Над 400 лекари годишно напускат България

07-12-2017 13:00
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Над 400 лекари годишно напускат БългарияВсе още основната причина за миграцията на специалисти е ниското заплащане у нас
Повече от 400 лекари напускат България и заминават за работят в чужбина всяка година. Това съобщи д-р Юлиян Йорданов, председател на Акредитационния съвет на Българския лекарски съюз.
"От години съсловната организация прави подобна статистика, тъй като всеки медик, който иска да замине зад граница трябва да получи от нас сертификат за добра медицинска практика. През последните няколко години въведохме и специален въпросник, в който лекарите отбелязват причините за своето решение", казва той. Според данните всяка година между 400 и 430 медици отиват да работят в чужбина. Само през 2014-а бройката им е била 512. Д-р Йорданов споделя, че не се забелязва тенденция за увеличение, но от БЛС нямат обратна връзка колко специалисти се връщат в родината. Някои от заминаващите предпочитат да работят на две места.

Предпочитаните държави

На първо място сред най-предпочитаните държави в момента е Германия. Все повече специалисти заминават в Ирландия и тя се нарежда втора. Преди години, когато БЛС започва да събира данните най-много специалисти избирали Великобритания. Сега островната държава вече е на трето място. Според д-р Йорданов причината е, че Германия и Ирландия създават много добри условията за работа и подходящо заплащане. Именно това привличат все повече български лекари. Расте броят и на медиците, които се отправят към скандинавските държави. По-малко са желаещите за САЩ - по един, двама на година.

Най-желаните специалности

"При нас идват най-различни лекари - без специалност, с по една, а и с две, три специалности", разказва д-р Йорданов. Според него най-много анестезиолози напускат България. На второ място са хирурзите, следват ги общопрактикуващите лекари и акушер-гинеколозите. Преди години в странство за заминавали повече мъже, но сега статистиката сочи, че полът няма значение.

Причините

Миграцията на лекари не е проблем само на България. Всички страни от Източна Европа се сблъскват с този казус. Недостиг на специалисти има и в Румъния, Чехия, Полша. Повечето от тях заминават за Англия, Германия, Франция. Западните лекари пък се местят в САЩ. Според данни на Европейския съюз през 2020 година ще има 1 млн. недостиг на лекари на стария континент. Сред първите причини за заминаване българските медици посочват по-доброто заплащане. "Не може у нас един млад лекар да получава 700-800 лв. заплата, от които голяма част отиват за наем, ако няма собствено жилище. В същото време в Германия му предлагат 2500 - 3000 евро", казва д-р Йорданов. Данните сочат, че след парите, българските медици бягат, за да потърсят по-добро кариерно развитие, специализация или професионална квалификация. На трето място са проблемите в здравната система у нас.

Решението

Ако държавата се съсредоточи върху тези три проблема, все по-малко лекари ще заминават. "Важно е да се остойности медицинския труд у нас. И то не само на младите лекари, а на лекарите изобщо. Трябва да се създадат максимално добри условия за специализация и в големите, и в малките градове. Реформата в системата на здравеопазването е задължителна. Това са мерките, които трябва да се предприемат. Българските лекари са едни от най-добрите. Те са високо уважавани в Европа", споделя още д-р Йорданов.


И МБАЛ Казанлък осъди НЗОК

И МБАЛ Казанлък осъди НЗОК

Публичният фонд дължи на болницата 47 439 лв. за извършена, но неплатена дейност
Болници ще договарят авансови субсидии

Болници ще договарят авансови субсидии

С парите могат да се разплащат с доставчици, за да не трупат задължения, казва министър Ананиев
Ананиев преструктурира Пирогов

Ананиев преструктурира Пирогов

Оптимизиране на отделения и съкращаване на разходи планира здравното ведомство
Прокурори по петите на осем болници

Прокурори по петите на осем болници

Срещу тях е образувано досъдебно производство за безстопанственост, обяви Румяна Арнаудова
Търсят ангиограф за МБАЛ Враца

Търсят ангиограф за МБАЛ Враца

Болницата няма да прекрати дейността си по инвазивна кардиология, категоричен е министър Кирил Ананиев
Арест за шефа на здравната каса в Ловеч

Арест за шефа на здравната каса в Ловеч

Поводът е неизгоден договор с частната болница в града „Кардиолайф"
Все още сме донор на медицински кадри

Все още сме донор на медицински кадри

В петък Българският лекарски съюз (БЛС) ще подпише договор за дългосрочно сътрудничество с Европейския съюз на медицинските специалисти (UEMS) за развитие на продължаващото медицинско обучение (ПМО) в България. Какви ще са резултатите и ползите за българските лекари и пациенти, попитахме д-р Юлиан Йорданов. 

Вдигат с 18% заплатите в РЗИ

Вдигат с 18% заплатите в РЗИ

Увеличения са предвидени също за психиатричните болници, кръвните центрове и домовете за деца
Потвърдиха статута на „Света Марина“

Потвърдиха статута на „Света Марина“

Болницата получи отлична акредитационна оценка за още пет години
МБАЛ-Шумен с нов директор през май

МБАЛ-Шумен с нов директор през май

Очаква се д-р Димитър Костов да замени д-р Атанас Атанасов по предложение на здравния министър
1 2 3 4 5 ... 78 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Как се борите с пролетната умора?

Март 2018