Медицина

И острите миризми обострят астмата

11-05-2016 01:51
Първото дете е по-рисково за развитието на болестта заради по-голямата стерилност при отглеждането муИ острите миризми обострят астмата
Астмата е едно от честите и опасни заболявания. Счита се, че то засяга около 9% от българите. Затова Българското дружество по алергология заедно с Александровска болница и Асоциацията на българите боледуващи от астма (АББА) започнаха Национална информационна кампания „Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!". Какво представлява астмата и как да се предпазим от нея, попитахме д-р Денислава Недева, асистент в Клиниката по алергология на „Александровска".
Упоритата кашлица, свиркащото дишане и задухът са основните симптоми, които издават астмата. Често тези пристъпи се появяват през нощта или при зори и не оставят болните дори да се наспят. Те обикновено са следствие на различни провокиращи фактори като експозиция на алергени (полени, акари), вирусни инфекции, спорт, емоционален стрес, прием на медикаменти като аспирин, казва д-р Денислава Недева. При тази остра фаза на болестта в организма се задвижва цяла химична каскада. Освобождават се медиатори на възпалението като хистамин, простагландини, левкотриени, които водят до отток на лигавицата на бронхите, повишената секреция на жилав секрет и бронхоспазъм. При късната реакция, основна роля играят еозинофилите, които отделят редица токсични медиатори, водещи до хронично възпаление на бронхиалната лигавица. Крайната фаза на този процес е ремоделирането на дихателните пътища, изразяващо се в стесняване на лумена им, повишена секреция на мукус хиперплазия и хиертрофия на глдкомускулните клетки, оток, увреждане на епитела, както и бронхиална хиперактивност, обяснява д-р Недева. Резултатът са кашлицата или задухът, които могат да се обострят дори от неспецифични дразнители, каквито са острите миризми.

Основен рисков фактор за възникването на астмата са алергиите. Над 90% от децата с астма и между 50% и 70% от възрастните хора имат и някакъв вид алергия – към полени, домашен прах или животни, казва д-р Недева. Около 40 на сто от пациентите с алергичен ринит имат астма като съпътстващо заболяване Тази година сезонът е много тежък, заради високите температури през миналия месец имаше повишена концентрация на полени, в следствие на което много хора, получиха астматични пристъпи за първи път в живота си, казва д-р Недева. Сега с настъпването на дъждовете нещата са по-добре, но сезонът на полените продължава до есента. У нас най-честите поленови дразнители са от тревни и житни растения, както и от някои дървета. Сред тях са брезата, ясена, леската, както и плевели като амброзията, пелина и живовляка, изброява д-р Недева.

Не всички астматици обаче са алергични. Често в по-късна възраст астма отключват предимно жени, които не са били алергични към нищо. Причините за болестта при тях засега не са напълно изяснени. Рисков фактор както за развитие на астма, така и за по-труден контрол върху заболяването е и затлъстяването. Това е така, защото освен поради чисто механични причини, като ограничаване на дихателния обем, висцералната мастната тъкан е вид ендокринен орган, който отделя редица медиатори на възпалението, които оказват влияние върху лигавицата на бронхите, обяснява д-р Недева. Повишеното тегло по време на бременност също се оказва рисково по отношение на вероятността за развитие на астма при поколението. Рискови групи са и хората, които имат роднини по първа линия с астма – майка, баща, брат или сестра. Пушачите също са по-предразположени към отключване на болестта.

Отказването на цигарите, особено по време на бременност, е един от начините човек да предпази себе си и бъдещето си дете от развитието на астма. Избягването на раждането с цезарово сечение също намалява шансовете от развитие на болестта в бебето. Това е така, защото преминавайки през родовия канал на майката детето влиза в контакт с микроорганизми, които са нормални за организма ни, обяснява д-р Недева. На същия принцип действат и останалите препоръки за по-близкия досег на малчуганите с природата и средата на село. Заради по-малката стерилност при отглеждането на второ или трето дете, опасността от развиване на астма при тях е по-малка, отколкото при първото. Избягването на консумацията на алергенни храни като риба, ядки и мляко по време на бременността, пък се оказва ненужно. Има няколко проучвания, демонстриращи, че именно приемът им води до понижение на риска от астма и алергии в поколението, допълва д-р Недева. Все още обаче няма надеждни данни дали от астмата могат да ни предпазят повишената консумация на витамин Д или пробиотици.


Бабинден – денят на родилната помощ

Бабинден – денят на родилната помощ

Родилки мият ръцете на акушерките, мъже теглят шейната с развеселени жени в някои краища на България
Уебинар за обмяна на информация за К-19

Уебинар за обмяна на информация за К-19

Лекция ще изнесе директорът на ECDC д-р Андреа Амон, представят мониторинг за безопасността на ваксините
Лекция за грижи за новородени в Пловдив

Лекция за грижи за новородени в Пловдив

Тя ще се проведе онлайн на 10 февруари, а на нея майки и татковци ще получат важна и интересна информация
Празнуват Игнажден в УМБАЛ

Празнуват Игнажден в УМБАЛ "Св. Анна"

Ваксинирани духовници ще гостуват на лечебното заведение, за да благословят всички желаещи, казаха от болницата
Депутатите се събират

Депутатите се събират

Първото заседание на 47-мото Народно събрание ще бъде открито от медика доц. Силви Кирилов
Здравеопазването след пандемията

Здравеопазването след пандемията

Днес ще се проведе Националния конгрес на пациентските организации на тази тема
Да премахнем неравенството, да спрем СПИН

Да премахнем неравенството, да спрем СПИН

Днес отбелязваме Световния ден на борба със заболяването, младежите от БЧК ще раздават брошури в градовете
Безплатен курс за докторанти в МУ-София

Безплатен курс за докторанти в МУ-София

По време на него те ще получат практически насоки за изготвяне на проекти, казват от университета
Започват Дни на кариерата

Започват Дни на кариерата

Те са за търсещите работа в областта на икономиката, събитието ще се проведе онлайн
Започва курс за колективно трудово договаряне

Започва курс за колективно трудово договаряне

Той е организиран от КНСБ и е безплатен за синдикалните представители
1 2 3 4 5 ... 150 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ