Оптимистично

Чист ли е въздухът в България?

07-12-2017 08:00
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Чист ли е въздухът в България?Полите на Витоша и Чепеларе са районите с най-малко регистрирани замърсявания по данни на Air Quality Index
Може да звучи невероятно, но България е една от държавите с най-чист въздух на Балканския полуостров и в Европа, според данните на Air Quality Index (AQI). Онлайн платформата, създадена от Европейската агенция по околна среда, обединява информация за количеството на фините прахови частици и други замърсявания на въздуха във всички държави-членки. И докато в Испания и Франция дишат въздух с много ниско качество, у нас той е в зеления спектър, а качеството му се определя като добро и задоволително.

Данните от индекса на практика опровергават последното проучване на Евробарометър, според което замърсяването на въздуха в България достига до 59%. Това означава, че повече от половината българи живеят в нездравословна среда. AQI обаче рисува друга картинка.

Информацията за качеството на въздуха над България се събира в реално време от 24 станции на територията на цялата страна, 5 от които са в София. Според тях

най-мръсният град у нас е Девня,

където въздухът е с умерено качество. Това се дължи на количеството фини прахови частици (PM10), които в града достигат до 40.9 милиграма на кубичен метър (µg/m3). Следват Враца със стойности на PM10 от 35.3 µg/m3 и Русе с 34.6 µg/m3.

За сравнение в най-чистия град в България – Чепеларе, фините прахови частици са само 4.4 µg/m3 при озон 75.4 µg/m3. В Чепеларе са и едни от

най-ниските стойности на серен и азотен диоксид

– съответно 3.4 и 6.2 µg/m3. Съизмерими са само регистрираните стойности в полите на Витоша край столицата, където количеството на фини прахови частици е 6.7 µg/m3, а озонът достига до 81.3 µg/m3.

Другите градове, в които се диша въздух с добро качество, са Бургас, Сливен, Стара Загора, Димитровград, Кърджали, Пловдив, Плевен и Русе. Една идея по-замърсен е въздухът във Враца, Благоевград, Добрич, Горна Оряховица, Ловеч, Шумен, Варна и Несебър. Там количеството на PM10 е в границите 21.4 – 35.3 µg/m3, като най-ниската гранична стойност е измерена във Варна, а най-високата – във Враца.

Враца е и градът с най-много азотен диоксид

във въздуха (64.8 µg/m3), а първенството по отношение на серния диоксид е за Благоевград (26.5 µg/m3).  

Любопитен факт е, че София също попада в списъка на градовете с чист въздух. Независимо от натоварения трафик и печките на твърдо гориво, Регистрираните стойности на PM10 в столицата се движат между 12.3 и 18.6 µg/m3. Измерени са в района на «Хиподрума», бул. Цар Борис ІІІ и квартал «Дружба 1». Според данните от 5-те станции най-много фини прахови частици има във въздуха на квартал «Надежда 2» (27.6 µg/m3), а най-много серен и азотен диоксид (съответно 19.9 и 35 µg/m3) – в района на «Хиподрума». Основен замърсител в столицата са коли и печки.

С толкова благоприяни стойности в Европа могат да се похвалят също Обединеното кралство, Германия, Холандия, Белгия, Люксембург, Швейцария, Австрия, Чехия и Полша.

Най-замърсен е въздухът в Испания,

и по-конкретно в Кордоба, където концентрацията на фини прахови частици достига рекордните 518.9 µg/m3. Друг подобен район е гадът Мсида на остров Малта, където 50% от въздуха е замърсен с PM10 с гранична стойност от 105.1 µg/m3.  Четвърти квартал ще иска чист въздух в София

Четвърти квартал ще иска чист въздух в София

Столичаните се събират на възлови кръстовища във вторник вечерта
Мръсният въздух убива мозъка и сърцето

Мръсният въздух убива мозъка и сърцето

България е шампион по мръсен въздух. Какви са пораженията, които той оказва на здравето ни, колко опасен е смогът, който дишаме, попитахме д-р София Ангелова.

Стандартизират въглищата за по-чист въздух

Стандартизират въглищата за по-чист въздух

Високи глоби за колите без катализатор и субсидии за електромобили, планират още управляващите
Провери ли колко чист е въздухът в твоя град

Провери ли колко чист е въздухът в твоя град

Всяка година умират над 6 000 000 души в света заради това, че дишат

59% от въздуха в България е мръсен

59% от въздуха в България е мръсен

Европейски онлайн индекс ще показва от днес какво дишат българите в градовете и селата
Гледаме качеството на въздуха онлайн

Гледаме качеството на въздуха онлайн

Новата възможност ще даде Европейската агенция по околна среда сред броени дни

България на опашката по чист въздух

България на опашката по чист въздух

Най-голям е проблемът с фините прахови частици, отчетоха от МОСВ

Планината като алтернативен лечител

Планината като алтернативен лечител

Морето често печели битката срещу планината, когато трябва да се избира между двете. Балканът обаче има своите тайни и предимства, какви са те, попитахме доц. Гергана Ненова.
ЕС ни осъди за смога-убиец, още няма глоба

ЕС ни осъди за смога-убиец, още няма глоба

Мръсният въздух уврежда сърдечно-съдовата и дихателната система, мотивират се магистратите в Люксембург
Има ли лек за смога-убиец?

Има ли лек за смога-убиец?

3 млн. убива смогът всяка година. А мъглива София е столицата с най-мръсен въздух. Има ли лек за отровата, която бълват комини и ауспуси? Clinica.bg потърси ноу-хау от Пекин, през Париж, до Осло.

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. Това е съвместен проект на Clinica.bg и Българското дружество по неврология.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2017