Позиции

Депутатите за парите на касата

29-11-2017 16:11
Clinica.bg

press@clinica.bg
Депутатите за парите на касата Малък резерв и големи разходи за лекарства застрашават бюджета, смятат от БСП и ДПС
Дебатите при окончателното гласуване на бюджета на здравната каса за 2018 г. започнаха. Догодина се предвижда фондът да разполага с над 3.8 млрд. лв., което е повече с 407 млн. лв. спрямо тази. Най-много средства се дават за болници - над 1.8 млрд. лв. и за лекарства - 1 млрд. лв. Достатъчни ли са парите на фонда и правилно ли са разпределени, вижте какво смятат депутатите.

Трябва увеличаване на парите за педиатричните пътеки 

Доц. Георги Йорданов, БСПДоц. Георги Йорданов, БСП

Предложените корекции са заради факта, че в този бюджет не намираме концепция, нарекохме го бюджет на статуквото. Нямаме в областта на здравеопазването ресурс за борба с демографската криза. Считаме, че приходите са силно подценени, защото ще имаме увеличение на минималната работна заплата и на средната, надяваме се, че ще се повиши събираемостта на здравни вноски. Може да помогнем на АГ-отделения в страната, знаем, че така пътеката за раждане е силно подценена, 580 лв. не стигат за всички разходи по ендо раждане. Тя е еднаква и за усложнения про раждането,з атова в тези разчети, които предлагаме искаме увеличавмае на пътеката зараждане със 100 лв. Това е малка стъпка, но е начало. Болниците нямат ресурс да осъществят лечението на децата, както трябва, защото педиатрите нямат нужните средства, затова предлагаме да се вдигнат пътеките за деца и в неонатологията. Проблем номер едно за болничното здравеопазвнае е нуждата от увеличаване цените на пътеките за педиатрия.

Остават само 87 млн. лв. в резерва, това е грешка
Д-р Нигяр Джафер, ДПС


Д-р Нигяр Джафер, ДПС
Многократно заявихме, че този бюджет ще задълбочи съществуващите дисбаланси в системата, искаме да намалим изкривяванията поне в едно направление, затова предлагаме увеличаване на средствата за извънболнична медицинска помощ. Няма логика при застаряващо и намаляващо население да има нарастващ брой на хоспиталзиациите и средствата за тях. ГЕРБ правят същото предлежение каато нас, но източникът за увеличаване на средствата идва от резерва. Припомянм времето, когато в небитието отиде един голям резерв на здравната каса, явно имат нетърпимост към резервите в здарвеопазването. Оставяте само 87 млн. лв. в резерва на касата за догодина и това е грешка.За лекарства се залагат 1 млрд. лв., много е

Д-р Хасан Адемов, ДПС

Д-р Хасан Адемов, БСП 

407 млн. лв. повече се предвиждат в приходите, но 128 млн. лв. са средствата от 5% повече, които са заложени по закон, остават 277 млн. лв. спрямо бюджета за 2017 г. Съвсем скоро стана ясно, че преизпълнението на приходите за тази гдоина е около 100 млн. лв., дефакто само 177 млн. лв. се дават повече за догодина. Диспропорциите в средствата за болнична и извънболнична помощ продъжават да са големи. При лекарствата увеличението е с 200 млн. лв. повече, заложените разходи за тях надминават 1 млрд. лв., а няма гаранция, че парите ще стигнат. С бъркането непрекъснато в резерва дискредитираме изобщо съществуането му. Само тази седмица Надзорният съвет е разпредлил 108 млн. лв. от него, а за следващата година в него се залагат 87 млн. лв. Какво ще разпределяте, какво ще стане, ако има сериозна епидемия догодина!

Нужно е създаването на пътека за долекуване
Илиян Тимчев, БСП


Илиян Тимчев, БСП
Нужно е създаването на клинична пътека за долекуване и то точно на този етап, на който се намира нашето здравеопазвнае. Тя е нужна на общинските болници. Ако ще говорим за промяна на модела на финансиране на здравеопазвнаето, трябва да говорим за въвеждане на ДСГ, но това едва ли ще се случи скоро. Няма и нотка за промяна в бюджета на касата, който се предлага. Тези наши предложения са израз на идеята, че е нужна генерална промяна на модела.

Бюджетът е крачка напред за извънболничната помощ
Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ

 

Тази година се дават повече средства за извънболнична помощ - 18 млн. лв. повече за специалисти, 5 млн. лв. повече за медикодиагностични дейности, 20 млн. повече за дентална помощ. Наистина средствата за болнична помощ са повече, но това увеличение на парите за извънбоничната помощ е стъпка напред и се надявам тя да даде по-големи възможнисти за профилактика и лечение на гражданите в нея. Смятам, че нашето предложение е по-подходящо, защото не променяме приходната част на бюджета. Намалението на резерва на 3% в бюджета е точно, за да се балансират разходите по различните пера в него, защото досега винаги той се изразходва за лекарства и болнична помощ. С разпределянето му гарантираме пренасочването му и за извънболнична помощ. Това не е иновативна практика, по времето на Таня Андреева имаше аналогична.Утре гласуват отпадането на мораториума

Утре гласуват отпадането на мораториума

Партиите се разбраха за промяна на Закона на бюджета на НЗОК за 2018 г.
Непопулярните мерки дават срок на истинските реформи

Непопулярните мерки дават срок на истинските реформи

Трябва да върнем дебата за Фонд за редките болести, убедена е д-р Даниела Дариткова
700 vs. 25 милиона от бюджета

700 vs. 25 милиона от бюджета

Депутати спориха защо държавата има половин милиард за пътища, а няма 25 млн. лв. за нови лекарства
Ветото не мина. Мораториумът остава

Ветото не мина. Мораториумът остава

„За" забраната на нови терапии догодина гласуваха 126 депутати, „против" бяха 95, никой не се въздържа
Пациенти на протест за ветото

Пациенти на протест за ветото

Днес депутатите гласуват върнатите от президента текстове от Закона за бюджет на НЗОК за 2018 г.
Липсата на пари не е оправдание за мораториума

Липсата на пари не е оправдание за мораториума

Целият текст с указа на Ремен Радев, с който налага вето над част от бюджета на НЗОК е публикуван в „Държавен вестник"
Гласуват ветото в четвъртък

Гласуват ветото в четвъртък

Президентската воля депутатите пак да обсъдят лекарствения мораториум не мина през бюджетната комисия
Касата смята разходите до април със и без вето

Касата смята разходите до април със и без вето

Надзорният съвет иска от управителя по-подробен анализ и конкретни мерки за контрол догодина
Ананиев: Извършва се огромна манипулация

Ананиев: Извършва се огромна манипулация

Зад пациентския протест стоят корпоративни интереси, казва здравният министър
Ново искане за вето върху мораториума за лекарства

Ново искане за вето върху мораториума за лекарства

Пациентската организация атакува пълната забрана на реимбурсиране от НЗОК
1 2 3 4 5 ... 7 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Април 2020