Парламент

Мораториумът за лекарства остава

29-11-2017 17:32
Със 115 гласа за от общо 204 народните представители приеха достъп до реимбурсация да имат само новите генерици и биоподобни медикаментиМораториумът за лекарства остава
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Мораториумът за финансиране от здравната каса на нови молекули през 2018 г. остава. Това решиха окончателно депутатите при приемането на второ четене на бюджета на фонда за следващата година.

Със 115 гласа "за" от общо 204 народните представители приеха достъп до реимбурсация да имат само новите генерици и биоподобни медикаменти. На решението им не повлияха нито протестите на пациентите, нито забележките на колегите им от опозицията.

Mораториумът по този параграф е признание за безпомощност на институциите да се справят с проблема на растящите разходи за лекарства и прехвърлянето му на Народното събрание, каза д-р Нигяр Джафер от ДПС. Според нея след една година чакащите пациенти за тези медикаменти ще станат два пъти повече, а работещото решение е да се подобри контролът в системата.


Нека има санкции за компаниите,

които надвишават предвидените разходи за медикаменти, да се прецизира работата на Комисията за оценка на здравните технологии, да се въведе прогенерична политика, предложи тя. На същото мнение беше и колегата й от ДПС д-р Хасан Адемов.

„Това е един от най-важните текстове в закона, той лишава част от българите от иновативно лечение. Не приемаме подхода - има мораториум, няма проблем. От личен опит мога да ви кажа какво е човек да се изправи пред една административна бариера – наречена мораториум. Не може фискалният аргумент да доминира над правото на живот", заяви той от трибуната.
Срещу мораториума се обявиха и от БСП.


„В близката история на България държавата

не си е позволявала да затваря вратата за иновативни медикаменти, които дават шанс за живот на българските граждани. Сигурно сте разбрали, че има протести на пациенти пред мисиите на другите държави, а омбудсманът на България ще внесе този параграф пред Конституционния съд", заяви проф. Георги Михайлов.
Още по-емоционално реагира колегата му Драгомир Стойнев. "Това е срамен дебат за 30 млн. лв., който водим. Направете визията за промени на системата или кажете, че сте се провалили, но бъдете откровени", заяви той, визирайки управляващите.


„Съзнавам цялата отговорност на това,

че ще подкрепим предложението на Надзорния съвет на НЗОК да се наложи временна забрана на плащането на скъпи нови терапии през 2018 г. Това е мярка, която редактирахме, защото в първоначалния й вариант нямаше място и за навлизането на нови генерични медикаменти. Тази мярка ще даде възможност да се прецизира списъка с лекарства", обясни обаче д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ. Тя допълни, че тази забрана ще даде възможност на управляващите да намерят най-удачните решения.


„Съгласна съм с повечето аргументи, но,

за да се намери решението, се нуждаем от временна мярка на забрана. Имаме нужда от промяна на терапевтичните ръководства, най-вече да плащаме за резултат, а не за диагноза или отделна молекула", каза тя. Д-р Дариткова допълни, че ще се преразгледа и мястото на редките заболявания в системата, защото разходите за тях са много големи. 

И моратотиум за финансиране на нови болници

и дейности от касата ще има догодина, решиха още депутатите. Изключение ще има само за нови дейности в регионите, където такива няма досега. Според опозицията това ще влоши още повече състоянието на общинските болници и ще доведе до фалитите им. От управляващите обаче са на друго мнение. Според д-р Дариткова приходите на общинските болници ще се увеличат заради повечето средства в системата, а забраната ще даде възможност да се търси баланса при финансирането на клиничните пътеки, както и при предоставянето на услуги в болничната и извънболнична помощ. Здравната карта пък е средството, с което трябва да се намери начин да се осигури достъп до медицинска помощ до всички региони.
Изненади нямаше и във финансовата част по бюджета на касата, който приеха окончателно депутатите. Догодина фондът ще разполага с над 3.8 млрд. лв., като в последния момент от резерва й се пренасочиха още 27 млн. лв. за извънболнична помощ. Повече подробности за парите на НЗОК за догодина и мнението на депутатите вижте тук. 
 


Утре гласуват отпадането на мораториума

Утре гласуват отпадането на мораториума

Партиите се разбраха за промяна на Закона на бюджета на НЗОК за 2018 г.
Непопулярните мерки дават срок на истинските реформи

Непопулярните мерки дават срок на истинските реформи

Трябва да върнем дебата за Фонд за редките болести, убедена е д-р Даниела Дариткова
700 vs. 25 милиона от бюджета

700 vs. 25 милиона от бюджета

Депутати спориха защо държавата има половин милиард за пътища, а няма 25 млн. лв. за нови лекарства
Ветото не мина. Мораториумът остава

Ветото не мина. Мораториумът остава

„За" забраната на нови терапии догодина гласуваха 126 депутати, „против" бяха 95, никой не се въздържа
Пациенти на протест за ветото

Пациенти на протест за ветото

Днес депутатите гласуват върнатите от президента текстове от Закона за бюджет на НЗОК за 2018 г.
Липсата на пари не е оправдание за мораториума

Липсата на пари не е оправдание за мораториума

Целият текст с указа на Ремен Радев, с който налага вето над част от бюджета на НЗОК е публикуван в „Държавен вестник"
Гласуват ветото в четвъртък

Гласуват ветото в четвъртък

Президентската воля депутатите пак да обсъдят лекарствения мораториум не мина през бюджетната комисия
Касата смята разходите до април със и без вето

Касата смята разходите до април със и без вето

Надзорният съвет иска от управителя по-подробен анализ и конкретни мерки за контрол догодина
Ананиев: Извършва се огромна манипулация

Ананиев: Извършва се огромна манипулация

Зад пациентския протест стоят корпоративни интереси, казва здравният министър
Ново искане за вето върху мораториума за лекарства

Ново искане за вето върху мораториума за лекарства

Пациентската организация атакува пълната забрана на реимбурсиране от НЗОК
1 2 3 4 5 ... 7 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ