150 млн. европейци страдат от алергии

10-05-2016 16:05
Започна национална кампания срещу болестта150 млн. европейци страдат от алергии
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Световният ден за борба с астмата стана повод за началото на Националната информационна кампания ,,Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!". Кампанията се организира съвместно със Столична община, Александровска болница, парламентарната Комисия по здравеопазването и Асоциацията на българите, боледуващи от астма. В рамките на кампанията в 8 града ще бъде провеждано безплатно тестване и измерване на дишането. Сред тях са София, Хасково, Стара Загора, Берковица, Пловдив, Перник и други.
150 млн. от европейските граждани страдат от алергии, това е най-честата хронична болест в Европа, съобщи проф. Васил Димитров, председател на Българското дружество по алергология. Той нарече алергичните заболявания ,,епидемията на миналия и настоящия век" и прогнозира, че около 2020 година, 50 процента от населението в света ще бъде засегнато от алергични заболявания.

Броят на болните от бронхиална астма е 334 млн. души, а 250 000 са смъртните случаи от астма в света всяка година, по данни на СЗО. В България се поддържат сравнително ниски равнища по отношение на смъртните случаи при астматичните заболявания, което се дължи на безплатното лечение на българските граждани. Лечението с инхалатори е безплатно, а грижата за пациенти с бронхиална астма у нас е специализирана, а не от общопрактикуващи лекари, спрямо практиката в останали европейски държави.

Почти 50 % от алергичните пациенти никога не да получавали правилна диагноза и лечение, информира д-р Мария Стаевска, завеждащ отделението по имунопатология. Тя обясни, че появата на все повече алергии се корени в стерилната среда на живот на хората и в намаляването на биоразнообразието около нас, и вътре в нас. Колкото са по-малко бактериите, толкова по-голям е рискът от бронхиална астма, затова трябва да се стремим да живеем максимално близо до природата, добави д-р Стаевска. Това се отнася особено за децата, при които най-често срещаната хронична болест е астмата, а в 90% от случаите тя се причинява от алергия.

500 млн. души в света страдат от алергичен ринит, това е около 25% от населението, докато през 1900 година те са били едва 0,1 процента. Самият аз в момента съм с алергичен ринит, призна доц. д-р Костадин Ангелов, изпълнителният директор на Александровска болница, партньор на информационната кампания и домакин на събитието. Александровска болница разполага с единствената клиника по алергология в България. Годишно през нашата клиника минават 1500 болни, съобщи доц. Ангелов. Той добави, че болницата има необходимата специализирана апаратура и медикаменти, така и в България алергичноболният може да получи качествено лечение, контрол и диагностика за качествен живот.

По отношение на лечението на алергии, специалистите са единодушни, че най-мощният, съвременен и ефективен метод за превенция и лечение е имунотерапията, чиято ефективност е 70%. Тя може не само да намали оплакванията на болните, но и да ги излекува напълно. Лечението на хроничните заболявания трябва да бъде продължително, наблегна д-р Мария Стаевска.


Безплатни прегледи в Плевен

Безплатни прегледи в Плевен

Те са за хора с наднормено тегло и болестно затлъстяване, организира ги УМБАЛ "Св. Марина"
Уебинари за ендометриозата през март

Уебинари за ендометриозата през март

Спецалисти ще разясняват опасностите и възможностите за лечение на това заболяване по време на на кръгла маса
Форум по хирургия в София

Форум по хирургия в София

Той ще се проведе между 10-12 октомври, организира го Българското дружество на медиците с тази специалност
Безплатни очни прегледи в София

Безплатни очни прегледи в София

Те ще са за глаукома и ще се проведат в ИСУЛ между 11 и 15 март, съобщиха от лечебното заведение
Благотворителна изложба в Бургас

Благотворителна изложба в Бургас

Експозицията събира 30 картини, образи на жената, част от средствата ще бъдат дарени на Център за социална рехабилитация и интеграция
Пациенти с 9 искания за редките болести

Пациенти с 9 искания за редките болести

Те настояват за равен достъп до иновативни лечения, клинични проучвания и включването им в националната здравна карта
47 фармацевти се дипломират

47 фармацевти се дипломират

Те са от Випуск 2023 на Медицинския университет в Плевен, отличниците сред тях са двама
НДК ще грейне за хората с редки болести

НДК ще грейне за хората с редки болести

Инициативата е част от кампанията „6000 причини за действие", която е по повод Световния ден за борба с тези диагнози
Форум за спокойни бебета в София

Форум за спокойни бебета в София

Лекари и акушерки ще отговарят на въпросите на родители за бременността, кърменето и здравословния начин на живот на детето
Конференция за ендопротезирането  в София

Конференция за ендопротезирането в София

Форумът е международен, ще бъдат представени най-новите концепции при реконструкция на неуспешната тазобедрена артропластика
1 2 3 4 5 ... 236 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ