Над 400 лекари годишно напускат България

07-12-2017 13:00
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Над 400 лекари годишно напускат БългарияВсе още основната причина за миграцията на специалисти е ниското заплащане у нас
Повече от 400 лекари напускат България и заминават за работят в чужбина всяка година. Това съобщи д-р Юлиян Йорданов, председател на Акредитационния съвет на Българския лекарски съюз.
"От години съсловната организация прави подобна статистика, тъй като всеки медик, който иска да замине зад граница трябва да получи от нас сертификат за добра медицинска практика. През последните няколко години въведохме и специален въпросник, в който лекарите отбелязват причините за своето решение", казва той. Според данните всяка година между 400 и 430 медици отиват да работят в чужбина. Само през 2014-а бройката им е била 512. Д-р Йорданов споделя, че не се забелязва тенденция за увеличение, но от БЛС нямат обратна връзка колко специалисти се връщат в родината. Някои от заминаващите предпочитат да работят на две места.

Предпочитаните държави

На първо място сред най-предпочитаните държави в момента е Германия. Все повече специалисти заминават в Ирландия и тя се нарежда втора. Преди години, когато БЛС започва да събира данните най-много специалисти избирали Великобритания. Сега островната държава вече е на трето място. Според д-р Йорданов причината е, че Германия и Ирландия създават много добри условията за работа и подходящо заплащане. Именно това привличат все повече български лекари. Расте броят и на медиците, които се отправят към скандинавските държави. По-малко са желаещите за САЩ - по един, двама на година.

Най-желаните специалности

"При нас идват най-различни лекари - без специалност, с по една, а и с две, три специалности", разказва д-р Йорданов. Според него най-много анестезиолози напускат България. На второ място са хирурзите, следват ги общопрактикуващите лекари и акушер-гинеколозите. Преди години в странство за заминавали повече мъже, но сега статистиката сочи, че полът няма значение.

Причините

Миграцията на лекари не е проблем само на България. Всички страни от Източна Европа се сблъскват с този казус. Недостиг на специалисти има и в Румъния, Чехия, Полша. Повечето от тях заминават за Англия, Германия, Франция. Западните лекари пък се местят в САЩ. Според данни на Европейския съюз през 2020 година ще има 1 млн. недостиг на лекари на стария континент. Сред първите причини за заминаване българските медици посочват по-доброто заплащане. "Не може у нас един млад лекар да получава 700-800 лв. заплата, от които голяма част отиват за наем, ако няма собствено жилище. В същото време в Германия му предлагат 2500 - 3000 евро", казва д-р Йорданов. Данните сочат, че след парите, българските медици бягат, за да потърсят по-добро кариерно развитие, специализация или професионална квалификация. На трето място са проблемите в здравната система у нас.

Решението

Ако държавата се съсредоточи върху тези три проблема, все по-малко лекари ще заминават. "Важно е да се остойности медицинския труд у нас. И то не само на младите лекари, а на лекарите изобщо. Трябва да се създадат максимално добри условия за специализация и в големите, и в малките градове. Реформата в системата на здравеопазването е задължителна. Това са мерките, които трябва да се предприемат. Българските лекари са едни от най-добрите. Те са високо уважавани в Европа", споделя още д-р Йорданов.


Партиите разрешават новите болници

Партиите разрешават новите болници

Властта дава 450 млн. лв. повече в бюджета на касата за догодина

Одобриха съюзите на зъботехниците

Одобриха съюзите на зъботехниците

Депутатите гласуваха поправките окончателно на второ четене
MВР се разплаща със съдебните медици

MВР се разплаща със съдебните медици

Вътрешното министерство платило над 65 хил. лв. от началото на годината
Московски влиза комисията по труда

Московски влиза комисията по труда

Рокадата е заради оставката му като транспортен министър след катастрофата край Своге

Доц. Петър Руев с приз за иновации

Доц. Петър Руев с приз за иновации

Най-голямото отличие – „Лекар на годината" получи д-р Николай Христов
Промените спънаха бюджета на НЗОК

Промените спънаха бюджета на НЗОК

Надзорът няма да разгледа проекта в петък заради мащабните изменения в 4 закона, отлагат го за другата седмица

Съдебните медици в стачна готовност

Съдебните медици в стачна готовност

МВР ни дължи хиляди левове хонорари още от миналата година, каза доц. Александър Апостолов
Пак пуснаха поръчката за е-система

Пак пуснаха поръчката за е-система

Здравното министерство ще прави регистри и портал за 2.4 млн. лв.

Доплатили сме официално 385 млн. в болниците

Доплатили сме официално 385 млн. в болниците

Колко още са дали пациентите в клиниките под формата на нерегламентирани такси не знае никой

Сменят системата с бюджета на НЗОК

Сменят системата с бюджета на НЗОК

Вместо акредитация - рейтинг, касата плаща на болниците, ако лекарят е на трудов договор

1 2 3 4 5 ... 103 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2018