Българската Коледа

Гласът на Дядо Коледа

24-12-2017 09:30
Божидар има 80% загуба на слуха, но въпреки това продължава да се бориГласът на Дядо Коледа
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Празниците са в разгара си и всички ние тайно шепнем желанията си към Дядо Коледа и с усмивка поглеждаме към небето, за да видим прелитащата шейна. За децата на Българската Коледа обаче е без значение кога ще дойде добрият старец. Те са благословени от съдбата. Clinica.bg ви разказва историите на тези щастливи деца. Ред е на Божидар и неговата майка Татяна.
Татяна казва, че не обича да се връща назад в миналото, защото пътят, който е извървяла с малкия Божидар е труден, болезнен и мъчителен. Предпочита да гледа към бъдещето и с надежда. „Не знам дали така се е родил. В началото всичко беше наред", започва историята си Татяна. Красивото момченце расте, а с всеки изминал ден близките му се радват на някоя нова пакост или щуротия. Когато навършва две години и половина обаче, нещата се променят. „Лелката в детската градина каза на майка ми, че Божидар има някакъв проблем. Първо внимателно наблюдава останалите деца, а чак след това изговаря думите. До този момент не бяхме обърнали внимание. Като всяки негов връстник и той се беше научил да повтаря „мама", „баба", „не", „да"... В нашата къща винаги се е говорило високо и на никой не му е направило впечатление

 

детето да има проблем с говора или слуха", разказва майката. Изведнъж обаче Божидар престанал да чува. Семейството го завело на преглед в ИСУЛ, но въпреки разговорите там така и не му направили проверка на слуха. „Подложиха го на всякакви други тестове, а след това ми казаха, че трябва да направят изследване с пълна упойка. На гърба на рецептата написаха, че всичко е наред и така въпросът приключи", спомня си с тъга Татяна.
Госпожата в яслата обаче не отстъпвала от думите си и няколко пъти сигнализирала, че детето не чува.
Въпреки категоричното лекарско становище, че момченцето няма проблеми и се развива напълно нормално за възрастта си, семейството го завело на логопед. „След всички изследвания, тестове и обикаляне най-накрая логопедът Цветелина Костадинова разбра, че синът ми наистина не чува. Под нейно ръководство редовно правихме упражнения у дома и при едно от тях осъзнах, че Божидар има проблеми със слуха. Помолих Цветелина да го наблюдава по време на срещите им и тя беше категорична, че наистина Божидар е глух", спомня си майката. Веднага се заела да проучи проблема и да потърси най-добрите специалисти. Попаднала на д-р Петров от военна болница в София. „Записахме си час за консултация и заведох Божидар. Той прегледа детето и ми каза, че първо трябва да му изчистят ушите. Сърцето ми се свиваше, когато го чух как детенцето ми плаче, не разбира какво се случва, но знаех, че трябва да изтърпим", разказва Татяна. След което лекарят подлага момченцето на други тестове и се оказва,


че е с почти 80% загуба на слух и с двете уши.


Така започват проблемите. Божидар и цялото му семейство трябвало да свикнат и да се приспособят към ситуацията. „Записах го в детска градина, която специално ни препоръчаха. Имаше договор с училището за глухи „Дечо Денев". За съжаление нещата не тръгнаха добре. Другите деца му се подиграваха. Божидар не се чувстваше добре, това го потискаше, притесняваше. Същевременно той започна да ходи и при една слухово-речева рехибилитаторка. Казаха ми, че била много добра и помогнала на деца като моето. За съжаление обаче двамата не можаха да се разберат", спомня си Татяна. Детето продължавало да не говори, образователно също не напредвало добре. Така изкарали половин година и разтревожената майка решила да премести Божидар на друго място. „Моя позната каза, че познава директорката на детската градина на „Дечо Денев". Обадих й се и през март 2013 година отидохме да се срещнем. Малко след това приеха Божидар и той остана там без никакви проблеми близо 2 години", разказва Татяна. Тя е очарована от специалистите в специализираната градина. Няколко дни след старта семейството забелязало обнадеждаващо подобрение. След седмица се отпуснал напълно, добил самочувствие. „Дори разговаряше с хората в тролея", усмихва се майката. Специалистите в детската градина свършили страхотна работа и препоръчали Божидар да тръгне в нормално училище. Татяна не се поколебала и го записала в 44-то СОУ в София. За късмет отново попаднали на много добра учителка. Така Божидар тръгва смело напред. Освен уроците обаче не забравя и упражненията.


Работи непрекъснато със специалист рехабилитатор.


„Благодарна съм на всички от „Дечо Денев". Изключителни професионалисти. Те добре знаят как да се грижат за деца като моето. Обяс
Божидар вече е ученик и като всеки малчуган предпочита да играе, отколкото да заляга над уроците 

няват му, помагат му, защото е трудно да си ученик, когато си започнал да говориш и чуваш само преди няколко години. Информацията, която трябва да осмисли и възприеме е прекалено много. По-напрегнато му е от обикновените деца, но се справя. Характерно за деца с проблеми със слуха е, че са разсеяни, забравят често. Иначе са съвем нормални – също толкова умни, забавни, но и инатливи", с усмивка казва Татяна.

Позната майка на дете със същия проблем й споделя с Татяна за инициативата Българската Коледа. „Попита ме защо не кандидатствам. Исках да запиша Божидар в образователен център „Яника", който е специализиран за деца с увреден слух. Първоначално поразпитах. Колебаех се, но скоро след това взех решение. Попълних формулярите и участвах. Късметът ни проработи, отпуснаха ни средства и така го записах", разказва майката. Цяло лято Божидар ходи на специализирани уроци. Състоянието му се подобрило още повече. „Той трябва да се упражнява непрекъснато, аз ходя на работа, а вкъщи у дома с баба не е много стимулиращо за малко момче да учи", казва майка му. Тя останала много доволна от лятното училище и признава, че малкият Божидар все още има проблеми с изговарянето на някои звуци, но напредва изключително добре. „Кандидатстването за Българската Коледа не беше трудно, а всички там са изключително любезни. Мисля отново да кандидатствам, защото знам, че това е много добро за детето ми", допълва тя.
Днес Божидар е на 9 години и половина. Той се справя много добре, но все още бърка словореда и се замисля понякога, когато трябва да състави изречение. Не му е лесно, но успява. Продължава да се бори, защото това е животът. За малкото момче не само подаръците са важни, но и да чуе гласът на Дядо Коледа.

„Съветвам всички майки и татковци на деца с проблеми да кандидатстват за помощ от Българската Коледа. В началото аз сама се питах защо да го правя. Има толкова много деца с по-тежки проблеми от моето. Но и то имаше нужда. Божидар трябва да се развива и Българската Коледа му даде този шанс.
Не се замисляйте. Ние сме тези, които се грижат за децата", съветва Татяна.


Човечността означава преди всичко жертвоготовност

Човечността означава преди всичко жертвоготовност

За ценностите и духовността, за това загубихме ли способността си да виждаме доброто в началото на 2018 г. разговаряме с българския театрален режисьор доц. Велимир Велев. Той е създател на "Невиждан театър" - единствената по рода си в света трупа от незрящи актьори, които творят в сферата на визуаления театър.
500 в Пирогов в Новогодишната нощ

500 в Пирогов в Новогодишната нощ

"Удолетворение" е късметът, който проф. Асен Балтов изтегли за болницата

Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека ви донесе много щастие, здраве, успехи, повече верни приятели и вълшебни моменти
Годината на трансформациите

Годината на трансформациите

„Обамакеър", ЕМА и СЗО бяха в центъра на здравните събития по света през 2017 г.
В утвърждаване на хаоса

В утвърждаване на хаоса

Четирима министри, куп скандали и липса на промени белязаха 2017 г. в сферата на здравеопазването

Разкрасителните процедури разболяват

Разкрасителните процедури разболяват

Маникюрите и масажите понякога водят до проблеми, защото предизвикват алергични реакции и дразнене на кожата
Над 5000 книги събра „Оздравей с книга

Над 5000 книги събра „Оздравей с книга"

УСБАЛО благодари на всички дарители, които помогнаха на пациентите с онкологични заболявания
„Българската Коледа“ събра над 2 млн. лв.

„Българската Коледа“ събра над 2 млн. лв.

Инициативата се провежда за 15-а поредна година в помощ на болни деца
Живеем подменен живот

Живеем подменен живот

Добрите книги, филми и карикатури все по-често се оказват единствената възможност да си кажем истини, за които поради различни причини не остана място в ежедневието ни. За лъжата и илюзиите, за надеждата, за доброто и лошото в здравеопазването и действителността, за това откраднат живот ли живеем, отговаря Мартина Вачкова или сестра Жекова от „Откраднат живот".

Празнувайте без травми

Празнувайте без травми

Празниците могат да са приятни, но също така и безразсъдни. А когато полеем момента с обилно количество алкохол, не рядко забавата приключва трагично в травматологията на Пирогов.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ