Под 2000 българи болни от лупус

11-05-2016 16:48
Настояват здравната каса да поеме на 100% лечението на рядкото заболяване Под 2000 българи болни от лупус
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Под 2000 са пациентите у нас с рядкото заболяване лупус, което уврежда тъканите и органите в човешкото тяло. Отскоро в България лечението с най-съвременните медикаменти за лупус се покрива на 75 % от здравната каса, а от лятото на 2016 година се очаква да бъдат реимбурсирани на 100 %, съобщи Боряна Ботева, зам.-председател на УС на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България днес по повод Световния ден за борба с лупуса - 10 май.
Болестта е автоимунна, засяга най-често млади и работоспособни хора и уврежда сърцето, бъбреците, ставите, кожата, белите дробове, кръвоносните съдове и мозъка. Името на заболяването идва от латински и означава вълк, защото една от проявите е кожният обрив и при нелечение на болните от лупус, остават дълбоки белези, подобни на ухапване от вълк, обясни един от най-добрите ревматолози в България проф. Златимир Коларов от Клиниката по ревматология в столичната болница „Св. Иван Рилски" и председател на Българското медицинско дружество по остеропороза и остеоартроза.

„Късното диагностициране на заболяването е сред основните проблеми у нас", каза "Диагнозата се забавя, защото много пъти започва подмолно - като грип, с неясна температура, с болки в ставите. Дори и за специалистите понякога е трудно. Второто нещо е, че ние все още не сме обучили, както трябва общопрактикуващи лекари и когато човек има болка в ставите, веднага го пращат на ортопед, а трябва да мине първо през ревматолог", обясни проф. Коларов.

Касае се за заболяване, в което организмът не разпознава своите белтъчни структури като собствени и създава антитела към тях като към чужди белтъци, както създава към бактерии, вируси и т.н., уточни професорът. Болестта има различни проявления от леки кожно-ставни форми до тежки т.нар. весцеларни форми, които засягат вътрешните органи. Най-вече бъбреци, мозък и бели дробове.

На болните от лупус се е гледало като на обречени хора, а сега им казваме: ,,да, сериозна болест, но ще я лекуваме", разказва Коларов. Тези хора живеят десетки години, на практика са пълноценни за себе си, за близките си и за обществото, добави професорът.

Бременността рязко влошава заболяването и създава опасност и за бебето, и за майката, но напоследък се раждат все повече здрави деца на родители с лупус, твърди Златимир Коларов. Лупусът, благодарение на съвременните медикаменти вече не е онази заплаха, която беше доскоро.

Другият проблем според проф. Коларов е клиничната пътека, по която се лекуват болните с лупус. Пътеката е в рамките на 500 лева, които са недостатъчни и парите трябва да се увеличат. Сега имуноглобулинът, който се прилага при голяма част от болните, не е включен в цената на клиничната пътека. Един курс на лечение с интравенозна инфузия е от минимум 60 ампули на стойност около 900 лева. Това е непосилна сума за много от хората с тази диагноза.

Информираността на населението е слаба, алармира Миглена Иванова, член на Организация на пациентите с ревматологични заболявания и самата тя, пациент с лупус. Липсата на достатъчно информация води до много неоснователно съкращаване на хората, болни от лупус. ,,Искам категорично да заявя, че заболяването не е заразно", подкрепи я професор Коларов.

„Пациент с 200 лева инвалидна пенсия не може да си осигури медикаментите. Ще продължим борбата за 100 % покриване на имуноглубулина от касата и ще продължим да информираме обществото", категорична е Миглена Иванова.

Все още не е напълно ясно какво точно предизвиква отключването на заболяването, но ревматолозите посочват слънчевото облъчване като един от рисковите фактори за лупус.


МЗ не е взело решение за „Св. София

МЗ не е взело решение за „Св. София"

Но то няма да противоречи на изявените политически намерения за налагането на мораториум за нови болници и дейности, казаха от ведомството

Съобразихме се със становището на РЗОК–Варна

Съобразихме се със становището на РЗОК–Варна

Ако болницата получи разрешение за новите дейности, е възможно финансиране в рамките на вече определените стойности от Надзорния съвет по сключения договор, казват от НЗОК

Заплати в болниците по КТД през февруари

Заплати в болниците по КТД през февруари

Средствата, които се дават за възнагражденията в здравеопазването изпреварват темповете на инфлацията, съобщи зам.-министър Гетов
Новата болница във Варна се оказа на

Новата болница във Варна се оказа на "Св. София"

Заявката е за нов адрес с 500 легла, НЗОК е дала положително становище, въпреки отрицателните мнения на регионалните институции, казусът стигна и до парламента

Оставките означават, че сглобката скърца

Оставките означават, че сглобката скърца

Ще подобри ли системата рекордно високият бюджет на НЗОК за 2024 г., има ли реформи в правилната посока и какво означават поисканите оставки на ръководството на НЗОК. Това попитахме проф. Генчо Начев, който миналата седмица бе удостоен със златен медал от БЧК.

Необяснима е оставка 24 часа след гласуването

Необяснима е оставка 24 часа след гласуването

Ако заявленията на управителя и подуправителя на НЗОК бъдат приети, да е с условие, че ще изпълняват длъжностите до гласуването на нови лица, казва Пламен Таушанов
Ръководството на НЗОК хвърли оставки

Ръководството на НЗОК хвърли оставки

Уравителят Станимир Михайлов и гласуваният вчера в парламента за подуправител проф. Момчил Мавров ще изпълняват функциите си до освбождаването им
3.5 млрд. в света страдат от болни зъби

3.5 млрд. в света страдат от болни зъби

До 50 г свободни захари на ден, за да подобряванетои му, кампании са фаст фууд да не спонсорират спортни прояви, препоръчва СЗО
228 нови с ХИВ от началото на годината

228 нови с ХИВ от началото на годината

Най-много са те в София, Варна, Пловдив и Бургас, общо 4 276 са инфектираните у нас от 1986 до 24 ноември 2023-та
Сменят шефовете на НЗОК

Сменят шефовете на НЗОК

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС заявиха, че ще има нов регламент за избора на управлението на фонда, както и на останалите регулатори
1 2 3 4 5 ... 399 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ