Зима

Грипът стъпи първо в София

06-12-2017 08:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Грипът стъпи първо в София Атакува ни с щам „Ямагата", но виновник за епидемията ще е „Мичигън", прогнозират епидемиолозите
Трайното застудяване пусна първия грипен вирус в България. Той е от група В и е изолиран в столичната Пета Градска болница, обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев. Щамът носи екзотичното име "Ямагата", но е включен в противогрипната ваксина за този сезон.
Вирусът е изолиран при 14-годишен пациент, а това поставя и началото на циркулацията на грипни щамове в страната. Обикновено първи се появяват тези от група В, следвани от по-опасните в група А, които обикновено причиняват и епидемия. В края на сезона отново по-често се срещат грипните вируси от група В, разясни проф. Кантарджиев. 

Очаква се тази година да ни атакува щамът "Мичигън".

Той е брат-близнак на познатия у нас "Калифорния", който за първи път от 10 г. насам не е включен в прогнозите на Световната здравна организация (СЗО) за сезон 2017/2018. Няма го и сред щамовете, препоръчани от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), които производителите на ваксини да включат в продуктите си. Тази година те ще осигуряват имунитет срещу "Мичигън", "Хонконг" и "Бризбейн", като при нужда към тях може да се добави и щамът "Пукет". 
„Хората трябва да мият ръцете си и да знаят, че не само пръските предават грипния вирус. Когато има възможност, трябва да се проветрява,

да се отварят дори прозорците в градския транспорт.

Трябва да се яде витаминозна храна", съветва проф. Кантарджиев. 
Добър вариант за профилактика са и противогрипните ваксини. Специалистите препоръчват те да се поставят през ноември, за да се даде време на организма да изгради имунитет. Но все още не е късно това да направят и онези, които са забравили, тъй като по традиция епидемията у нас настъпва през януари. За съжаление статистиката сочи, че не повече от 2% от населението ползват имунизация, за да се предпазят от грип. Тенденцията се наблюдава не само у нас, но също в Естония и Латвия. Най-много ваксини си слагат холандците (67%) и англичаните (71%), но по данни на Евростат 

европейците все по-рядко се имунизират срещу грип.  

От Световната здравна организация (СЗО) изчисляват, че жертва на грипа ежегодно стават между 5 и 10% от възрастните и до 1/3 от децата. В абсолютна стойност, това са 600 млн. души, като между 3 и 5 млн. от тях получават усложнения. Грипът се оказва фатален за между 250 и 500 хиляди годишно. Като в 90% от случаите вирусът убива хора на 65 години, показва статистиката на СЗО.


Стопаните сами да заколят прасетата

Стопаните сами да заколят прасетата

На прага сме на една сериозна опасност, предупреждава Румен Порожанов
МС се захваща с чумата по свинете

МС се захваща с чумата по свинете

Първо заседание на Централния епиоотичен съвет ще се проведе днес
Марсилска треска взе 3 жертви това лято

Марсилска треска взе 3 жертви това лято

25% ръст на марсилска треска у нас спрямо миналата година, отчитат експертите
ВМА: Пробата за нилска треска отрицателна

ВМА: Пробата за нилска треска отрицателна

В сряда бе сигурно, че пациентът е с енцефалит заради заразата
Западнонилската треска – митове и истини

Западнонилската треска – митове и истини

За западнонилската треска, начините, по които може да я пипнем и превенцията, разговаряме с д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Шарка и западнонилска треска превзеха ЕС

Шарка и западнонилска треска превзеха ЕС

Тази година Старият континент стана арена на почти непознати за него болести. Шарката от години беше овладяна, а западнонилската треска оставаше екзотика, нещата обаче се промениха.

Честият прием в болница ускори предаването на инфекциите

Честият прием в болница ускори предаването на инфекциите

Това лято ни изненада с много дъждове и дори с малко познати в страната ни инфекции. Какво е Легионерската болест, как се причинява, кога е открита, какви други изненади да очакваме за здравето ни до края на сезона, попитахме проф. Тодор Кантарджиев.

Дебне ни опасна пневмония

Дебне ни опасна пневмония

Рискът от Легионерската болест нараства заради промените в климата, предупреждава проф. Тодор Кантарджиев

Двоен скок на лаймска болест

Двоен скок на лаймска болест

Нашествие от кърлежи заради влажната пролет и рязкото затопляне
СЗО каза грипните щамове за 2019

СЗО каза грипните щамове за 2019

4 вируса се очаква да върлуват през новия сезон, те трябва да залегнат и във ваксините

1 2 3 4 5 ... 8 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2018