Не достигат 10 800 медицински сестри

12-05-2016 16:03
Здравни синдикалисти искат 1260 лв. стартова заплата за лекари и 840 лв. за сестритеНе достигат 10 800 медицински сестри
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Днес отбелязваме професионалния празник на медицинските сестри. По инициатива на Международния съвет на медицинските сестри, денят се чества от 1974 г., за да почете приноса на медицинските сестри към обществото. Потребността от качествени здравни грижи и медицински сестри нараства в целия свят, но в България ситуацията е кризисна.
Сериозен недостиг на близо 10 800 медицински сестри отчита приетата от правителството през март Национална здравна карта (НЗК). В момента за всеки 100 хиляди души има едва по 50-70 медицински сестри при нужда от 150. Приемането на здравната карта помага да се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от медицински персонал.

Основните причини за липсата на кадри в здравеопазването са ниското възнаграждение и лошите условия на труд. Въпреки намерението на Министерство на здравеопазването да се търсят допълнителни финансови стимули за здравните специалисти, все още няма извършени промени. Средната работна заплата за медицинските сестри у нас е около 500 лева - възнаграждение близко до минималната работна заплата за страната.

От Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ искат стартовата заплата за лекар да стане 1260 лв., а за медицинска сестра - 840 лева. Те настояват тези суми да залегнат в новия колективен трудов договор, който трябва да бъде подписан през юли. Според синдикалистите с увеличаването на месечните възнаградения ще се преодолее дефицитът на кадри в сектора.

31 772 са били общо медицинските сестри в България през 2014 г. по данни на Националния статистически институт, от тях в столицата работят едва 738. Най-малко са специалистите в Северния централен район - Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра.

Всяка година поне хиляда медицински сестри напускат страната, съобщават от Българска асоциация на специалистите по здравни грижи. По данни на ректора на Медицински университет София, д-р Вихра Миланова, 75 % от младите лекари искат да напуснат страната поради ниското заплащане. Специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" са от професионално направление "Здравни грижи". Обучението е 4-годишно и включва теоретична и клинична подготовка, но интересът към тях спада. Средната възраст на медицинските сестри се увеличава и сега тя е около 50 години.

По случай Международния ден на сестринството студенти от филиала на Варненския медицинския университет във Велико Търново го отбелязват с разнообразни инициативи. Те ще измерват безплатно кръвното налягане на граждани и ще изнасят здравни беседи пред децата от детските градини "Соня", „Слънце" и „Здравец". В Клуб на пенсионера и инвалида, както и в Дневен център за стари хора, ще измерват безплатно кръвно налягане и кръвна захар на потребителите на социалните услуги. По същото време в парк „Марно поле" ще измерват безплатно кръвно налягане, кръвна захар и ще извършват спирометрия на гражданите от Община Велико Търново.

Сестрите от плевенската болница "Д-р Георги Странски" пък ще се запознаят със съвременните инфузионни системи за безопасно вливане, болничната хигиена в лечебното заведение с оглед превенцията и контрола на вътреболничните инфекции, новите технологии и лекарства. От Университетската болница казват, че повишените изисквания мотивират персонала, за да има доволни пациенти и удовлетворени медицински сестри, акушерки, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори и фелдшери.

Честит празник на всички медицински сестри в България! Благодарим ви за вашето благородство и отдаденост към професията, и пожелаваме повече обществено признание, уважение и достойни условия на труд.


Честит празник!

Честит празник!

Днес Българската православна църква почита Св. Атанасий Великий, да помолим неговото застъпничество за нас през Бога
Денят на Спасението да стане европейски

Денят на Спасението да стане европейски

Предложението е на д-р Тотко Найденов, вече е получило подкрепа от Етичната комисия на БЛС

Лекар на 2023 е проф. Станимир Сираков

Лекар на 2023 е проф. Станимир Сираков

За първи път тази година БЛС връчи и специална награда на името на героя в бяло - д-р Стефан Черкезов, с нея бе удостоен д-р Даниел Димитров
 Приемете искрената ми признателност

Приемете искрената ми признателност

Притежавате цяла палитра от изключителни качества, за да преодолявате успешно изпитанията на професията, заяви здравният министър Христо Хинков
Честит празник, български лекари!

Честит празник, български лекари!

Трудности има, но заради благодарността в очите на вашите пациенти си струва да продължите, казва управителят на НЗОК Станимир Михайлов
Честит празник, колеги!

Честит празник, колеги!

Медицината не е образование, което трябва да се завърши, тя е дълг и начин на живот, казва председателят на БЛС д-р Иван Маджаров
Честит празник, българи!

Честит празник, българи!

Днес честваме 115 години Независима България, нека помним предците си и се поучим от делата им
Честит празник, българи!

Честит празник, българи!

Честваме 138 години от Съединението на България, премиерът Денков полага венец при тленните останки на княз Александър I Батенберг
Успение Богородично е!

Успение Богородично е!

Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни, казала Пресвета Богородица на св. апостоли
Честит празник, магистър-фармацевти!

Честит празник, магистър-фармацевти!

Пожелаваме ви здраве, щастие и много професионални успехи
1 2 3 4 5 ... 7 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ