Зима

Грипът стъпи първо в София

06-12-2017 08:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Грипът стъпи първо в София Атакува ни с щам „Ямагата", но виновник за епидемията ще е „Мичигън", прогнозират епидемиолозите
Трайното застудяване пусна първия грипен вирус в България. Той е от група В и е изолиран в столичната Пета Градска болница, обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев. Щамът носи екзотичното име "Ямагата", но е включен в противогрипната ваксина за този сезон.
Вирусът е изолиран при 14-годишен пациент, а това поставя и началото на циркулацията на грипни щамове в страната. Обикновено първи се появяват тези от група В, следвани от по-опасните в група А, които обикновено причиняват и епидемия. В края на сезона отново по-често се срещат грипните вируси от група В, разясни проф. Кантарджиев. 

Очаква се тази година да ни атакува щамът "Мичигън".

Той е брат-близнак на познатия у нас "Калифорния", който за първи път от 10 г. насам не е включен в прогнозите на Световната здравна организация (СЗО) за сезон 2017/2018. Няма го и сред щамовете, препоръчани от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), които производителите на ваксини да включат в продуктите си. Тази година те ще осигуряват имунитет срещу "Мичигън", "Хонконг" и "Бризбейн", като при нужда към тях може да се добави и щамът "Пукет". 
„Хората трябва да мият ръцете си и да знаят, че не само пръските предават грипния вирус. Когато има възможност, трябва да се проветрява,

да се отварят дори прозорците в градския транспорт.

Трябва да се яде витаминозна храна", съветва проф. Кантарджиев. 
Добър вариант за профилактика са и противогрипните ваксини. Специалистите препоръчват те да се поставят през ноември, за да се даде време на организма да изгради имунитет. Но все още не е късно това да направят и онези, които са забравили, тъй като по традиция епидемията у нас настъпва през януари. За съжаление статистиката сочи, че не повече от 2% от населението ползват имунизация, за да се предпазят от грип. Тенденцията се наблюдава не само у нас, но също в Естония и Латвия. Най-много ваксини си слагат холандците (67%) и англичаните (71%), но по данни на Евростат 

европейците все по-рядко се имунизират срещу грип.  

От Световната здравна организация (СЗО) изчисляват, че жертва на грипа ежегодно стават между 5 и 10% от възрастните и до 1/3 от децата. В абсолютна стойност, това са 600 млн. души, като между 3 и 5 млн. от тях получават усложнения. Грипът се оказва фатален за между 250 и 500 хиляди годишно. Като в 90% от случаите вирусът убива хора на 65 години, показва статистиката на СЗО.


Грипът не се лекува с антибиотици

Грипът не се лекува с антибиотици

Първият за сезона грипен щам "Ямагата" вече е в България. Той е от тип Б, но вълната от вируси тип А - Хонконг или Мичигън, тепърва предстои, казва д-р Ангел Кунчев.
Имунизациите за грип в ЕС намаляват

Имунизациите за грип в ЕС намаляват

Най-много българи лежат в болниците заради респираторни заболявания в ЕС

ВМА с безплатни консултации за грип

ВМА с безплатни консултации за грип

У нас всяка година вирусите разболяват над 120 хиляди души

2% от българите се ваксинират за грип

2% от българите се ваксинират за грип

Всяка година над 250 000 умират от инфекцията в света, отчитат от СЗО

След Болзано трябва да чакаме друг грип

След Болзано трябва да чакаме друг грип

Лятото е към своя край, на ход е есента. Повече или по-малко боледувахме през горещия сезон, какво се случва с взрива от бруцелоза край Сливен, какви изненади ни готвят грипните вируси тази зима, попитахме проф. Тодор Кантарджиев.

Огнище на Ку-треска в Церово, овладяно е

Огнище на Ку-треска в Церово, овладяно е

Заразата пламнала заради кози, 31 души в селото са болни
ЕМА поръча щамовете за грипния сезон

ЕМА поръча щамовете за грипния сезон

„Хонг Конг", „Бризбейн" и „Мичиган" са вирусите, които ще ни разболяват през зимата

Вируси ни нападат заради пролетта

Вируси ни нападат заради пролетта

Клиничната картина наподобява грипа, но протича по-леко, успокоява д-р Ангел Кунчев

60 капки прополис спират грипа

60 капки прополис спират грипа

70 полезни витамини и вещества крие медът. Какво лекува "нектарът на боговете", разказва д-р Мариян Иванов, специалист по вътрешни болести и хомеопат.
Дават 9,7 млн. за битката с птичия грип

Дават 9,7 млн. за битката с птичия грип

 От 3 дни няма нова положителна проба за коварния вирус, успокои министър Десислава Танева

1 2 3 4 »

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. Това е съвместен проект на Clinica.bg и Българското дружество по неврология.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2017