Силата на лечението с коне

15-05-2016 10:59
Ездата не се препоръчва само при дископатии и някои форми на епилепсияСилата на лечението с коне
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Положителното влияние на животните върху здравето на човека е забелязано още в древността, прилага се и днес. Хипотерапията е сред най-популярните, буквалният й превод от гръцки означава терапия с кон. Тя се препоръчва при деца с ДЦП, аутизъм, при хора с ампутации, артрити, при лица с нарушения в мозъчното кръвообращение, черепно-мозъчни травми, миопатия, десиминирана склероза, епилепсия и др., за някои от които традиционната медицина е безпомощна. На какво се дължи оздравителния ефект на конете, колко често трябва да се прилага, след колко време да очакваме подобрение – с тези и други въпроси за лечението с коне се обърнахме към председателя и треньор на Ездови Клуб ,,Еклипс", Ивайло Цанев.
Хипотерапията постига комплексна активизация и мобилизация на организма - физическа и психологическа. При ездата, както и при грижата за конете, се изисква концентрация на вниманието, необходимост да се запомни и планира последователността на действията, а така се активизират психическите процеси у човека. По време на езда се засилва работата на почти всички мускули у човека на рефлекторно равнище.

Ездата представлява съвпадане на равновесието на ездача с това на коня, докато се постигне възможно най-пълен синхрон при движението на трите конски алюра – ходом, тръс и галоп, обяснява Ивайло Цанев. При хипотерапията става въпрос за лечение, използвайки коня и неговите движения като стимул за отключване на комбинация от сензорни, моторни и неврологични реакции, които спомагат за лечение на широк спектър от диагнози.

Хипотерапията е приложима за множество заболявания, сред които Аутизъм, Детска целебрална парализа, Синдром на Даун, а също така и при забавяне на развитието, езикови увреждания, инсулт, генетични нарушения, дефицит на вниманието. Трудно е да се изброят всички заболявания, при които хипотерапията е полезна. Не се препоръчва само при дископатии и някои форми на епилепсия.

Преди болният да потърси помощ чрез хипотерапия е важно да предостави епикриза или да има препоръка от квалифициран лекар, съветва Ивайло Цанев. Според него специалистите, които се занимават с хипотерапия трябва да имат квалификация на ниво треньор по конен спорт или по-високо ниво на инструктор, както и специалности по психология, педагогика, кинезитерапия, логопедия, физиология и др. Много често се използват специалисти по конкретното заболяване на човека, съпровождани от специалист, който води коня.

Оздравителният ефект на конете се дължи на движенията на коня, които са, променливи, ритмични и повтарящи се, и не могат да бъдат възпроизведени в традиционна обстановка. Конят представлява динамична опорна точка, което го прави отличен партньор за подобряване контрола на тялото, баланса, изграждането на правилна стойка, тренира силата и издръжливостта, сериозен стимул е за вестибуларния апарат, осезанието, зрението и други качества, необходими при лечението на нуждаещия се. Движенията на коня повлияват координацията, рефлексите, дишането и вниманието на човека.

Лечебната езда помага за развитието на паметта и концентрацията, координацията, чувството за тяло – съзнание, както и за социалната интеграция. Подобренията, които се наблюдават са на общите двигателни умения, разбирането и поведението, речта, мотивацията, вниманието, възбудата и др. Необхватни са възможностите при прилагането на хипотерапията, а ефектът й е доказано положителен, категоричен е Ивайло Цанев.

Честотата и продължителността на ездата зависят от заболяването, възрастта и други фактори, с които трябва да се съобрази специалистът. Добре е да се практикува няколко пъти седмично, а подобрение може да се усети и след първата езда. Истинският ефект от хипотерапията обаче проличава при продължително практикуване, а в повечето случаи се препоръчва и за поддържане на положителните промени.

Хипотерапията е популярна по цял свят, а вече и у нас има десетки центрове, сертифицирани в прилагането на подобен вид лечение. По неофициални данни само децата, които се нуждаят от такава рехабилитация в България са около 20 хиляди.

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ