БЧК иска увеличени държавни субсидии

14-05-2016 02:14
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
БЧК иска увеличени държавни субсидииХуманитарната организация е събрала през 2015 г. общо 645 583 лева
От ръководството на Българския червен кръст изразиха надежда, че държавното субсидиране ще бъде увеличено, тъй като от 6 години стои на едно и също ниво от 4 100 000 лева. Това стана ясно вчера по време на 65-о общо събрание на ръководството на БЧК с делегати от цялата страна във връзка с дейността, бюджета и работата на Контролната и на Етичната комисия през 2015 година. Събранието ще продължи и днес, и ще бъдат обсъдени бъдещия бюджет и кампаниите, които БЧК ще подкрепя през тази година.
През миналата година от БЧК са изхарчени над 16 млн. лева в подкрепа на множество различни кампании и инициативи. От обществени прояви и фондонабиране през 2015 г. са събрани общо 645 583 лв., разпределени за инициативата ,,Топъл обяд", бежанци, за деца пострадали при пътно-транспортни произшествия, за творческо развитие на деца със специфични потребности и други.

2,5 милиона българи живеят в много тежки условия, констатира председателят на БЧК Христо Григоров. През изминалата година са подпомогнати над 4 000 души, пострадали при бедствия в областите Русе, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Бургас, Стара Загора и Кърджали. БЧК е предоставил имущество за незабавно подпомагане на пострадалите от бедствения резерв на организацията от над 27 400 литра вода, 422 одеяла, 332 чаршафи, 172 матраци, хигиенни материали и др. На евакуираните в следствие на наводненията е била предоставяна и храна. Хуманитарни помощи са получили 62 751 лица и 452 социални и лечебни заведения.

В сферата на социалните дейности и услуги БЧК помага в 8 центрове за домашни грижи и предоставя грижи на над 600 възрастни хора с хронични заболявания и хора с трайни увреждания. Червенокръстката организация поддържа и 6 безплатни трапезарии за 647 уязвими лица, както и 5 гарови служби за лица с ограничена мобилност. Подкрепя бездомни хора в 11 области на страната, оказва хуманитарно подпомагане на 62 751 лица и 452 социални лечебни заведения и работи в посока на повишаване на информираността на обществото по проблемите на възрастните хора.

От БЧК са помогнали и на общо 14 хиляди бежанци, настанени в 6-те центъра на Държавна агенция за бежанците. На тях се предоставя хуманитарна помощ - храна, хигиенни материали, бебешко мляко, но също така през изминалата година са обхванати 1417 бежанци за превенция на социално значими заболявания, в т.ч. и туберколоза.

Добрата Планинско-спасителна служба (ПСС) е гаранция за туристите, че те са действително защитени. Тя е лицето на България пред света като туристическа дестинация, каза още Христо Григоров. Той съобщи, че 32 екипа от щатни спасители и доброволци са помогнали на 1878 души през изминалата 2015 година. Проведени са общо 96 спасителни операции във високите части на планините с участието на 713 планински спасители. 5 акции са проведени с помощта на хеликоптер. „Другото лице на Българския червен кръст е водно-спасителната дейност. Това са двете големи неща, които държат авторитета на БЧК. Обучаваме хиляди хора за спасители", посочи Григоров. Той отбеляза, че през изминалата година са проведени 3 383 акции по водно спасяване и са обучени 1 169 души. Заверени са лични талони на 3 675 спасители - 2 036 за басейн и 1639 за море.

По програмите на БЧК за обучение по първа долекарска помощ на различни групи от населението, които получават европейски сертификат, са обучени 67 331 кандидат-водачи на МПС, учители, родители, детегледачи и служители на фирми и ведомства.Над 150 на курсове по първа помощ

Над 150 на курсове по първа помощ

Учебни демонстрации за спасяване на множество пострадали ще се проведат този четвъртък в Монтана, казаха от БЧК
Командващият военноморските сили с отличие от БЧК

Командващият военноморските сили с отличие от БЧК

Контраадмирал Митко Петев получи златен медал за принос към хуманитарните дейности
Коледен базар събра пари за деца с аутизъм

Коледен базар събра пари за деца с аутизъм

20 000 лева са заделени за дневен център „Дъга"
Рекордьори сме по спасителни акции в планината

Рекордьори сме по спасителни акции в планината

Тръгвайте с добре зареден телефон и информация за синоптичната обстановка, съветват спасителите
Учение координира екипите за бедствия

Учение координира екипите за бедствия

Национално учение с екипите за действие при бедствия провежда БЧК.
БЧК ще обучава на първа помощ

БЧК ще обучава на първа помощ

Демонстрации и обучения по първа помощ ще организират областните организации на Българския червен кръст в цялата страна, съобщиха от там днес.
БЧК праща помощ в Италия

БЧК праща помощ в Италия

5000 евро ще предостави Българският червен кръст на колегите си от Италия, съобщиха от организацията днес.
Водни спасители мерят сили в турнир

Водни спасители мерят сили в турнир

Третият открит турнир по водно спасяване ще се проведе утре в Слънчев бряг.
БЧК праща помощ на Македония

БЧК праща помощ на Македония

И БЧК ще прати помощ в Македония, съобщиха от хуманитарната организация днес.
Отец Иван търси помощ за зъболекарски кабинет

Отец Иван търси помощ за зъболекарски кабинет

Обитателит в Дома за сираци „Св. Николай" на отец Иван са на път да се сдобият с възможността да ходят на зъболекар.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020