По-здрави без асансьори

13-05-2016 13:38
С изкачването на стълби се горят до 3 пъти повече калории, отколкото с обикновеното ходене пешаПо-здрави без асансьори
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
На 13 май се провежда европейската инициатива Ден без асансьори. В десетки европейски държави, различни институции и компании затварят асансьорите с призив за повече физическа активност. България ще се включи за втори път в инициативата, която тази година е под надслов ,,Да раздвижим България". Тя е част от кампанията NowWeMOVE, а партньор е Министерството на здравеопазването.
Кампанията има за цел да привлече вниманието на обществото върху ползите от физическата активност за здравето и да покаже, че с една малка промяна в ежедневието ни - изборът на стълби, вместо асансьор - можем да живеем по-здравословно. През миналата година в инициативата се включиха близо 300 хиляди българи, а желанието на организаторите е тази година да има още по-засилен интерес. В рамките на инициативата ще има различни събития, сред които е надбягване по стълбите на 10 етажа във ,,Витоша Парк Хотел′′ София, което ще стартира от 18:00 часа.

За ползите от изкачването на стълби специалистите обобщават, че то води до раздвижване на кръвта, човек се зарежда с енергия, намалява се риска от редица заболявания и не на последно място – помага в борбата със стреса. С изкачването на стълби се горят до 3 пъти повече калории, отколкото с обикновеното ходене пеша, поддържат се здрави костите, мускулите и ставите, намалява се риска от сърдечно-съдови заболявания.

Застоелият начин на живот и липсата на физическа активност се превръщат във все по-значим проблем, а изкачването на стълби е един от най-лесните начини да живеем активно и здравословно. По време на днешната инициатива няма да бъде ограничаван достъпът до асансьори на хора с увреждания или намалена физическа активност.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) 6% от смъртните случаи в света са в резултат на обездвижване. На 10 май у нас беше подкрепена инициативата на СЗО ,,Движението-това е здраве". За България данните сочат, че 80 % от населението във възрастовата група между 18 и 60 години е обездвижено. Организаторите на Деня без асансьори предизвикват всички поне в днешния ден да изберат стълбите.

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ