Над 400 лекари годишно напускат България

07-12-2017 13:00
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Над 400 лекари годишно напускат БългарияВсе още основната причина за миграцията на специалисти е ниското заплащане у нас
Повече от 400 лекари напускат България и заминават за работят в чужбина всяка година. Това съобщи д-р Юлиян Йорданов, председател на Акредитационния съвет на Българския лекарски съюз.
"От години съсловната организация прави подобна статистика, тъй като всеки медик, който иска да замине зад граница трябва да получи от нас сертификат за добра медицинска практика. През последните няколко години въведохме и специален въпросник, в който лекарите отбелязват причините за своето решение", казва той. Според данните всяка година между 400 и 430 медици отиват да работят в чужбина. Само през 2014-а бройката им е била 512. Д-р Йорданов споделя, че не се забелязва тенденция за увеличение, но от БЛС нямат обратна връзка колко специалисти се връщат в родината. Някои от заминаващите предпочитат да работят на две места.

Предпочитаните държави

На първо място сред най-предпочитаните държави в момента е Германия. Все повече специалисти заминават в Ирландия и тя се нарежда втора. Преди години, когато БЛС започва да събира данните най-много специалисти избирали Великобритания. Сега островната държава вече е на трето място. Според д-р Йорданов причината е, че Германия и Ирландия създават много добри условията за работа и подходящо заплащане. Именно това привличат все повече български лекари. Расте броят и на медиците, които се отправят към скандинавските държави. По-малко са желаещите за САЩ - по един, двама на година.

Най-желаните специалности

"При нас идват най-различни лекари - без специалност, с по една, а и с две, три специалности", разказва д-р Йорданов. Според него най-много анестезиолози напускат България. На второ място са хирурзите, следват ги общопрактикуващите лекари и акушер-гинеколозите. Преди години в странство за заминавали повече мъже, но сега статистиката сочи, че полът няма значение.

Причините

Миграцията на лекари не е проблем само на България. Всички страни от Източна Европа се сблъскват с този казус. Недостиг на специалисти има и в Румъния, Чехия, Полша. Повечето от тях заминават за Англия, Германия, Франция. Западните лекари пък се местят в САЩ. Според данни на Европейския съюз през 2020 година ще има 1 млн. недостиг на лекари на стария континент. Сред първите причини за заминаване българските медици посочват по-доброто заплащане. "Не може у нас един млад лекар да получава 700-800 лв. заплата, от които голяма част отиват за наем, ако няма собствено жилище. В същото време в Германия му предлагат 2500 - 3000 евро", казва д-р Йорданов. Данните сочат, че след парите, българските медици бягат, за да потърсят по-добро кариерно развитие, специализация или професионална квалификация. На трето място са проблемите в здравната система у нас.

Решението

Ако държавата се съсредоточи върху тези три проблема, все по-малко лекари ще заминават. "Важно е да се остойности медицинския труд у нас. И то не само на младите лекари, а на лекарите изобщо. Трябва да се създадат максимално добри условия за специализация и в големите, и в малките градове. Реформата в системата на здравеопазването е задължителна. Това са мерките, които трябва да се предприемат. Българските лекари са едни от най-добрите. Те са високо уважавани в Европа", споделя още д-р Йорданов.


НЗОК да се споразумее с болниците

НЗОК да се споразумее с болниците

Иначе ще загуби още 80 млн. лв. за разходите по съдебните дела, казва д-р Стойчо Кацаров

ВАС върна служебното НРД

ВАС върна служебното НРД

Това дава възможност на болниците по-лесно да спечелят делата си за надлимитна дейност, каза д-р Стойчо Кацаров
Очакваме по-високи заплати още тази година

Очакваме по-високи заплати още тази година

На национален протест през май тази година специалистите по здравни грижи поискаха достойно оценяване на техния труд. Има ли вече решения по някои от тези въпроси, какво очакват сестрите от предстоящите промени, попитахме председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Одобриха на първо четене съюзите на зъботехниците

Одобриха на първо четене съюзите на зъботехниците

94 депутати подкрепиха измененията в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти
Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Здравната система е изправена пред нови промени. В навечерието сме на избора на нов управител на единствената финансираща институция в сектора – НЗОК, и на новия здравен модел, който министър Кирил Ананиев обеща да сподели през лятото. Коя е посоката, по която да поемем, попитахме проф. Григор Димитров.
Реформират и психиатричната ни система

Реформират и психиатричната ни система

Европейски експерти ще се запознаят с предлаганите услуги в България и ще изготвят план за промени

Дефицитът на НЗОК намаля до 40 млн.

Дефицитът на НЗОК намаля до 40 млн.

Разликата с първоначалните прогнози за 100 млн. лв. щяла да се компенсира от отстъпки

10-те млн. излишък на НЗОК отиват за 2019

10-те млн. излишък на НЗОК отиват за 2019

Все по-големи диспропорции в парите за болниците, отчетоха депутатите

Ананиев проучва спешната помощ в Румъния

Ананиев проучва спешната помощ в Румъния

Здравният министър обсъди с колегата си Сорина Пинтя лекарствената политика, покани го на визита у нас
Гледат бюджета на НЗОК за 2019

Гледат бюджета на НЗОК за 2019

С 300 млн. лв. отгоре предлагат да се заложат от КНСБ

1 2 3 4 5 ... 96 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че изборът на нов управител на НЗОК ще доведе до промени в системата?

Юли 2018