Законодателство

Бюджетната комисия отхвърли ветото на Радев

12-12-2017 14:26
Против бяха 12 народни представители, само 6-ма го подкрепиха, а един се въздържаБюджетната комисия отхвърли ветото на Радев
Clinica.bg

press@clinica.bg
Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху текстовете от Закона за бюджет на НЗОК за 2018 г., които въвеждат мораториум за финансирнето на нови лекарства догодина. Приетото разпределение на средствата във фонда беше подкрепено от 12 народни представители, 6-ма гласуваха „против", а един се въздържа.
Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова текстовете не противоречат на конституцията и няма да лишат хората от животоспасяващо лечение.
„Основните конституционни права на гражданите за достъпна медицинска помощ не са нарушени. Нещо повече. Конституцията определя, че правата на гражданите за достъпна медицинска помощ трябва да са налице, но при спазване на регламентите и законите, които са в правомощията на Народното събрание. В нашия конкретен случай такива са Законът за здравното осигуряване, Законът за здравето и Законът за годишния бюджет на НЗОК. Ако разгледаме хипотезата, че няма да се съобразим с параметрите по бюджета на НЗОК, определени от волята на законодателя, и заплащаме цени и обеми на медицинските дейности извън обхвата на рамката на бюджета, определена от Народното събрание, то тогава наистина съществува риск да бъдат нарушени правата на гражданите и за намаляване на достъпа до здравноосигурителната система", заяви Жени Начева, зам.-здравният министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК.
В мотивите на ветото на президента се посочваше, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. От здравно министерство обаче контрираха, че това ще върне системата в изходна ситуация. 

Решението на депутатите да не се заплащат нови лекарствени терапии през 2018 г. беше посрещнато гневно от пациентските организации, но беше оправдано от властта с нуждата от въвеждане на ефективен контрол и липсата на пари.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че президентът Радев е бил подведен с информацията около този казус.


Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
Синдикат „Защита“ стяга протест

Синдикат „Защита“ стяга протест

Той е с искане за повече средства за Спешна помощ, планира се за края на март, казаха оттам
Старт на „Посланици на здравето”

Старт на „Посланици на здравето”

Националният конкурс за ученици се организира за 15-ти пореден път, той започва днес на 20 март и ще продължи до 5 ноември
Нови обяви за работа за медици

Нови обяви за работа за медици

Лекари се търсят в лечебни заведения в Стара Загора, Велико Търново, Бургас и др., става ясно от секцията „Кариери" на БЛС
Голямата конкуренция води до кадровия дефицит

Голямата конкуренция води до кадровия дефицит

Кои са най-големите предизвикателства пред областната болница в Ловеч и как могат да се решат, попитахме нейния директор д-р Алдин Начков.

Пак по 278 млн. на месец за болниците

Пак по 278 млн. на месец за болниците

Днес Надзорният съвет ще разгледа новото разпределение на средствата за следващите три месеца

Сериозен ръст на скарлатина

Сериозен ръст на скарлатина

От началото на годината случаите са 3139,  спрямо 46 през същия период на миналата година, показват данните на НЦЗПБ
Преразпределението на пациентите продължава

Преразпределението на пациентите продължава

40 млн. са неусвоените средства за първите три месеца от болниците, основната част от тях са държавни, 18 млн. са надлимитните, те са предимно за частни клиники

Тази година ще поставяме нова генерация изкуствени сърца

Тази година ще поставяме нова генерация изкуствени сърца

Миналата седмица лекарите в "Проф. Ал. Чирков" направиха сложна операция, при която отстраниха огромен тумор на сърцето. Често ли идват толкова усложнени пациенти, какво е нивото на кардиохирургията ни, попитахме проф. Димитър Петков. 

1 2 3 4 5 ... 404 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ