Коледа

Постепенно ставаме бездуховно общество без устои

21-12-2017 08:11
За съжаление храмовете се пълнят само около големите празници, казва отец Стефан Стефанов Постепенно ставаме бездуховно общество без устои
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Само след няколко дни християни от цял свят ще честват един от най-големите празници - Рождество Христово. Много хора свързват тези дни с богати трапези, шумни компании и подаръци. Истината около Рождество обаче е много по-дълбока. За смирението, любовта към Господ и към ближния и значението на празника, разговаряме с отец Стефан Стефанов, председател на храм „Св. Николай Чудотворец", Русе.
- Разкажете ни повече за тайнството на празника на Христовото Рождество?

- Истинското тайнство е събитието, раждането, а не празникът. Раждането на Месия е предсказано от старозаветните пророци векове преди да се случи исторически. На стотици места в Стария Завет библейските писатели говорят за идването на Божи Помазаник на земята.

Самото раждане се предшества от тайнството на Благовещението, когато Архангел Гавриил се явява на девицата Мариам от град Назарет и ѝ казва, че ще роди Младенец, Който ще се нарече Син на Всевишния. Той се ражда в градчето Витлеем, тъй като по това време в Римската империя се извършвало преброяване на населението и всеки трябвало да се запише в града, откъдето произхождал родът му. При раждането Му идват мъдреци от Персия да Му се поклонят и да Му поднесат символични дарове – злато, ливан и смирна. Цар Ирод узнава от тях, че се е родил Цар и се опитва да го погуби, но остава подигран, защото Бог закриля Своя Син, за да бъде извършено чрез Него спасението на човешкия род. Повечето от тези удивителни събития са описани в Новия Завет, а за някои от тях разказва Свещеното Предание.

- Защо е избрана датата 25 декември? 

Отец Стефан Стефанов завършва Духовната академия "Св. Климент Охридски". През 1978 г. е ръкоположен за дякон от Доростолския и Червенски митрополит Софроний, а през 1980 г. и за презвитер. От ръкоположението си досега служи в русенския храм "Св. Николай Чудотворец". Народен представител в 36-то и 37-то Народно събрание, воден от идеята да се възроди практиката от първите народни събрания след Освобождението Църквата да има активно присъствие в гражданското общество. От 1997 г. до 2000 г. е редактор на вестник "Духовен дом" – едно от първите издания след 1989 г. у нас с християнска тематика.

В първите векове, когато Църквата е била гонена, не е празнувала Рождество Христово, празнувала е единствено Възкресение Христово. През ІІ-ІІІ век започва да се празнува Богоявление на 6 януари, като в този празник се съдържало и Рождеството – така, както и до днес се празнува от Арменската църква.
Ние не знаем исторически достоверно нито точната дата, нито дори точната година на раждането на Младенеца Иисус. Събитието е подробно разказано от евангелистите, но дати не са посочени, защото Евангелието не е исторически очерк. Раждането на Христос е съпроводено с драматични събития, става в никому неизвестно градче и не е реалистично да си представяме, че някой ще води подробни исторически бележки за това.
За първи път през 525 г. монахът Дионисий Малки въвежда летоброенето „От Рождество Христово". Той изчислява годината на раждането като съпоставя историческите събития от този период, но допуска грешки, които са забелязани по-късно при подобни исторически съпоставки. Древният църковен историк Евсевий Кесарийски смята, че Христос се е родил през 42 г. от управлението на император Август. Като се вземат предвид годините на управлението на император Тиберий се оказва, че Христос е роден в 3-2 г. преди годината, от която броим Рождество Христово. Но относно датата не могат да се намерят точни исторически ориентири. За първи път в средата на ІV век в Западна Европа започват да честват Рождеството на 25 декември. Няколко десетилетия по-късно постепенно тази дата е приета и от Източната Църква.

- Непосредствено след Рождество следва поредица от още няколко големи християнски празника – Васильовден, Богоявление, Ивановден... Може ли да кажете нещо повече за това наситено празнично време?
- Всеки от тези празници има свой исторически и богословски смисъл. Както споменах, през първите векове Богоявление е включвало и Рождеството на Спасителя. Сега на този празник се чества кръщението на Христос в река Йордан от Йоан Кръстител. На следващия ден след този празник почитаме самия Предтеча и Кръстител Йоан. А 1 януари започва да се отбелязва като начало на новата година много късно – чак след ХVІІ век. На този ден почитаме също паметта на един от най-забележителните ранни отци на Църквата – свети Василий Велики, който е живял през ІV век и е бил епископ на град Кесария в малоазийската област Кападокия.

- Забелязвате ли от вашия личен опит на духовник в последните години тенденция все повече хора да търсят отговори на своите житейски въпроси в църквата, от православните свещеници, или обичайното е храмовете да се пълнят само около големите празници?

- За съжаление, второто е по-близо до истината. Празниците се отбелязват традиционно, ритуално и без да се вниква в техния духовен смисъл. Най-комично ги представят медиите, които всяка година преписват и повтарят едни и същи суеверия, които нямат нищо общо с истинската духовност. Така комичното се превръща в трагично, защото постепенно ставаме бездуховно общество без устои, без ориентири, без ценности и в края на краищата без посока. Повечето хора живеят консуматорски и не се замислят над мирогледните житейски въпроси. До тези въпроси не може да се стигне с палене на свещ в църква. Днес вече се издава и стойностна духовна литература, има и немалко сайтове, където могат да се прочетат истински духовни текстове – дано следващите поколения да се обърнат към духовните ценности, които на предишното поколение бяха забранени, а сегашното с лека ръка пропиля.

- Има ли нещо в начина, по който българите традиционно честваме празника на Христовото Рождество, което не одобрявате?

- Споменах за тези неща – битовизмите, ритуалното, често примесено със суеверия, опошляват както този, така и другите празници. Всъщност малцина са тези, които празнуват Рождество Христово, мнозинството от хората наричат празника Коледа и го честват като светски празник – с хапване, пийване и пътуване до някой курорт, раздаване на подаръци от Дядо Коледа. Не би имало нищо лошо във всичко това, ако празникът не се свежда само до това.

- Вашето пожелание към всички за Рождество

- Христос се роди, за да ни изкупи и спаси от злото, от греха и от смъртта като донесе Божието послание за милосърдие, покаяние, пожертвователно служение, мир, любов. Раждането Му беше посрещнато с ангелски химн, който възвестява слава на Бога във висините, мир на земята и благоволение между човеците. По-късно раждането Му се приема като нова ера в човешката история. Но, за съжаление, хората не се ръководят от добродетелите, които възвести Христос, затова светът остава все така враждебен към Него, както когато Той се роди в бедните Витлеемски ясли. От нас зависи да се роди в нашите сърца, да ги обнови, да ги възроди и да ги огрее с божествена светлина, която носи много повече радост от празничните фойерверки. Това пожелавам – да следваме светлината на Витлеемската звезда, за да не живеем в мрак.


Човечността означава преди всичко жертвоготовност

Човечността означава преди всичко жертвоготовност

За ценностите и духовността, за това загубихме ли способността си да виждаме доброто в началото на 2018 г. разговаряме с българския театрален режисьор доц. Велимир Велев. Той е създател на "Невиждан театър" - единствената по рода си в света трупа от незрящи актьори, които творят в сферата на визуаления театър.
500 в Пирогов в Новогодишната нощ

500 в Пирогов в Новогодишната нощ

"Удолетворение" е късметът, който проф. Асен Балтов изтегли за болницата

Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека ви донесе много щастие, здраве, успехи, повече верни приятели и вълшебни моменти
Годината на трансформациите

Годината на трансформациите

„Обамакеър", ЕМА и СЗО бяха в центъра на здравните събития по света през 2017 г.
В утвърждаване на хаоса

В утвърждаване на хаоса

Четирима министри, куп скандали и липса на промени белязаха 2017 г. в сферата на здравеопазването

Разкрасителните процедури разболяват

Разкрасителните процедури разболяват

Маникюрите и масажите понякога водят до проблеми, защото предизвикват алергични реакции и дразнене на кожата
Над 5000 книги събра „Оздравей с книга

Над 5000 книги събра „Оздравей с книга"

УСБАЛО благодари на всички дарители, които помогнаха на пациентите с онкологични заболявания
„Българската Коледа“ събра над 2 млн. лв.

„Българската Коледа“ събра над 2 млн. лв.

Инициативата се провежда за 15-а поредна година в помощ на болни деца
Живеем подменен живот

Живеем подменен живот

Добрите книги, филми и карикатури все по-често се оказват единствената възможност да си кажем истини, за които поради различни причини не остана място в ежедневието ни. За лъжата и илюзиите, за надеждата, за доброто и лошото в здравеопазването и действителността, за това откраднат живот ли живеем, отговаря Мартина Вачкова или сестра Жекова от „Откраднат живот".

Празнувайте без травми

Празнувайте без травми

Празниците могат да са приятни, но също така и безразсъдни. А когато полеем момента с обилно количество алкохол, не рядко забавата приключва трагично в травматологията на Пирогов.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ