Зима

Грипът стъпи първо в София

06-12-2017 08:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Грипът стъпи първо в София Атакува ни с щам „Ямагата", но виновник за епидемията ще е „Мичигън", прогнозират епидемиолозите
Трайното застудяване пусна първия грипен вирус в България. Той е от група В и е изолиран в столичната Пета Градска болница, обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев. Щамът носи екзотичното име "Ямагата", но е включен в противогрипната ваксина за този сезон.
Вирусът е изолиран при 14-годишен пациент, а това поставя и началото на циркулацията на грипни щамове в страната. Обикновено първи се появяват тези от група В, следвани от по-опасните в група А, които обикновено причиняват и епидемия. В края на сезона отново по-често се срещат грипните вируси от група В, разясни проф. Кантарджиев. 

Очаква се тази година да ни атакува щамът "Мичигън".

Той е брат-близнак на познатия у нас "Калифорния", който за първи път от 10 г. насам не е включен в прогнозите на Световната здравна организация (СЗО) за сезон 2017/2018. Няма го и сред щамовете, препоръчани от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), които производителите на ваксини да включат в продуктите си. Тази година те ще осигуряват имунитет срещу "Мичигън", "Хонконг" и "Бризбейн", като при нужда към тях може да се добави и щамът "Пукет". 
„Хората трябва да мият ръцете си и да знаят, че не само пръските предават грипния вирус. Когато има възможност, трябва да се проветрява,

да се отварят дори прозорците в градския транспорт.

Трябва да се яде витаминозна храна", съветва проф. Кантарджиев. 
Добър вариант за профилактика са и противогрипните ваксини. Специалистите препоръчват те да се поставят през ноември, за да се даде време на организма да изгради имунитет. Но все още не е късно това да направят и онези, които са забравили, тъй като по традиция епидемията у нас настъпва през януари. За съжаление статистиката сочи, че не повече от 2% от населението ползват имунизация, за да се предпазят от грип. Тенденцията се наблюдава не само у нас, но също в Естония и Латвия. Най-много ваксини си слагат холандците (67%) и англичаните (71%), но по данни на Евростат 

европейците все по-рядко се имунизират срещу грип.  

От Световната здравна организация (СЗО) изчисляват, че жертва на грипа ежегодно стават между 5 и 10% от възрастните и до 1/3 от децата. В абсолютна стойност, това са 600 млн. души, като между 3 и 5 млн. от тях получават усложнения. Грипът се оказва фатален за между 250 и 500 хиляди годишно. Като в 90% от случаите вирусът убива хора на 65 години, показва статистиката на СЗО.


Двоен скок на лаймска болест

Двоен скок на лаймска болест

Нашествие от кърлежи заради влажната пролет и рязкото затопляне
СЗО каза грипните щамове за 2019

СЗО каза грипните щамове за 2019

4 вируса се очаква да върлуват през новия сезон, те трябва да залегнат и във ваксините

Грипът удря и в ушите

Грипът удря и в ушите

След грипната епидемия на ход са усложненията от вирусите. Защо е важно е човек своевременно да потърси специализирана медицинска помощ, попитахме проф. Диана Попова.

На изпроводяк - грипът удари децата

На изпроводяк - грипът удари децата

Пълно е с малчугани с усложнения от цялата страна, две са в реанимация, алармират от Пирогов

Грипът може да отключи гломерулонефрит

Грипът може да отключи гломерулонефрит

Грипът вече отшумява, но някои пациенти може би ще го помнят дълго заради усложненията, до които той води. Едно от тях са гломеруло нефритите при бъбреците. Дори остър катар на горните дихателни пътища може може да е причина за развитие на това имунно заболяване. Защо се отключват тези проблеми при бъбреците, как можем да ги установим, обяснява проф. Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ".

Грипът настъпва на Олимпийските игри

Грипът настъпва на Олимпийските игри

В страната върлува тип B и A(H3N2), а според здравните власти заболеваемостта се покачва

Разград в грипна епидемия от днес

Разград в грипна епидемия от днес

Ограничават се извънучилищните дейности, спират се масовите мероприятия за деца и младежи
Още 11 морски общини в грипна епидемия

Още 11 морски общини в грипна епидемия

Здравните власти във Варна препоръчват да се преустановят учебните занятия до 6 февруари

Грипът повали още пет области

Грипът повали още пет области

Епидемия от днес е обявена във Враца, Монтана, Русе, Кюстендил и Сливен

Внимание грип, място за паника няма

Внимание грип, място за паника няма

Като всяка година грипът бавно, но сигурно напредва в страната. По-страшен ли е тази година, какво да правим, ако почувстваме, че се разболяваме, попитахме д-р Радина Андонова.

1 2 3 4 5 ... 7 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че изборът на нов управител на НЗОК ще доведе до промени в системата?

Юли 2018