ИНТЕРВЮ

Жените са по-агресивни от мъжете

16-05-2016 22:56
Алкохолът и наркотиците доказано изострят насилието, твърди д-р Фани ЦураковаЖените са по-агресивни от мъжете


Д-р Фани Цуракова е известна наша писателка на криминални книги и журналист. Завършва медицина в София. Казва, че го е направила, за да има по-широко познание, но винаги е искала да се занимава с писане. Започва сътрудничеството си към вестници и списания още като студентка. Така попада в елитното за времето си издание „Орбита", после кара стаж като лекар в провинцията една година и веднага след това работи в „Жената днес", „Общество и право", БНР. След години, когато казва, че „въртележката в журналистиката се завърта с бясна скорост", тя се връща към лекарската професия. Днес работи като психиатър в ИСУЛ, паралелно е и пиар, и продължава да пише. Нейн съпруг е не по-малко популярният преподавател, психиатърът доц. Георги Койчев.
- Д-р Цуракова, основателни ли са твърденията, че през последните години агресията, която е по-скоро социална болест, а не толкова медицинска, ескалира?

- Не мога да подкрепя такова твърдение. Дори Чърчил с книгата си, с която спечели Нобелова награда „Раждането на Великобритания", обрисува едно доста по-смутно и злонамерено общество и време. Агресията е част от биологичния свят, заложена е дълбоко в човека. Практически всички цивилизации и религии се опитват по някакъв начин да я канализират. Тя е генетично заложена у хората и е различна при мъжете, и при жените. Съвременните проучвания например сочат, че ние, жените в мозъците си имаме доста повече центрове на този феномен – 26, а при мъжете те са едва 7. Има обаче заболявания, които стимулират агресията. От значение е също начинът, по който даден човек е отглеждан, каква е социалната му настройка. Ето защо и интервенцията е разнообразна в зависимост от това, на каква база е възникнала агресията.

- В социален аспект обаче от какво зависи дали ще се формира насилническо поведение?

- Съществуват теории за заучаване на агресивно поведение, което може да се формира в семейството, но е възможно да стане и в училище, или от медии, интернет и т.н. В крайна сметка се оказва, че годишно около половин милион души по света умират от такива насилнически посегателства. До 2010 г. бях отговорник по темата „Насилие и здраве" за България към Световната здравна организация. През 1986 г. тя излезе с резолюция, че голяма част от заболяванията и трайната инвалидност се дължат на травми в резултат на насилие, ПТП, битови, професионални и др. сблъсъци между хората. Повечето от тях са в младежка възраст. Експертите казват, че е във възможностите на хората тези процеси да бъдат контролирани. Т.е. с малко мерки може да се предотврати тежка заболеваемост и инвалидност.

- Какви са тези мерки?

- На първо време се прави база данни, определя се какви са формите на насилие и в какви групи да се обособят – посегателства над жени, междуличностни, в детска възраст, над възрастните хора и т.н. Определят се онези фактори, които най-лесно могат да се отстранят. На първо място това е алкохолът. Според данните на СЗО 30 на сто от смъртните случаи са в пряка връзка с пиенето на високоградусови напитки. Между 1/3 и ½ от убийците пък са били пияни. Алкохолът премахва задръжките у човека и повишава изблиците на насилие. Намерих интересни данни за това, че онези хора, които стоят ниско в йерархията на обществото при употреба на алкохол стават агресивни. Докато висшестоящите като пият, стават благоразположени. Фрустрираните хора са много по-опасни, когато пият, отколкото доказалите се с възможностите си. Променят се нивата на кръвния серотонин в зависимост от това дали даден индивид е на върха на пирамидата или в основата й. Кокаинът също доказано изостря насилието. Така действа и обучението с гледането на насилнически филми, електронни игри и др. Всичко това е тренинг за нарушаване на правилата в обществото. Хората, които са били на война и са убивали, е много по-възможно да го направят пак в състояние на афект. Разбира се, всички тези процеси протичат на много нива. Един човек, който е импулсивен или има заболяване, или пък някой, който не е емпатичен, лесно става насилник. Преживелите в детството си насилие, също.

- Възможна ли е превенция и лечение на хора с такива отклонения?

- Към тези процеси трябва да се подхожда строго индивидуално. Зависи каква е причината за възникването на насилието. Наш психиатър – Петър Маринов установи, че при хора страдащи от едно и също заболяване в еднаква тежест, от значение е семейната среда и как са възпитани. Също така дали са пили алкохол или не са. Важно е да се знае, че бензодиазепините например, които широко се употребяват у нас, повишават агресивността. Това са някои от т.нар. успокоителни, които се изписват със зелени рецепти.

- Как да се ограничи пиенето на алкохол, у нас е публична тайна, че то се превърна в „масов спорт"?

- Чрез контрол. Сега алкохолът се продава навсякъде, лесно достъпен е, хората се заучават да пият от ранна възраст. Сякаш вече е модно ученици да разнасят по парковете двулитрови бири и т.н. Социалната норма създава бариери пред определено недобро поведение. Не е добре, че телевизиите напоследък налагат като норма нахалното и нагло поведение. Прескачането на една такава граница, води до преминаването на друга, после е следващата... Така е и с пиенето на алкохол - безразборно и навсякъде. Във фитнес залите също се правят безобразия. Дават се на хората за употреба анаболи, които водят до поява на тревожни разстройства и агресивно поведение. Това е нова мода от преди 2-3 години и вече има двама млади мъже, които починаха. Образуват се дребни тромбемболии, които не могат да се хванат и при последваща интервенция, могат да доведат до смърт.

- Работата като психиатър, помага ли ви в писането?

Определят ме като криминална писателка и да, смятам, че има пресечна точка между едната и другата ми дейност. Винаги ме е занимавала мисълта за криминалните фантазии, смятам, че те са много чести. Да пожелаеш злото на другия не е рядкост, а ако човек отрича това, то със сигурност не е наясно със себе си. Хората са конкурентни същества и дълбоко у тях е заложена тази недобронамереност. Известно е, че четящите криминална литература са по-скоро несмели, отколкото агресивни. Случаите, за които аз пиша не са реални, не са ми разказвани от хора, нито съм видяла в практиката си на лекар. Намирам, че е дълбоко неморално да се описват неща, които пациентите са ми споделяли. Иначе, когато човек попадне в съдебна зала, установява как лесно понякога се извършва убийство и се отнема живот. Но, когато дойде тук, в болницата, вижда колко е трудно да се опази живота.


Българският лекар е добронамерен, но претоварен

Българският лекар е добронамерен, но претоварен

Търсенето на спешна медицинска помощ, особено когато става дума за значим човек, е особено стресогенно, казва психологът Блага Русева
Съдят ускорено нападателя на сестрата

Съдят ускорено нападателя на сестрата

Такова уверение е получил здравният министър д-р Асен Меджидиев, казват от МЗ
Пиян преби медицинска сестра

Пиян преби медицинска сестра

Жената е приета в Отделението по неврология на пернишката болница с комоцио и множество наранявания

Започнаха обученията за справяне с агресивни пациенти

Започнаха обученията за справяне с агресивни пациенти

Курсовете са безплатни за лекари и медицински специалисти и са разработени от психолози от Лаборатория за психично здраве на ВМА, казаха от БЛС
50% от лекарите - жертва на вербална агресия

50% от лекарите - жертва на вербална агресия

За да се реши проблема, от БЛС настояват за въвеждане на допълнителни часове в училище и разпространението на информация относно значението на уважението към здравните и социално-здравните специалисти
Съдят мъж за хулиганство в Спешна помощ

Съдят мъж за хулиганство в Спешна помощ

36-годишният радомирец е подведен под отговорност и за унищожаване и повреждане на имущество на ЦСМП в града
Арестуваха побойник на спешен медик

Арестуваха побойник на спешен медик

21-годишен е задържан в РУ-Момчилград, след като ударил няколко юмрука на лекарския асистент
Агресията показва недостиг на умения да се справяме

Агресията показва недостиг на умения да се справяме

Напоследък отново зачестиха проявите на агресия към медици, а и като цяло в обществото ни. Знак за какво е това, как може да се обяснят подобни действия и какъв е пътят да се ограничат, попитахме д-р Младен Пенчев. Той е специалист в Клиниката по Психиатрия на УМБАЛ "Александровска" в София.
Агресия и при спасителите

Агресия и при спасителите

До сблъсък с туристи се е стигнало на плажа на „Слънчев бряг" заради незачитането на червения флаг

Ние сме като гръмоотводи в системата

Ние сме като гръмоотводи в системата

При нас агресията е предимно вербална, хората протестират, че има грешка в документите им и не могат да получат лекарствата си на момента, казва магистър-фармацевт Димитър Маринов
1 2 3 4 5 ... 16 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Декември 2022 Предишен Следващ