Под 2000 българи болни от лупус

11-05-2016 16:48
Настояват здравната каса да поеме на 100% лечението на рядкото заболяване Под 2000 българи болни от лупус
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Под 2000 са пациентите у нас с рядкото заболяване лупус, което уврежда тъканите и органите в човешкото тяло. Отскоро в България лечението с най-съвременните медикаменти за лупус се покрива на 75 % от здравната каса, а от лятото на 2016 година се очаква да бъдат реимбурсирани на 100 %, съобщи Боряна Ботева, зам.-председател на УС на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България днес по повод Световния ден за борба с лупуса - 10 май.
Болестта е автоимунна, засяга най-често млади и работоспособни хора и уврежда сърцето, бъбреците, ставите, кожата, белите дробове, кръвоносните съдове и мозъка. Името на заболяването идва от латински и означава вълк, защото една от проявите е кожният обрив и при нелечение на болните от лупус, остават дълбоки белези, подобни на ухапване от вълк, обясни един от най-добрите ревматолози в България проф. Златимир Коларов от Клиниката по ревматология в столичната болница „Св. Иван Рилски" и председател на Българското медицинско дружество по остеропороза и остеоартроза.

„Късното диагностициране на заболяването е сред основните проблеми у нас", каза "Диагнозата се забавя, защото много пъти започва подмолно - като грип, с неясна температура, с болки в ставите. Дори и за специалистите понякога е трудно. Второто нещо е, че ние все още не сме обучили, както трябва общопрактикуващи лекари и когато човек има болка в ставите, веднага го пращат на ортопед, а трябва да мине първо през ревматолог", обясни проф. Коларов.

Касае се за заболяване, в което организмът не разпознава своите белтъчни структури като собствени и създава антитела към тях като към чужди белтъци, както създава към бактерии, вируси и т.н., уточни професорът. Болестта има различни проявления от леки кожно-ставни форми до тежки т.нар. весцеларни форми, които засягат вътрешните органи. Най-вече бъбреци, мозък и бели дробове.

На болните от лупус се е гледало като на обречени хора, а сега им казваме: ,,да, сериозна болест, но ще я лекуваме", разказва Коларов. Тези хора живеят десетки години, на практика са пълноценни за себе си, за близките си и за обществото, добави професорът.

Бременността рязко влошава заболяването и създава опасност и за бебето, и за майката, но напоследък се раждат все повече здрави деца на родители с лупус, твърди Златимир Коларов. Лупусът, благодарение на съвременните медикаменти вече не е онази заплаха, която беше доскоро.

Другият проблем според проф. Коларов е клиничната пътека, по която се лекуват болните с лупус. Пътеката е в рамките на 500 лева, които са недостатъчни и парите трябва да се увеличат. Сега имуноглобулинът, който се прилага при голяма част от болните, не е включен в цената на клиничната пътека. Един курс на лечение с интравенозна инфузия е от минимум 60 ампули на стойност около 900 лева. Това е непосилна сума за много от хората с тази диагноза.

Информираността на населението е слаба, алармира Миглена Иванова, член на Организация на пациентите с ревматологични заболявания и самата тя, пациент с лупус. Липсата на достатъчно информация води до много неоснователно съкращаване на хората, болни от лупус. ,,Искам категорично да заявя, че заболяването не е заразно", подкрепи я професор Коларов.

„Пациент с 200 лева инвалидна пенсия не може да си осигури медикаментите. Ще продължим борбата за 100 % покриване на имуноглубулина от касата и ще продължим да информираме обществото", категорична е Миглена Иванова.

Все още не е напълно ясно какво точно предизвиква отключването на заболяването, но ревматолозите посочват слънчевото облъчване като един от рисковите фактори за лупус.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона
1 2 3 4 5 ... 451 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ