Промени

Държавата дискриминира диабетиците

08-12-2017 09:00
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Държавата дискриминира диабетиците Всеки болен може да изпадне в хипогликемия, ще ни забранят ли да излизаме от вкъщи, питат от Българска Асоциация Диабет
Пациентите с диабет и хипертония могат да шофират, категорични са лекари. Те се обявиха против предложението за нова наредба на здравното министерство, която предвижда затягане на мерките за издаване на шофьорски книжки.
Идеята е да се забрани шофирането на диабетици, които не контролират състоянието си и не провеждат редовни медицински прегледи. Няма да бъдат издавани и подновявани шофьорските документи и на хората със сърдечно-съдови заболявания, които също не полагат грижа за здравето си и не посещават редовно лекар. Предложенията са залегнали в промени на Наредбата за изискванията за физическа годност на водачите на моторни превозни средства, които се очаква да влязат в сила от началото на следващата година. В тях се предвижда още да се прави индивидуална преценка дали да се позволява шофирането на всички с инсулт или много високо кръвно налягане. 

Целта на новите изменения е да ограничат катастрофите.

Забраните ще важат само при тежките форми на диабета и хипертонията, когато има риск шофьорът да загуби съзнание зад волана.
Около 2 млн. души у нас са засегнати от сърдечно-съдови заболявания и около половин милион – от диабет. Лекарите обаче признават, че много от пациентите не могат да посещават специалист на 3 месеца, защото това би коствало огромни разходи - както на пациента, така и на здравната система.
"Българска Асоциация Диабет приема ограничаването на хора с диабет да получават и ползват вече издадените им шофьорски книжки като дискриминация! Диабетик, който изпада в състояние на хипогликемия,

никога няма да рискува да тръгне с колата си,

защото застрашава не само живота на околните, но и своя собствен. Всеки добре обучен диабетик преди да тръгне на път или при усещане на първите симптоми на хипогликемия, сам изследва кръвната си захар. Ако тя е ниска, приема необходимото количество въглехидрати и изчаква достатъчно време, за да премине кризата. От друга страна всеки един диабетик, независимо дали е шофьор или пешеходец, може да изпадне в такова състояние. Ако сега се посегне на правата на шофьорите с диабет, това означава ли, че утре

ще забранят на всички хора с диабет да излизат от домовете си,

като потенциално опасни за движението по пътищата, защото всеки може да падне на улицата и да предизвика пътнотранспортно произшествие. Много по-опасни за движението по пътищата са хора, употребили алкохол, наркотици или такива, подложени на стрес и други емоционални проблеми. Подобен акт би бил дискриминация над хиляди хора с диабет в страната", категоричен е д-р Адриан Стоев, член на УС на Сдружение с нестопанска цел Българска Асоциация Диабет.


Решението на ВАС няма последици за нас

Решението на ВАС няма последици за нас

През 2015 г. сме платили повече на болниците, отколкото беше предвидено със закона за бюджета

Дълговете на областните болници са 200 млн.

Дълговете на областните болници са 200 млн.

Направили сме план за преструктирирането им, заяви Кирил Ананиев

ВАС осъди лимитите

ВАС осъди лимитите

Здравната каса незаконно е удържала 52 млн. лв. надлимитна дейност от болниците, решиха магистратите
Искат 10% увеличение на пътеките

Искат 10% увеличение на пътеките

МЗ ще спасява всяка областна болница с индивидуален план

Искат 1,2 млн. за кардиодефибрилатори

Искат 1,2 млн. за кардиодефибрилатори

Санитарният минимум е да се поставят по 250 такива устройства годишно, казват родни експерти
Направленията за специалисти без промени

Направленията за специалисти без промени

Здравното министерство обсъжда мерки за болниците на две срещи тази седмица

МЗ още прави единни стандарти за заплати

МЗ още прави единни стандарти за заплати

520 лв. е средното възнаграждение на сестрите в страната

Лобизмът е проблемът на здравната ни система

Лобизмът е проблемът на здравната ни система

Проблемите в българското здравеопазване не са от вчера, но въпреки това решаването им непрекъснато се отлага във времето. Какви са причините за липсата на ефективност от реформирмите, как да се реши въпросът с емиграцията на лекари и да се подобри състоянието в системата, попитахме доц. Светлозар Стойков. 

Гледат бюджетите на болниците днес

Гледат бюджетите на болниците днес

НЗОК иска 5 млн. за капиталови разходи през тази година

Дисциплинарно уволнение в Пирогов

Дисциплинарно уволнение в Пирогов

Доц. Стоян Сопотенски е освободен от длъжност, заради уронване престижа на болницата и протести
1 2 3 4 5 ... 65 »

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли протеста на общинските болници?

Януари 2018