Зима

Грипът не се лекува с антибиотици

07-12-2017 08:30
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Грипът не се лекува с антибиотициВремето на настинките отмина, калявайте се, за да сте здрави, съветва д-р Ангел Кунчев
Всяка година по това време започваме да говорим за грипа. Първият за сезона щам вече е регистриран у нас. Той е от тип Б – "Ямагата". Дали обаче именно този вирус ще ни атакува през следващите месеци, как да се предпазим и какви мерки трябва да вземем? Разговаряме с д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
Висока температура, обща отпадналост, безапетитие - това са едни от първите симптоми на грипа. Всеки щам има своите специфични характеристики, но почти всички ни оставят на легло поне за седмица. "Първият изолиран грипен щам все още нищо не означава. Тази година забелязваме, че има известно закъснение при зимните вируси. Миналата зима през декември вече имахме много повече информация какво предстои", казва д-р Кунчев.  Той е категоричен, че

грипната епидемия ще бъде предизвикана от щамове от група А


"Първият изолиран вирус е от група Б, но той със сигурност няма да е най-разпространеният у нас", казва още лекарят. Все пак за специалистите "Ямагата" е сериозен признак за приближаваща грипна епидемия. Кога ще ни удари е трудно да се каже. Лекарите не се ангажират да дадат някакви срокове. 

Д-р Ангел Кунчев е главен държавен здравен инспектор и един от най-добрите епидимеолози в страната. През 1985 г. завършва Медицинския институт в Пловдив и след това няколко години работи в отдел "Противоепидемичен контрол" към ХЕИ-Хасково. Премества се в София в "Противоепидемичен контрол" на Министерството на здравеопазването, а след това е и директор на отдел "Надзор на заразните болести".
"Няма данни, че тази година заболяването ще протече по-тежко и с повече усложнения, отколкото миналата. И друг път съм подчертавал, че грипът е изключително сериозно заболяване и не бива да се подценява. Още при първите симптоми трябва да се търси лекар", съветва д-р Кунчев. Той успокоява, че всяка година населението се сблъсква с грипната епидемия и тя вече е познато явление. "Всякакви слухове за приближаваща тежка епидемия са неоснователни", казва още медикът. 
В края на тази и началото на другата година по всяка вероятност Европа ще бъде ударена от грипния щам Хонконг. Все пак обаче специалистите изчакват вълната да започне, за да дадат някакви прогнози. "Няма значение дали грипът е "Хонконг", "Мичиган" или някой от групата Б. Клиничната картина и рисковете са идентични. По-важно е как да се предпазим - и децата, и възрастните", казва д-р Кунчев.
Най-добрата защита е имунизацията, но за съжаление

в България едва 4-5% от населението се е ваксинирало.

Ако по някаква причина сте закъснели с инжекцията, може да прибегнете до добре познатите средства, които могат да помогнат - балансираното хранене, прием на допълнителни микроелементи и витамини и най-вече избягване на контакт с болни хора. "Времето на настинките отминава. Когато започне грипната епидемия, тя покрива 90-95% от случаите. Вирусът е толкова мощен, че се разпространява навсякъде", казва лекарят. "През септември, октомври, ноември се наблюдаваха няколко вълни на заболеваемост. Някои от тях бяха доста неприятни. Имаше период, когато пациентите се оплакваха от продължителна кашлица, но все пак общата картина беше много по-лека, отколкото е при грипа", допълва д-р Кунчев. 90% от хората с респираторни заболявания ги карат на крак, докато

при грипа почти 50% от болните остават у дома,

търсят много по-сериозно лечение, вземат си болнични. Според експертът всичко, което помага на организма в този период, е добре дошло, дори и бабините илачи, които много родители дават на децата си. "Няма нищо лошо да използваме дали утвърдените лекарства на класическата медицина, дали ще се други прийоми, стига те да не вредят на организма, да са изпитани и най-вече да укрепват имунитета. Говорим за всички познати нам средства - от приема на повече плодове и зеленчуци, до каляването, физическата култура и т.н.", допълва той.
Напоследък се заговори, че температурата не бива да се сваля, а да се остави организмът сам да се пребори със заболяването. Според Кунчев обаче това трябва да стане само по преценка на лекуващия специалист, тъй като всеки организъм е различен. Д-р Кунчев казва, че може да се остави тялото само да се справи с проблема, ако температурата е до 37, максимум 38 градуса. След това обаче задължително и с всички средства трябва да се свали. Особено опасно е

при малките деца, при които организмът се обезводнява.

"Всеки организъм е индивидуален. Говорете с лекар преди да предприемете каквито и да било стъпки. Грижете се за себе си и близките си. Не бива да се дават указания по телефона или да се вземат самостоятелни решения", съветва той.
Д-р Кунчев е категоричен, че когато говорим за грип, антибиотиците нямат никакво отношение. Те не влияят на болестта. Тези лекарствени препарати могат да се прилагат, само когато има бактериална инфекция. Важно е това да стане само под лекарски контрол. "Грип не се лекува с антибиотици", казва лекарят. Независимо кой щам ще ни удари, най-честите усложнения след заболяването са грипните пневмонии. За съжаление те трудно се улавят "на слушалка", затова понякога се закъснява с диагностицирането им. Ето защо в отделни случаи е необходимо да се направи рентгенова снимка. "Следете за най-честите симптоми - продължителна температура, обща отпадналост и безапетитие", съветва д-р Кунчев.


Има ли разлика между грип и настинка?Кихате, подсмърчате и не искате да станете от леглото? Може да имате грип, но и просто да сте се простудили. 
Симптомите на обикновената настинка обикновено са зачервено гърло, кихане, запушен нос и кашлица и се появяват постепенно един след друг. Може да имате само зачервено гърло, малко след това да се появят проблемите с носа, а след един или два да започнете и да кашляте.
Симптомите на грипа, от друга страна, включват температура, болки в мускулите, втрисане и умора. Те се появяват внезапно. В един момент се чувствате добре, а в следващия – сякаш сте прегазен от камион. Температура над 38.8 градуса обикновено е признак за грип.

 Нелекуваната сенна хрема провокира астма

Нелекуваната сенна хрема провокира астма

Защо пролетта е сезонът на алергиите, кои хора трябва да внимават най-много и как да се пазим, разказва доц. Мария Стаевска от Александровска болница.
И пролетта крие рискове за детското здраве

И пролетта крие рискове за детското здраве

Високите температури и слънцето в началото на март ни накараха да се размечтаем за пролетта. Какво трябва да знаем за здравето на малчуганите през този сезон, попитахме доц. Антоанета Манолова.

Бъбречните заболявания се превръщат в епидемия

Бъбречните заболявания се превръщат в епидемия

Световният ден за профилактика на бъбречните заболявания съвпадна с 8 март. Какви са спецификите в заболеваемостта при жените, как да се пазим, попитахме проф. Емил Паскалев. 

Инконтиненцията – от проблема до решението

Инконтиненцията – от проблема до решението

Инконтиненцията - проблем, за който мнозина са чели. А решението му е в лекарския кабинет. Точно за него разговаряме с акушер-гинеколога д-р Иван Диков.
Променяме гените за добро, но гадаем за лошото

Променяме гените за добро, но гадаем за лошото

От над 3 млрд. бази в човешкия геном, само 1% се падат на гените. Какви процеси в тялото ни управляват и защо генетичните изследвания могат да помогнат на милиони хора по света, разказва проф. Иво Кременски.
СЗО каза грипните щамове за 2019

СЗО каза грипните щамове за 2019

4 вируса се очаква да върлуват през новия сезон, те трябва да залегнат и във ваксините

Атеросклерозата е от главата до краката

Атеросклерозата е от главата до краката

Съдовата хирургия не спира да се развива и предлага все по-нови възможности за лечение на болни кръвоносни съдове. Какви са те разказва доц. Драго Желев
Грипът удря и в ушите

Грипът удря и в ушите

След грипната епидемия на ход са усложненията от вирусите. Защо е важно е човек своевременно да потърси специализирана медицинска помощ, попитахме проф. Диана Попова.

Лекуваш костите, лекуваш и сърцето

Лекуваш костите, лекуваш и сърцето

Какво казва науката за съвременното лечение на костно-метаболитните болести и какви са перспективите за профилактика на едни от най-сериозните състояния, разказва доц. Пламен Попиванов.

На изпроводяк - грипът удари децата

На изпроводяк - грипът удари децата

Пълно е с малчугани с усложнения от цялата страна, две са в реанимация, алармират от Пирогов

1 2 3 4 5 ... 30 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Как се борите с пролетната умора?

Март 2018