не е емпатичен, лесно става насилник. Преживелите в детството си насилие, също.

- Възможна ли е превенция и лечение на хора с такива отклонения?

- Към тези процеси трябва да се подхожда строго индивидуално. Зависи каква е причината за възникването на насилието. Наш психиатър – Петър Маринов установи, че при хора страдащи от едно и също заболяване в еднаква тежест, от значение е семейната среда и как са възпитани. Също така дали са пили алкохол или не са. Важно е да се знае, че бензодиазепините например, които широко се употребяват у нас, повишават агресивността. Това са някои от т.нар. успокоителни, които се изписват със зелени рецепти.

- Как да се ограничи пиенето на алкохол, у нас е публична тайна, че то се превърна в „масов спорт"?

- Чрез контрол. Сега алкохолът се продава навсякъде, лесно достъпен е, хората се заучават да пият от ранна възраст. Сякаш вече е модно ученици да разнасят по парковете двулитрови бири и т.н. Социалната норма създава бариери пред определено недобро поведение. Не е добре, че телевизиите напоследък налагат като норма нахалното и нагло поведение. Прескачането на една такава граница, води до преминаването на друга, после е следващата... Така е и с пиенето на алкохол - безразборно и навсякъде. Във фитнес залите също се правят безобразия. Дават се на хората за употреба анаболи, които водят до поява на тревожни разстройства и агресивно поведение. Това е нова мода от преди 2-3 години и вече има двама млади мъже, които починаха. Образуват се дребни тромбемболии, които не могат да се хванат и при последваща интервенция, могат да доведат до смърт.

- Работата като психиатър, помага ли ви в писането?

Определят ме като криминална писателка и да, смятам, че има пресечна точка между едната и другата ми дейност. Винаги ме е занимавала мисълта за криминалните фантазии, смятам, че те са много чести. Да пожелаеш злото на другия не е рядкост, а ако човек отрича това, то със сигурност не е наясно със себе си. Хората са конкурентни същества и дълбоко у тях е заложена тази недобронамереност. Известно е, че четящите криминална литература са по-скоро несмели, отколкото агресивни. Случаите, за които аз пиша не са реални, не са ми разказвани от хора, нито съм видяла в практиката си на лекар. Намирам, че е дълбоко неморално да се описват неща, които пациентите са ми споделяли. Иначе, когато човек попадне в съдебна зала, установява как лесно понякога се извършва убийство и се отнема живот. Но, когато дойде тук, в болницата, вижда колко е трудно да се опази живота.


Лечение без взаимно доверие е обречено на неуспех

Лечение без взаимно доверие е обречено на неуспех

Необходимо е спешно да се постави началото на процес по възстановяване на толерантността и уважението на пациентите и техните близки към лекарите
Мъж потрошил спешното, докато спасяват живот

Мъж потрошил спешното, докато спасяват живот

Искал бебето му да бъде прегледано веднага, избягал с детето, щом чул да викат полицията
Британец нападна санитарка

Британец нападна санитарка

Той блъскал вратите на рентгеновите кабинети на Великотърновската болница, задържан е за хулиганство
Мъж нападна и души зъболекар

Мъж нападна и души зъболекар

Реагирал на забележката му да не вдига шум в чакалнята, от БЗС реагираха остро срещу нападението
И столичните лекари срещу насилието

И столичните лекари срещу насилието

Осъждаме категорично проявите на насилие над медици и упражняването на вербална и физическа агресия, казват от региналната им колегия

Нужен е респект към лекарите, а не агресия

Нужен е респект към лекарите, а не агресия

Топ приоритетите на всички нива в държавата трябва да бъде разработването на стратегия за овладяване на проблемите с кадрите, казва ББА
И джипитата срещу агресията над колега

И джипитата срещу агресията над колега

Настояваме институциите най-сетне да осигурят защитена и спокойна среда, в която да работим, казват от НСОПЛБ

Арестуваха побойник на спешен лекар

Арестуваха побойник на спешен лекар

Нахвърлил се и на полицаите, които придружавали линейката, образувано е досъдебно производство
Oтново агресия над медици

Oтново агресия над медици

Мъж от Сандански е задържан заради обиди и заплахи над специалистите от Филиала за спешна помощ
Услугите за наркозависими са недостъпни

Услугите за наркозависими са недостъпни

Трябва да има повече програми за лечение, които са финансирани от държавата, стъпки в тази посока вече са предприети, казват специалистите от НЦОЗА
1 2 3 4 5 ... 14 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ