Зима

Грипът не се лекува с антибиотици

07-12-2017 08:30
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Грипът не се лекува с антибиотициВремето на настинките отмина, калявайте се, за да сте здрави, съветва д-р Ангел Кунчев
Всяка година по това време започваме да говорим за грипа. Първият за сезона щам вече е регистриран у нас. Той е от тип Б – "Ямагата". Дали обаче именно този вирус ще ни атакува през следващите месеци, как да се предпазим и какви мерки трябва да вземем? Разговаряме с д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
Висока температура, обща отпадналост, безапетитие - това са едни от първите симптоми на грипа. Всеки щам има своите специфични характеристики, но почти всички ни оставят на легло поне за седмица. "Първият изолиран грипен щам все още нищо не означава. Тази година забелязваме, че има известно закъснение при зимните вируси. Миналата зима през декември вече имахме много повече информация какво предстои", казва д-р Кунчев.  Той е категоричен, че

грипната епидемия ще бъде предизвикана от щамове от група А


"Първият изолиран вирус е от група Б, но той със сигурност няма да е най-разпространеният у нас", казва още лекарят. Все пак за специалистите "Ямагата" е сериозен признак за приближаваща грипна епидемия. Кога ще ни удари е трудно да се каже. Лекарите не се ангажират да дадат някакви срокове. 

Д-р Ангел Кунчев е главен държавен здравен инспектор и един от най-добрите епидимеолози в страната. През 1985 г. завършва Медицинския институт в Пловдив и след това няколко години работи в отдел "Противоепидемичен контрол" към ХЕИ-Хасково. Премества се в София в "Противоепидемичен контрол" на Министерството на здравеопазването, а след това е и директор на отдел "Надзор на заразните болести".
"Няма данни, че тази година заболяването ще протече по-тежко и с повече усложнения, отколкото миналата. И друг път съм подчертавал, че грипът е изключително сериозно заболяване и не бива да се подценява. Още при първите симптоми трябва да се търси лекар", съветва д-р Кунчев. Той успокоява, че всяка година населението се сблъсква с грипната епидемия и тя вече е познато явление. "Всякакви слухове за приближаваща тежка епидемия са неоснователни", казва още медикът. 
В края на тази и началото на другата година по всяка вероятност Европа ще бъде ударена от грипния щам Хонконг. Все пак обаче специалистите изчакват вълната да започне, за да дадат някакви прогнози. "Няма значение дали грипът е "Хонконг", "Мичиган" или някой от групата Б. Клиничната картина и рисковете са идентични. По-важно е как да се предпазим - и децата, и възрастните", казва д-р Кунчев.
Най-добрата защита е имунизацията, но за съжаление

в България едва 4-5% от населението се е ваксинирало.

Ако по някаква причина сте закъснели с инжекцията, може да прибегнете до добре познатите средства, които могат да помогнат - балансираното хранене, прием на допълнителни микроелементи и витамини и най-вече избягване на контакт с болни хора. "Времето на настинките отминава. Когато започне грипната епидемия, тя покрива 90-95% от случаите. Вирусът е толкова мощен, че се разпространява навсякъде", казва лекарят. "През септември, октомври, ноември се наблюдаваха няколко вълни на заболеваемост. Някои от тях бяха доста неприятни. Имаше период, когато пациентите се оплакваха от продължителна кашлица, но все пак общата картина беше много по-лека, отколкото е при грипа", допълва д-р Кунчев. 90% от хората с респираторни заболявания ги карат на крак, докато

при грипа почти 50% от болните остават у дома,

търсят много по-сериозно лечение, вземат си болнични. Според експертът всичко, което помага на организма в този период, е добре дошло, дори и бабините илачи, които много родители дават на децата си. "Няма нищо лошо да използваме дали утвърдените лекарства на класическата медицина, дали ще се други прийоми, стига те да не вредят на организма, да са изпитани и най-вече да укрепват имунитета. Говорим за всички познати нам средства - от приема на повече плодове и зеленчуци, до каляването, физическата култура и т.н.", допълва той.
Напоследък се заговори, че температурата не бива да се сваля, а да се остави организмът сам да се пребори със заболяването. Според Кунчев обаче това трябва да стане само по преценка на лекуващия специалист, тъй като всеки организъм е различен. Д-р Кунчев казва, че може да се остави тялото само да се справи с проблема, ако температурата е до 37, максимум 38 градуса. След това обаче задължително и с всички средства трябва да се свали. Особено опасно е

при малките деца, при които организмът се обезводнява.

"Всеки организъм е индивидуален. Говорете с лекар преди да предприемете каквито и да било стъпки. Грижете се за себе си и близките си. Не бива да се дават указания по телефона или да се вземат самостоятелни решения", съветва той.
Д-р Кунчев е категоричен, че когато говорим за грип, антибиотиците нямат никакво отношение. Те не влияят на болестта. Тези лекарствени препарати могат да се прилагат, само когато има бактериална инфекция. Важно е това да стане само под лекарски контрол. "Грип не се лекува с антибиотици", казва лекарят. Независимо кой щам ще ни удари, най-честите усложнения след заболяването са грипните пневмонии. За съжаление те трудно се улавят "на слушалка", затова понякога се закъснява с диагностицирането им. Ето защо в отделни случаи е необходимо да се направи рентгенова снимка. "Следете за най-честите симптоми - продължителна температура, обща отпадналост и безапетитие", съветва д-р Кунчев.


Има ли разлика между грип и настинка?Кихате, подсмърчате и не искате да станете от леглото? Може да имате грип, но и просто да сте се простудили. 
Симптомите на обикновената настинка обикновено са зачервено гърло, кихане, запушен нос и кашлица и се появяват постепенно един след друг. Може да имате само зачервено гърло, малко след това да се появят проблемите с носа, а след един или два да започнете и да кашляте.
Симптомите на грипа, от друга страна, включват температура, болки в мускулите, втрисане и умора. Те се появяват внезапно. В един момент се чувствате добре, а в следващия – сякаш сте прегазен от камион. Температура над 38.8 градуса обикновено е признак за грип.

 Тайните на масажа

Тайните на масажа

Масажът понижава кръвното налягане, стимулира и мускулната дейност. Най-ефективен е в комбинация с аромотерапия. Къде се крие "вълшебството", споделя рехабилитаторът Симеон Костов.
Има алтернатива за болестите на стомаха

Има алтернатива за болестите на стомаха

Кои са болестите на червата, които най-често мъчат българите, и как могат да се лекуват с най-съвременните и модерни постижения на медицината, разказва д-р Иван Сираков.
Антибиотиците губят своята сила

Антибиотиците губят своята сила

Антимикробните резистентни инфекции могат да причинят щети на световната икономика с размера на финансовата криза от 2008 г., казва д-р Данило Фо Ло Уонг от Регионалната служба за Европа на СЗО. 
Стресът е полезен

Стресът е полезен

Гинекологичният и урологичен автомасаж подобряват зрението. Пациентите забелязват разликата още след първия път. Д-р Гузал Тажибаева разказва какво да правим.
Нови терапии приспиват мултиплената склероза

Нови терапии приспиват мултиплената склероза

Множествената склероза буквално разяжда нервите, провокирайки "късо съединение" в целия организъм. Как да го предотвратим, разказва проф. Лъчезар Трайков.
Грипът стъпи първо в София

Грипът стъпи първо в София

Атакува ни с щам „Ямагата", но виновник за епидемията ще е „Мичигън", прогнозират епидемиолозите
Епилепсията не е присъда, ако се лекува правилно

Епилепсията не е присъда, ако се лекува правилно

В България има около 50 000 болни от епилепсия, но болестта им не се свежда само до познатите гърчове и припадъци. Какво ги провокира, разказва д-р Румяна Кузманова.
Скок в лечението на рака на панкреаса

Скок в лечението на рака на панкреаса

Ракът на панкреаса беше в центъра на тазгодишните курсове по чернодробно-панкреатична хирургия във ВМА. Какви са новите подходи при лечението, попитахме проф. Никола Владов.
Шанс за бебетата със сърдечни малформации

Шанс за бебетата със сърдечни малформации

Специалистите в НКБ отскоро правят „чудеса" с малките си пациенти, лекувайки сърдечни дефекти по неоперативен път. Как се оперира детско сърце без разрези, разказва проф. Анна Кънева.
Имунизациите за грип в ЕС намаляват

Имунизациите за грип в ЕС намаляват

Най-много българи лежат в болниците заради респираторни заболявания в ЕС

1 2 3 4 5 ... 25 »

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. Това е съвместен проект на Clinica.bg и Българското дружество по неврология.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2017