Иновации

Биоподобните медикаменти - евтиното ново лечение

14-12-2017 08:28
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Биоподобните медикаменти - евтиното ново лечениеПопуляризирайте възможността да се използват генерични, биологични и лекарства с добавена стойност, съветва Адриан Ван ден Ховен
В разгара със скандала около мораториума на нови лекарства и терапии, президентското вето и протестите на пациентите у нас пристигна Адриан Ван ден Ховен, генерален директор на Европейската генерична асоциация (ЕГА). Той даде специално интервю само за clinica.bg
- Г-н Ван ден Ховен, какви са основните предизвикателства пред здравния сектор през последните години?

- Здравният сектор е изправен пред нарастващото търсене на здравни услуги и социална подкрепа. Днес хората живеят много по-дълго, благодарение на модерната медицина, която става все по-достъпна. Това е така и до голяма степен заради достъпа на пациентите до генерични лекарства, които днес съставляват 62% от прилаганите медикаменти в Европа. С увеличаване продължителността на живота, грижите за човешкото здраве също нарастват. За съжаление медицината се изправя пред сериозния проблем на хроничните заболявания. Така че здравните системи по цял свят трябва да намерят начини да се погрижат за възможно най-много хора с най-модерните и ефективни ресурси. Тук говоря както за човешки, така и за финансови и технически.

В същото време на пазара се появи и вълна от нови лекарства - главно за лечение на редки ракови и генетични заболявания. Тази промяна се приема изключително добре от пациентите. Увеличават се възможностите за подобряване на тяхното състояние или пълно излекуване. За жалост обаче високата цена на новите медикаменти дестабилизира фармацевтичните бюджети. В повечето случаи разходите за тези лекарства не са планирани. Добрата новина е, че има начин да се справим с това както по света, така у в България.

Първото нещо, което трябва да направите, е да популяризирате възможността да се използват генерични, биологични и лекарства с добавена стойност. Фармацевтичната конкуренция е най-ефективният инструмент за балансиране на пазара навсякъде в Европа. Освен това правителствата трябва да имат отделни бюджети и системи за управление на навлизащите нови лекарства, които се подготвят за патент. Важно е да се осигури достъп на пациентите до всички онези медикаменти, които се използват най-често като това се съобрази със здравните осигуровки и доплащането от страна на болните.

Адриан Ван ден Ховен, генерален директор на Европейската генерична асоциация (ЕГА), позната отскоро като "Лекарства за Европа". Работил е към BusinessEurope и Университета в Ница "София-Антиполис".
Той беше в България, за да участва в конференция "Биоподобните лекарствени продукти - настоящи и бъдеще за устойчиво здравеопазване".

- Защо има нужда от производство на биоподобни лекарства?

- Те са важна част за ефективно предоставяне на здравни грижи. През последните десет години има биоподобни лекарства за ограничен брой състояния (нарушения на растежа, поддържаща ракова терапия). Очаква се обаче това да се промени и съвсем скоро да излязат подобни медикаменти, които с които да се третират най-разпространените ракови заболявания, както и за проблеми подобни на ревматоиден артрит.

Скоро биоподобните лекарства ще се прилагат при близо 60% от страдащите, които до момента са приемали биологични медикаменти. Конкуренцията при биоподобните хапчета е от съществено значение, за да се гарантира достъпът на всички пациенти, които имат нужда.

В момента във всички държави от ЕС съществуват ограничения за прилагането на някои скъпи биологични лекарства. Причината са високите разходи, които трябва да бъдат поети от здравните бюджети. Достъпът на пациенти до тези медикаменти е особено труден в източноевропейските страни, които заделят много по-малко пари за здраве. Биоподобните лекарства имат същите терапевтични ползи, но при значително по-ниска цена. Така и пациентите ще могат да си ги позволят. В Обединеното кралство (една не много бедна държава) някои биоподобни лекарства, предназначени за рак, се използват два пъти повече в сравнение с биологичните. Подобно нещо може да се случи и в България и така повече пациенти в нужда ще се лукават с модерни и ефективни медикаменти на добра цена.

- Къде е днес Европа по отношение на биоподобните лекарства?

- Ситуацията все още не е ясна, но можем да обобщим две общи тенденции. Първо, най-богатите страни в Европа усещат ползата от биоподобни лекарства, както и създаващата се конкуренция на фармацевтичния пазар. Дания, Норвегия, Германия, Франция, Великобритания и Италия имат политика, стимулираща приема на биоподобни медикаменти и насърчаване истинската надпревара между фирмите производителки. Изненадващо правителствата в Източна Европа не полагат големи усилията за подкрепа на биоподобните лекарства. Именно в тези държави съществува неудовлетворената нужда или незадоволен достъп от такива терапии. В България може да се направи много повече за насърчаване на достъпа до биоподобни лекарства в страни. Тук потребността на пациентите е много по-голяма.

Второ, много по-трудно да се стимулира конкуренцията на биоподобните лекарства, когато говорим за търговия на дребно в аптеките. Положението е съвсем различно в болниците, където те се използват по-често. Важно е лекарите и пациентите да се мотивират да споделят ползите от тези терапии - голяма ефективност на достъпна цена.

- Защо бихте препоръчал на лекарите да предписват биоподобни медикаменти?

- Днес лекарите много по-добре осъзнават необходимостта от ефикасни, но и рентабилни терапии, които да не навредят на бюджета на системата и на джоба на пациента. Биоподобните лекарства дават същите резултати като оригиналния продукт, но с много по-ниска цена. Това означава, че системата на здравеопазване, предлагаща биоподобни медикаменти, може да обслужи много по-голям брой пациенти. В допълнение болните ще доплащат много по-малко, а това както знаем е изключително важно особено в по-бедните страни. Европейската агенция по лекарства изготви редица насоки в това отношение, предназначени както за лекарите, така и за пациентите. В тях се обясняват ползите от биоподобните лекарства.

- Колко по-евтини са те?

- Повечето биоподобни лекарства са с 20-30% по-евтини по своите оригинали. Но истинската конкуренция се осъществява чрез болничните търгове (където цените често са поверителни). В много от случаите, когато трябва да се избира между оригиналните и биоподобните лекарства, вторите винаги сапредпочитани. Това доказва, че цените им са по-добри. Важно е и в бъдеще да има многобройни производители на биоподобни медикаменти, за да се насърчи по-нататъшната конкуренция.

- Това ли е бъдещето?

- Да, това е огромна част от сферата, в които искаме да се развиваме. Темповете на растеж на раковите и имунни заболявания нарастват. Това ще увеличи търсенето на биоподобни лекарства. Но има и други ключови аспекти, които трябва да се имат предвид. Все още може да разширим използването на геренични лекарства в Европа. Само няколко държави (Великобритания, Германия, скандинавските страни) прилагат основно генерици. Те са доказали своята стойност през последните 30 години и има още поле за развитие.
Освен това трябва да обмислим как да засилим конкуренцията при иновациите на фармацевтичните продукти. Днес те са свързани със създаването на много скъпи биологични молекули. Но можем да оптимизираме съществуващите химически молекули, за да постигнем значително по-ниска стойност. Така ще се намали търсенето на скъпите нови терапии. Също така можем да подобрим съществуващите лекарства като подобрим опаковките и начина за доставка. Това може значително да намали разходите за здравеопазване. Пациентите също ще са доволни от подобни промени.

- Защо пациентите трябва да изберат генериците или биоподобните медикаменти?

- Пациентите трябва да се грижат освен за себе си, но и за другите, страдащи от същата болест. Ако целият бюджет за здравеопазването се губи за закупуване на скъпи оригинали, няма да има достатъчно пари за лечение на всички болни или за нови лекарства за редки заболявания. Пациентите могат да са сигурни в качеството, безопасността и ефикасността на тези лекарства, като прочетат материалите, предоставени от Европейската агенция по лекарствата http://ec.europa.eu/growth/content/commission-publishes-qa- биоподобни лекарства-пациенти-0_г)

- Колко биоподобни продукти са регистрирани в Европа досега?

- През последните 10 години са регистрирани 40 биоподобни лекарства, но много други са подложени на преглед в Европейската агенция по лекарствата.

- За кои заболявания очаквате да се регистрират още такива медикаменти?

- Повечето нови формули ще се ще се насочат към терапии на рака и имунни заболявания като болестта на Крон, ревматоиден артрит или псориазис.

- Какво трябва да е отношението на държавата към тези лекарства?

- Биоподобните лекарства са предназначени за спацифични терапии и няма да навлязат на пазара като генерични лекарства. Ето защо правителствата трябва да се ангажират активно с действия, насочени към заинтересованите страни (лекари, медицински сестри, пациенти и т.н.). Медиците трябва да ги предписват, пациентите да са убедени в тяхната ефективност. Има добри примери, от които България може да се поучи като Германия или Италия.

- Някои фармацевтични компании се опитват да "подобрят човешките гени". Какво мислите за това?

- Не съм сигурен в "подобряването на гените", но признавам, че новите начини на лечение на генетично ниво са много интересни и полезни (досега) за пациентите. Предизвикателството тук е, че сегашната технология струва няколко стотици хиляди евро на пациент. Само много богати хора ще могат да си позволят това, освен ако правителствата не започнат да заплащат за тях. Понастоящем повечето държави дори в Западна Европа нямат бюджети за подобни скъпи терапии. Една от дискусиите тук би била да се постигне максимална ефективност чрез по-добро използване на генерични, биологични и лекарства с добавена стойност. Така ще се намерят ценни ресурси за тези скъпи генни терапии. Въпреки това, в дългосрочен план трябва да намерим начини за намаляване на разходите при разработването им. Нашата индустрия се е изправяла пред този проблем няколко пъти и сме го решавали успешно. И в бъдеще ще е така.

- Колко пари могат да се спестят след въвеждането на тези продукти в здравната ни система?

- Потенциалът за биоподобните лекарства зависи изцяло от конкуренцията на пазара. Това изисква правителството да предприеме мерки в тази насока. Но тук не става дума само за спестявания. В много страни пациентите имат ограничен достъп до биологичните лекарства, така че по-евтините биоподобни медикаменти могат да се използват по-масово. Това трябва да се разглежда като възможност за лечението на повече нуждаещи, а не толкова като спестявания.

- Какво съветвате нашето правителство?

- Българското правителство в момента разглежда данните по отношение на биоподобните и генеричните лекарства. Основният проблем е да се обърне внимание на лекарите за тяхната ефективност. Трябва да се насърчи използването им, да се провеждат семинари, да се разяснява на пациентите. Трябва да се стимулират и медиците, и болните да използват лекарства с по-ниска цена.МЗ регламентира доплащането

МЗ регламентира доплащането

НЗОК ще сключва договори с нови болници и с за нови дейности в стари при доказан недостог на медицински услуги в дадена област
Задължават болниците да докладват ежедневно за терапиите

Задължават болниците да докладват ежедневно за терапиите

Глобяват при отказ за информация, МЗ ще плаща ТЕЛК и на комплексни онкологични центрове
Сестри и акушерки със свои кабинети

Сестри и акушерки със свои кабинети

Регламентират нов вид лечебно заведение за специалистите по здравни грижи, предвиждат промени законови промени, публикувани за обществено обсъждане
30 хиляди обаждания за линейка в София

30 хиляди обаждания за линейка в София

Това показва справката на ЦСМП- София за периода от юни до 15 август 2019 година
НКБ ще помага на деца в риск

НКБ ще помага на деца в риск

Болницата сключи споразумение с Фондация „За нашите деца"

 

за подкрепа и на семейства, които заявяват затруднение при отглеждането на децата

Съвременна апаратура открива болести на макулата

Съвременна апаратура открива болести на макулата

С нея разполага УМБАЛ „Св. Анна" –София, при симптоматика изследването ще е безплатно, съобщиха от лечебното заведение
177 560 са проверили своя ХИВ статус

177 560 са проверили своя ХИВ статус

3 173 са позитивните, а от днес стартира и Националната лятна АНТИСПИН кампания
МЗ преведе на НЗОК парите за джипитата

МЗ преведе на НЗОК парите за джипитата

Това са заявените трансфери за потребителската такса при семейните лекари
 МЗ: Спазили сме закона и сме съгласували обществената поръчка за Детската болница

МЗ: Спазили сме закона и сме съгласували обществената поръчка за Детската болница

Агенцията за обществените поръчки е съгласувала процедурата
5 предложения  за корекции  на специализациите

5 предложения за корекции на специализациите

Няма да бъде отнето правото на свободен избор къде да специализират младите лекари, каза Жени Начева
1 2 3 4 5 ... 204 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2019