Реакция

Новите молекули да влязат в Позитивната листа до края на 2017 г.

18-12-2017 11:01
Промени в текстове в Закона за бюджета на НОЗК за 2018 г. могат да се правят само три месеца след приемането муНовите молекули да влязат в Позитивната листа до края на 2017 г.
Clinica.bg

press@clinica.bg
Сред скандалите и напрежението около приетия вече бюджет на НЗОК за 2018 г. и мораториума върху новите лекарства и терапии Министерството на здравеопазването предложи създаване на специална комисия, която да разглежда нуждите на всеки отделен пациент, който ще бъде засегнат от забраната. Пациентски организации „Заедно с теб" изпрати становище и свои предложения по този казус. Публикуваме го без редакторска намеса.
Според действащото законодателство административните процедури за промяна на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. ще отнемат около три месеца.

С оглед на засилващото се обществено напрежение от Пациентски организации „Заедно с теб" предлагаме на институциите следните мерки:

- Спешно приключване до края на 2017 г. на преговорите на НЗОК за отстъпки с Притежателите на разрешение за употреба на лекарства за одобрените от комисиите 32 иновативни молекули, за да могат да влязат в Позитивната листа на НЗОК за 2018 г. и да изчакат падането на Мораториума. Забавянето на преговорите ще забави осигуряването на лечението на пациентите, нуждаещи се от иновативни терапии. По наша информация тези преговори са замразени.

- Специализираната Комисия за одобряване на нови терапии, предлагана от Министерство на здравеопазването, да заработи временно и палиативно, докато изтекат трите месеца, изисквани от законодателството за административни процедури.

Бихме приели реимбурсирането на тези молекули, които се покриват от здравните фондове на 9 европейски държави като условие, тъй като повечето от тези, които кандидатстват в НЗОК отговарят на това изискване.

Пациентски организации „Заедно с теб" изразяваме категоричност относно осигуряването на лечението с иновативни терапии на всички пациенти, които се нуждаят, независимо от заболяванията. Както за тези, за които няма съществуващо лечение, така и за тези, на които наличните терапии не помагат.


С уважение: Пенка Георгиева

Пациентски организации „Заедно с теб"

Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се"

Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички"

Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания


Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Над 77 млн. е дала здравната каса миналата година, близо 97% от тях са отишли за медикаменти и медицински изделия, същото е и през тази

Касата преполови парите за онколекарства

Касата преполови парите за онколекарства

За първите 4 месеца на годината фондът е платил 418 млн., затова компаниите ще настояват за допълнителни средства за медикаменти от 100 млн.
Обновяват фарма ръководството по пневмология

Обновяват фарма ръководството по пневмология

Актуализира се правната регламентация на терапевтичния подход при лечение на туберкулоза и белодробна болест, причинена от нетуберкулозни микобактерии
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Обжалват указанията за медицински храни

Обжалват указанията за медицински храни

Националната мрежа за децата иска отмяната и пренаписването им, защото смята, че има дискриминативни текстове, които ще лишат пациентите от безплатната помощ
НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

Пациентите над 18 години ще могат да продължат да я получават срещу сключването на договор, гласят правилата

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Вижда се, че пациентът не може да си получи лекарствата, а аптеката, ако ги отпусне, ще направи нарушение, казва Димитър Маринов
„Сърце и мозък

„Сърце и мозък" с рецепта само за една аптека

Предписанието за лекарства не могло да бъде открито в друг обект в центъра на Бургас
Премиерът отмени

Премиерът отмени "Мама и аз"

Ако докладът за това не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, Главчев ще предложи на президента Галя Кондева да бъде сменена
Увеличиха бюджета на МЗ с 57 млн.

Увеличиха бюджета на МЗ с 57 млн.

С част от средствата ще се купят двата хеликоптера за ХЕМС и ще се надгради мобилното приложение за е-рецептите
1 2 3 4 5 ... 152 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ