Над 400 лекари годишно напускат България

07-12-2017 13:00
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Над 400 лекари годишно напускат БългарияВсе още основната причина за миграцията на специалисти е ниското заплащане у нас
Повече от 400 лекари напускат България и заминават за работят в чужбина всяка година. Това съобщи д-р Юлиян Йорданов, председател на Акредитационния съвет на Българския лекарски съюз.
"От години съсловната организация прави подобна статистика, тъй като всеки медик, който иска да замине зад граница трябва да получи от нас сертификат за добра медицинска практика. През последните няколко години въведохме и специален въпросник, в който лекарите отбелязват причините за своето решение", казва той. Според данните всяка година между 400 и 430 медици отиват да работят в чужбина. Само през 2014-а бройката им е била 512. Д-р Йорданов споделя, че не се забелязва тенденция за увеличение, но от БЛС нямат обратна връзка колко специалисти се връщат в родината. Някои от заминаващите предпочитат да работят на две места.

Предпочитаните държави

На първо място сред най-предпочитаните държави в момента е Германия. Все повече специалисти заминават в Ирландия и тя се нарежда втора. Преди години, когато БЛС започва да събира данните най-много специалисти избирали Великобритания. Сега островната държава вече е на трето място. Според д-р Йорданов причината е, че Германия и Ирландия създават много добри условията за работа и подходящо заплащане. Именно това привличат все повече български лекари. Расте броят и на медиците, които се отправят към скандинавските държави. По-малко са желаещите за САЩ - по един, двама на година.

Най-желаните специалности

"При нас идват най-различни лекари - без специалност, с по една, а и с две, три специалности", разказва д-р Йорданов. Според него най-много анестезиолози напускат България. На второ място са хирурзите, следват ги общопрактикуващите лекари и акушер-гинеколозите. Преди години в странство за заминавали повече мъже, но сега статистиката сочи, че полът няма значение.

Причините

Миграцията на лекари не е проблем само на България. Всички страни от Източна Европа се сблъскват с този казус. Недостиг на специалисти има и в Румъния, Чехия, Полша. Повечето от тях заминават за Англия, Германия, Франция. Западните лекари пък се местят в САЩ. Според данни на Европейския съюз през 2020 година ще има 1 млн. недостиг на лекари на стария континент. Сред първите причини за заминаване българските медици посочват по-доброто заплащане. "Не може у нас един млад лекар да получава 700-800 лв. заплата, от които голяма част отиват за наем, ако няма собствено жилище. В същото време в Германия му предлагат 2500 - 3000 евро", казва д-р Йорданов. Данните сочат, че след парите, българските медици бягат, за да потърсят по-добро кариерно развитие, специализация или професионална квалификация. На трето място са проблемите в здравната система у нас.

Решението

Ако държавата се съсредоточи върху тези три проблема, все по-малко лекари ще заминават. "Важно е да се остойности медицинския труд у нас. И то не само на младите лекари, а на лекарите изобщо. Трябва да се създадат максимално добри условия за специализация и в големите, и в малките градове. Реформата в системата на здравеопазването е задължителна. Това са мерките, които трябва да се предприемат. Българските лекари са едни от най-добрите. Те са високо уважавани в Европа", споделя още д-р Йорданов.


Рокади в управлението на МБАЛ - Дупница

Рокади в управлението на МБАЛ - Дупница

Административният директор на столичната болница „Св. Анна" поема временно ръководството
Командващият военноморските сили с отличие от БЧК

Командващият военноморските сили с отличие от БЧК

Контраадмирал Митко Петев получи златен медал за принос към хуманитарните дейности
„Пирогов“ с награда от „Сграда на годината“

„Пирогов“ с награда от „Сграда на годината“

Ремонтът в детските отделения в болницата спечелиха симпатиите на журито
В УМБАЛ

В УМБАЛ "Свети Георги" благодариха на дарителите

4 000 пациенти са минали през клиниката по педиатрия в една от най-големите болници у нас
Грипът убива 650 хил. души годишно

Грипът убива 650 хил. души годишно

Най-застрашени са хората над 75-годишна възраст, алармират от Световната здравна организация
Здравната карта готова до 3 месеца

Здравната карта готова до 3 месеца

Приоритетите на МЗ за председателството са здравето на децата и ефективното разходване на пари за лекарства
БСП дава мораториума на КС

БСП дава мораториума на КС

След унизителния дебат днес, това е последният шанс за тежко болните този мораториум да падне, каза Жельо Бойчев
Пациенти атакуват мораториума в съда

Пациенти атакуват мораториума в съда

Депутатите ни принудиха да станем здравни емигранти, каза Иван Димитров
Финансова инжекция за болницата в Димитровград

Финансова инжекция за болницата в Димитровград

Лечебното заведение ще получи 700 000 лева, за да рефинансира кредита си
Коледен базар събра пари за деца с аутизъм

Коледен базар събра пари за деца с аутизъм

20 000 лева са заделени за дневен център „Дъга"
1 2 3 4 5 ... 60 »

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. Това е съвместен проект на Clinica.bg и Българското дружество по неврология.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2017