Иновации

Медицинските ни постижения през 2017 г.

21-12-2017 11:13
Дълбок поклон и благодарности на всички, които се борят за човешкия животМедицинските ни постижения през 2017 г.
Clinica.bg

press@clinica.bg
Лекари спасиха 600-грамово бебе, оперираха успешно дете с над 100-градусова сколиоза, парализирана жена проходи след сложна операция, ортопеди от столична болница оперираха беден пациент и му подариха скъп консуматив - това са само част от медицинските постижения през 2017 година. Благодарение на тези професионалисти пациентите им живеят втори живот, пишат от новини.бг. Какво още се случи през тази година в областта на медицината...
12-килограмов тумор извадиха от корема на 58-годишна жена лекарите от МБАЛ "Света Марина" в Плевен на 11 януари. Изключително сложната и продължителна хирургична интервенция е извършена от екипа на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев и проф. д-р Славчо Томов. Те са отстранили успешно огромната туморна формация от пациентка от Ямбол.
На 16 януари в УМБАЛ „Свети Георги" извършиха уникална ендоскопска операция за премахване на тумор на хипофизата. Екипът от лекари, спасили пациента, включва УНГ хирурга проф. д-р Карен Джамбазов и неврохирурзите доц. д-р Христо Желязков, д-р Иво Кехайов и д-р Владимир Наков. Пациентът е 50-годишен мъж от пловдивско село. Достъпът до хипофизната жлеза, която се намира в малка костна ямка на черепната основа, бе осигурен през носната кухина – т.нар. трансфеноидален достъп, затова и водещият операцията е специалист по оториноларингология – УНГ хирургът проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги".
На 25 януари медицински екип от хирурзи, анестезиолог, лъчетерапевт, физик, рентгенолог и клиничен патолог, под ръководството на проф. Георги Тодоров, началник на Втора хирургия в УМБАЛ „Александровска", приложи за първи път иновативния метод, при операция на туморно ложе на пациентка с рак на гърдата. Извършена бе единична фракция на лъчелечение се прилага директно в оперативния разрез по време на хирургичната интервенция.
В УМБАЛ „Свети Георги" успешно бе извършена 

сложна операция за отстраняване на чуждо тяло – сачма от окото

на 16-годишен младеж от Симеоновград. Това съобщи началникът на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Свети Георги" проф. д-р Нели Сивкова. Тя припомни, че на 20 януари, момчето е било простреляно в дясното око. След втората операция става ясно, че сачмата е с неправилна конусовидна форма и с приблизителни размери 9 мм дължина и 6 мм ширина. Тя е разкъсала горния клепач и е проникнала в стъкловидното тяло на 3 мм от зрителния нерв. Още вечерта на 20 януари дежурният екип в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги" начело с д-р Александър Герджиков извършва първата операция – за първична реконструкция на окото и клепача. Веднага започва и борбата с евентуална инфекция, като са назначени два широкоспектърни антибиотика. Операцията е високоспециализирана и е обект на най-трудната очна хирургия – витреоретиналната, която обхваща задния очен сегмент, т.е. най-труднодостъпните области на окото: стъкловидното тяло и ретината (самата ретина е структура с устройство на мозък).
В началото на февруари за първи път у нас беше извършена гръбначна операция на онкоболен пациент. Ден след сложната интервенция мъжът вече е на крака и се чувства добре. Пациентът е Венчо Захариев, а неговият спасител - д-р Румен Попов. Всичко започва преди 3 месеца, когато 68-годишният мъж научава, че има рак на бъбреците. Установява се, че има метастази на гръбначния стълб. „Докторът гледа скенери и каза, че гръбнакът може всеки момент да се счупи. И вече счупи ли се, няма оправия", спомня си Венчо. Д-р Попов и екипът му решават да направят нещо уникално в България - гръбначна операция, при която да отстранят няколко тумора. „Методът позволява изключително ефикасно облъчване на засегнатите места. В конкретния случай са третирани три различни прешлена.
На 13 февруари

в бургаската болница е спасено 600-грамово бебе.

То се казва Екатерина, заченато е ин витро, родено е преждевременно и прекарва първите три месеца от живота си в отделението по неонатология. Момиченцето е родено на 24 ноември миналата година.
На 14 март лекари-ортопеди оперираха 5-годишно дете с екстремна бързо прогресираща, над 100-градусова сколиоза. Детето е получило изкривяването вследствие на вроденото генетично заболяване неврофиброматоза, което причинява дистрофия на гръбначния стълб, съобщиха от Токуда. Авангардната операция продължи малко над 5 часа и бе извършена от екипа на доц. д-р Васил Яблански, началник на отделението по "Ортопедия и Травматология" на болницата, който има опит с над 100 успешно оперирани деца със сколиоза. Чрез иновативни импланти - т.нар. „магнитни родове", лекарите ще имат възможността да правят допълнителни настройки за изправянето на гръбначния стълб от разстояние без необходимост от хирургични разрези и поставяне на упойка. Обикновено хирургията на сколиоза включва поставяне на импланти в гръбначния стълб на пациента, които го изправят и фиксират. В много ранна детска възраст обаче стандартните импланти биха спрели растежа на детето и съответно налагат допълнителното им разтягане на всеки 6-7 месеца, за да може гръбначният стълб да израства. А това изисква редица допълнителни хирургични интервенции.
На 25 април в Университетската клиника по ортопедия в Плевен бе извършена иновативна операция за първи път в България.

Поставена бе изкуствена колянна става - ново достижение на медицинската наука и практика,

която запазва оригиналната задна става на коляното. Това съобщи доц.д-р Вихър Ковачев - ръководител на клиниката. Той уточни, че оперативната интервенция е първа по рода си в страната и е извършена от плевенските ортопеди д-р М. Ковачев и д-р Хр. Гигов с участието на водещия унгарски хирург д-р Гюнтер Тибор. За два часа е опериран 70-годишен мъж от Благоевград, който имал тежко износване на колянна става, но скоро ще върне към нормален живот. Операцията е извършена с малки разрези и загуба на кръв - каквато е световната тенденция, с малко увредени меки тъкани, със запазване на естествената задна колянна става. Според него от тази медицинска новост се нуждаят много хора в България. Стойността на операцията в Плевен е около 4200 лева, като от тях 2700 лева се поемат от Здравната каса.
Отново на 25 април лекарите неонатолози в бургаската УМБАЛ "Дева Мария" спасиха живота на недоносено момченце, родено в 26-та гестационна седмица с тегло едва 700 грама. Бебето се ражда на 10 януари т.г. Поради преждевременната си поява на бял свят обаче, момченцето е с тежка степен незрялост, недоносеност и неефективно собствено дишане, съобщиха от лечебното заведение. Налага се спешна реанимация в родилна зала, след което неонатолозите започват борба за живота му. Лекарите успяват да се справят и с настъпилите тежки усложнения - бронхо-пулмонална дисплазия, персистиращ артериален канал, мозъчен кръвоизлив и ретинопатия.
На 16 юни екипът на д-р Константин Димов от „Пирогов" спаси момченце на година и девет месеца чрез спешна рядка операция. Лицево-челюстният хирург

отстрани вродена малформация, която обхваща областта на цялата шия при детето.

Поради сериозния риск от притискане на хранопровода и трахеята, в сложната интервенция се включи и екипът на доц. Христо Шивачев, координатор на Специализирания комплекс по детски заболявания и шеф на Клиниката по детска хирургия в университетската спешна болница. По време на операцията лекарите отстраниха изцяло формацията. Подобна патология в областта на лицето и шията се среща при около 10% от децата у нас.
На 20 юни лекари от ВМА отстраниха 50-сантиметров тумор от крака на 71-годишен мъж. 3-килограмовото образувание бе отстранено след извършена сложна хирургична интервенция, продължила 3 часа. Тежестта на самата операция налага освен екип от Клиниката по „Ортопедия и травматология" /доц. Неделчо Цачев, д-р Никола Харисков, да се включи и съдов хирург /д-р Милан Цеков/, за да се избегне ампутация и крайникът да бъде съхранен. Лекарите уточниха, че в случая става въпрос за бързо растящ тумор в бедрото, който се е образувал в последните един-два месеца.
На 22 юни след сложна операция, продължила 6 часа, парализирана вследствие на гръбначно-мозъчен тумор пациентка, проходи. Екип на университетската клиника по неврохирургия в Плевен вдигна на крака парализирана жена, съобщиха от лечебното заведение. Веднъж вече жената е била оперирана в друга клиника, но впоследствие пак е започнала да се обездвижва, като на практика от януари насам е била изцяло парализирана от кръста надолу, разказа началник на Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски" – Плевен доц. д-р Йордан Панов. Болната жена е била загубила надежда, тъй като туморът бил вкостен и при тежкото и продължително притискане на гръбначния мозък вероятността да проходи била малка, казали й лекари. След консултация с доц. Панов обаче тя се решава на операция, която изцяло да премахне тумора, който бил с груби сраствания в самия гръбначен мозък. Операцията е продължителна и изключително сложна, но човек не трябва да губи надежда, надежда винаги има, казват и лекарят, и неговата пациентка.
На 23 юни лекари от болница „Св. Екатерина"

спасиха живота на млад мъж, прободен с нож в сърцето.

Пациентът е докаран в лечебното заведение в 03.15 часа сутринта. 28-годишният А. Йо. Бил с прободна рана в областта на сърцето. Веднага след свалянето му от линейката пациентът е изпаднал в клинична смърт (без пулс и кръвно налягане). Започнали са незабавни реанимационни мероприятия и в това състояние пациентът е заведен в операционна зала. Опериран е веднага и прободната рана е зашита. Въпреки масивната кръвозагуба от 3 литра в белия дроб и около сърцето, пациентът се е възстановил сравнително бързо и на 2-ри следоперативен ден вече е дишал самостоятелно.
Уникална операция извършиха лекарите от университетската болница „Свети Георги" в Пловдив. Те спасиха от ампутация крака на 63-годишна пациентка. Той трябвало да бъде отстранен заради туморно образувание. Докторите обаче решили да използват нов, непознат метод за лечение като имплантират на болното място 14 сантиметрова протеза. Така спасили крака. Досега практика при тези пациенти беше ампутация. Протезата обаче се внася от германия и струва 20 000 лева. След три дни пациентката безпроблемно се движи, без да има нарушение в походката.
В началото на юли екип от специалисти от „Клиниката по оториноларингология и хирургия на глава и шия" към Военномедицинска академия, начело с проф. Венцислав Цветков, д.м.н. отстраниха тумор с диаметър 20 см от шията на 62-годишен мъж. Образуванието в областта на дясната паротидна жлеза и шията, ограничаващо движението на главата, е с давност 20 години, но е болезнено от няколко месеца. Затова се стигнало и до намесата на медиците, в резултат на което бе отстранено чрез изключително прецизна и деликатна интервенция, поради необходимостта да бъде запазен лицевият нерв, сложната анатомия на областта и наличието на магистрални съдове и нерви, граничещи с тумора. Въпреки локализацията и големия размер на тумора, както и високия анестезиологичен риск, свързан с придружаващите заболявания на пациента, образуванието е успешно отстранено чрез парциална паротидектомия с тумора ан-блок, при напълно запазен лицев нерв и липса на парези на съответната лицевата половина.
На 5 юли 77-годишна жена от Ямбол с

тежък мозъчен инсулт бе спасена в Инвазивния център на Болница „Тракия"

в Стара Загора. Чрез прилагане на локална фибринолиза лекарите успяват да отпушат проблемната мозъчна артерия по неоперативен път. Жената получава инсулта около 17:10 ч. и е транспортирана с линейка в Болница „Тракия" в около 21:00 часа. Приета е по спешност с напълно неподвижни леви крак и ръка в следствие на инсулта. „Състоянието предполагаше сериозен риск за живота на пациентката, но бързо поставената диагноза и бързото и транспортиране по 100-километровата отсечка между Ямбол и Стара Загора ни позволиха да приложим най-съвременното лечение при подобни състояния", каза д-р Борислав Борисов, началник Кардиологично отделение в Болница „Тракия".

Лекарите проникват до мястото на запушването чрез специални катетри

през артерия в крака на пациентката, достигайки до проблемната мозъчна артерия. Използват специалната функция субтракция на ангиографския апарат, която дава детайлно изображение на съдовете, потискайки сигнала от всички останали структури – кости, меки тъкани. Извършват суперселективна фибринолиза, като инжектират сравнително малко количество фибринолитик. Отпушват артерията за кратко време. „За сравнение, ако се направи венозна фибринолиза, количеството използван фибринолитик ще бъде доста по-голямо, а инжектирането му доста по-продължително и респективно ще се допуснат повече увреждания в следствие на инсулта", обясни д-р Борисов.
На 19 юли под ръководството на д-р Нурфет Алиоски - началник на Отделение по ендоваскуларна неврохирургия, в УМБАЛ „Св. Анна" София АД беше направена изключително рядка и сложна операция. 60-годишна пациентка постъпва в петък (14 юли) по спешност с инсулт. След направените изследвания става ясно че става въпрос за гигантска аневризма (над 2 сантиметра), в кавернозен сегмент. На клиничен мултидисциплинарен съвет с участието на невролози, неврохирурзи и рентгенови специалисти е взето решение да се подходи, чрез ендоваскуларен метод – поставяне на т.нар (Flow diverter) или стент, който да отклонява потока. Чрез специални катетри, през крака се стига до сънната артерия, след което със специфични микрокатетри се поставя стент. Наложило се е обаче и поставянето на още един стент, вътре в самия стент за да се укрепи съда. След операцията пациентката е екстубирана, с възстановено съзнание и подобрение по отношение на левостранната хемипарезса и нарушенията в говора.
В края на юли акушер-гинеколози от МБАЛ „Света София" отстраниха лапароскопски (безкръвно) матка на жена, с размери 11 пъти по-големи от нормалното. Само ден след щадящата интервенция 49 г. пациентка е в отлично състояние и вкъщи. Екипът, осъществил операцията, включва на д-р Илиана Христова, д-р Виктор Новачков и д-р Таня Босева от АГО на МБАЛ „Света София". Пациентката постъпва в болницата с миоматозно увеличена матка. Миомите са нараснали значително само за няколко месеца. Матката на пациентката достига почти до пъпа, а големината и е колкото 5-месечна бременност.
На 15 август екип от

български лекари успя да изгради изцяло нова трахея

от кожа и да я имплантира на 60-годишна пациентка. Животоспасяващата операция е уникална в света по обем и сложност. Интервенцията се налага след втора поява на рак на ларинкса. Пациентката вече не може да диша сама. В случая не може да се трансплантира донорска трахея. Заради имунопотискащата терапия след такава операция има риск туморът да се върне. Така лекарите решават да имплантират за първи път в България изцяло нова трахея от собствени тъкани. В продължение на 10 часа екипи от четири специалности, начело с д-р Цветан Минчев, успяват да изградят и „оживят" трахеята с реалната й дължина – 7 сантиметра.
Акушер-гинеколози от МБАЛ „Света София" отстраниха лапароскопски (безкръвно) матка на жена, с размери 30 пъти по-големи от нормалното. Интервенцията е извършена на 1-ви септември, а резултатът - матка с тегло 2045 гр. Пациентката се възстановява и скоро ще е при близките си. Екипът, осъществил операцията, включва на д-р Илиана Христова, д-р Виктор Новачков и д-р Десислава Въргулева от АГО на МБАЛ „Света София".
На 23 септември бе извършена

успешна операция от редкия Синдром на лешникотрошачката

в университетската болница "Дева Мария" в Бургас. Операцията се прави за трети път в България и за първи път в извънстолично болнично заведение. Става дума за 18-годишно момиче, което след 2-годишна възраст е страдало от поредица тежки здравословни проблеми поради нарушено кръвообращение в лявата част на тялото. Причината - лявата бъбречна вена е била притисната между аортата и мезентериалната артерия. Сложната 4-часова операция по освобождаване на вената е извършена от екип под ръководството на известния съдов хирург проф. Тодор Захариев. Лекарите са успели да пришият наново притиснатата вена и да възстановят кръвоносния съд, без да се налага поставяне на изкуствени материали. Контролният скенер, който е направен след операцията, показва, че проблемът е отстранен успешно.
На 25 септември лекарите от Очна клиника към УМБАЛ „Д-р Георги Странски" – Плевен извадиха 10-сантиметров паразит (филария) от окото на пациент. Операцията е била по-трудна, защото филарията не е била под конюнктивата, а под кожата, и трудно може да се намира, проследи и извади, коментира началникът на клиниката проф. д-р Чавдар Балабанов. Пациентът от известно време усещал, че нещо се движи под клепача на дясното му око, после спира и после пак започва. По тази причина той търси съдействие от лекарите. Ортопедите на МБАЛ „Св.София" извършиха на 71-годишен пациент хондропластика, чрез техника за автоложна колаген-ендуцирана хондрогенеза (ACIC Autologous collagen-induced chondrogenesis ). Подобни процедури досега се прилагаха при пациенти до максимум 55-60 години. Уникалната интервенция е извършена на 17-ти май 2017 г. на дясното коляно на 71 г. Николай Милтиядов. При безкръвната операция, чрез две-три малки дупчици, е поставяна течна мембрана. Четири месеца след операцията д-р Христо Мазнейков, началник на клиниката по ортопедия и травматология, направи контролна артроскопия на колянната става.
На 9 октомври бе извършена

извънредно рядка и сложна очно-реконструктивна пластична операция.

Тя е дело на д-р Мария Михайлова от Франция, специалист по пластична хирургия на окото, орбитата, клепачите и слъзните пътища и доц. Христина Благоева – началник клиника по офталмология на МБАЛ ′′Св. София′′. Пациентката е дигностицирана с тумор на слъзния канал на долния клепач, което е изключително лоша и деликатна локализация. След биопсия, направена в друго лечебно заведение, пациентката е насочена за лечетерапия. Процедурите обаче крият риск от намаляване на секрецията, увреждане слъзния канал и така сълзите вместо да достигат до носа изтичат навън. На 20 октомври една от най-редките медицински техники – плазмафереза, за първи път бе приложена на момченце на 1 година и 2 месеца, страдащо от автоимунен енцефалит. Детето е пациент на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в УМБАЛ „Свети Георги", а процедурата извършиха началникът на Клиниката по токсикология проф. д-р Янко Илиев и неговия екип, съобщиха от лечебното заведение. Според лекарите от двете клиники, лечението е успешно. Тъй като консумативите за тази процедура не се реимбурсират от НЗОК, семейството на болното дете е трябвало да ги заплати нацяло.
През тази година в страната ни бе спасен и 43-годишен мъж с рак на лицето с

уникална операция за Югоизточна Европа - принтиране на кожа.

Тя бе извършена от екипа на доц. Николай Янев в Пирогов. Той трансплатира 3D принтиран титаниев имплант, изработен в Германия по индивидуална мярка на пациента върху лицето му. Интервенцията продължи над 12 часа. По време на нея доц. Янев, д-р Светослав Славков и екипът им отстраниха костта и меките тъкани, засегнати от тумора. На тяхно място специалистите реплантираха с микроскопска техника част от фибулата или т. нар. „малък пищял" на пациента (дългата тръбеста кост в задната долна част на крака) и я фиксираха към индивидаулно изработения чрез 3D технологията титаниев имплант. Всичко това се случи благодарение на високотехнологичния процес, при който лекарите зададоха на специален софтуер параметрите на работа до най-малкия детайл.


Това са само малка част от всички чудеса, извършени от българските лекари тази година. Всички медици заслужават дълбок поклон и благодарности.


Синузитът е свързан с алергичната хрема

Синузитът е свързан с алергичната хрема

Идеалната чистота у дома и чести промивки на носа са обичайната превенция, възможна е и имунопрофилактика, казва проф. Румен Бенчев
Зависимостта е болест, но обществото не го осъзнава

Зависимостта е болест, но обществото не го осъзнава

Алкохолът и наркотиците „доставят" лесно щастие, чувство на обич и силни емоции, казва Светлана Йорданова
Неинвазивни тестове сменят ендоскопиите при ВЧЗ

Неинвазивни тестове сменят ендоскопиите при ВЧЗ

Преди 18 години разполагахме само с две лекарства за тях, а сега имаме много възможности за лечение, казва доц. Петко Карагзозов

Ръст на меланома заради жизнения стандарт

Ръст на меланома заради жизнения стандарт

За десет години новите случаи са близо 300 000, към 2025-та скокът им ще бъде с 18%, а смъртността ще достигне близо 80 000
TPVI е по-безопасна от сърдечна операция

TPVI е по-безопасна от сърдечна операция

В света процедурата стана реална алтернатива на конвенционалната хирургия в последните 10 години, а у нас навлиза сега, така че изоставаме, казват д-р Любомир Димитров и д-р Александър Александров

Стресът удря здравето на стомаха и червата

Стресът удря здравето на стомаха и червата

Нелекуваната рефлуксна болест може да доведе до карцином, пролетта е сезонът на гастроентерологичните оплаквания, казва д-р Камен Данов
ИИ ще е в хирургията най-рано след 10 години

ИИ ще е в хирургията най-рано след 10 години

Бичът на века са наднорменото тегло и затлъстяването, хернии при хора, които са ги допуснали, откриваме трудно, казва д-р Димитър Пенчев
Сънната апнея - рисков фактор за инфаркт

Сънната апнея - рисков фактор за инфаркт

54% от пациентите със сърдечна недостатъчност имат заболяването, обяснява д-р Петър Калайджиев  от ИСУЛ
Белтък помага за ремонтирането на ДНК

Белтък помага за ремонтирането на ДНК

Раковите заболявания са разнообразни, не е възможно създаване на универсална ваксина срещу тях, казва д-р Радослав Александров
Да се въведат още неонатални скрининги

Да се въведат още неонатални скрининги

Нужни са мултидисциплинарни групи от специалисти за пациентите с редки болести, навършващи пълнолетие, казва проф. Иван Литвиненко
1 2 3 4 5 ... 59 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ