Иновации

Откриха ваксина срещу вируса Зика

07-12-2017 11:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Откриха ваксина срещу вируса ЗикаВластите забраниха на жените в Салвадор да забременяват до 2018 г., заради болестта
Експериментална ваксина срещу вируса Зика дава обещаващи резултати за превенция на опасната инфекция. Това показват 2 клинични проучвания.
Резултатите от тях са публикувани в авторитетния журнал The Lancet и сочат, че имунният отговор, който ваксината отключва, е достатъчен за унищожаване на Зика вируса и за подпомагане на имунната система в борбата с провокираната инфекция.
Разработването на иновативната ваксина е започнало веднага след установяването на факта, че заразяването с вируса Зика през бременността може да доведе до непоправими увреждания на плода. Първите данни за това бяха оповестени преди няколко години и броени месеци след това започват първите клинични изпитания за разработване на ефикасна ваксина срещу Зика. Препаратът вече е влязъл в последната си фаза на клинично изпитване и според специалистите информация за ефективността й е много обнадеждаваща.

Какво представлява вирусът?

За първи път Зика е открит при макаци резус в Уганда през 1947 година при мониторинг на горските форми на жълтата треска. След това, през 1952 година, вирусът е установен при хора в Уганда и в Танзания. . До 2015 г. вирусът е непознат за американския регион. Година по-късно Зика се прояви в североизточна Бразилия и бързо се разпространи в много латиноамерикански страни и карибски острови.

Как се разпространява?

Вирусът Зика се предава чрез ухапване от същия вид комари, които пренасят причинителите и на други тропически заболявания като Денга, Чикунгуня и Жълта треска. Не е известно предаването на Зика от човек на човек. Въпреки това здравните експерти проучват възможността вирусът да се предава по полов път.

Какви са симптомите?

С две думи - симптомите са много леки. Затова е добре да внимаваме и да не пренебрегваме появата на повишена температура, обрив, конюнктивит, болки в мускулите и ставите, отпадналост и главоболие. Те обикновено са слабо изразени и се запазват в продължение на 2-7 дни. За съжаление за вируса Зика няма специфично лекарство, нито ваксина, какъвто е случаят и с някои други тропически заболявания, причиняващи периодични огнища.

Каква е опасността за бременните жени?

Вирусът Зика може да се предава от бременната жена на бебето в нейната утроба. Случаи на предаване на вируса с кърмата не са регистрирани. За разлика от възрастните хора, които понасят заболяването сравнително леко, бебетата се появяват на бял свят с микроцефалия. Това е заболяване, при което детето се ражда с много малки размери на черепа и главния мозък при нормални размери на другите части на тялото.Във връзка с тази извънредна ситуация на жените от Южна Америка се препоръчва да не забременяват до 2018 година. Най-строга се оказала забраната в Салвадор. Сложността се заключава в това, че в тази страна мнозина се отнасят негативно към контрацепцията.


Искат ревизия на часовото време

Искат ревизия на часовото време

Преместването на стрелките с час напред или назад може да отпадне, но след анализ на вредите, решиха евродепутатите
Близнаци се родиха в различни години

Близнаци се родиха в различни години

Семейството ще получи парична премия от 3000 долара
Баба глътна 152 метални предмета

Баба глътна 152 метални предмета

Лекари са открили в стомаха на жената винтове, болтове и гайки
Съмнения за салмонела в адаптирани млека

Съмнения за салмонела в адаптирани млека

Няма информация в България да се продават опасните бебешки храни, казват от БАХБ
Жените в Европа са подцененият пол

Жените в Европа са подцененият пол

Само 20% от завършващите в сферата на информационните и комуникационни технологии са жени

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2018