Растителни храни за справяне с килограмите
Американските диетолози също поставят фокуса върху храни като зеленчуци, плодове и зърнени храни (поне 50% от тях - пълнозърнести), нискомаслени или обезмаслени млечни продукти или соеви напитки, както и различни богати на протеини храни като морска храна, немазни меса, яйца, ядки и соеви продукти. И още нещо – Американската диетична асоциация (American Dietеtic Association) ясно заявява, че компонентите на една вегетарианска диета допринасят за намаляването на редица хронични заболявания.
Изследване, проведено миналата година сред 1804 младежи на възраст 13-17 г. проследява зависимостта между приемането на растителни или животински протеини и наднорменото тегло при младите хора. Резултатите показват, че при младежите, които приемат повече животински протеини, рискът от наднормено тегло е по-голям. Количеството телесна мазнина както при момчетата, така и при момичетата, намалява с увеличаването на приема на растителни протеини. „Това широко обхватно европейско изследване ясно подчертава позитивния ефект от приема на растителните протеини като превантивна мярка срещу прехранването и затлъстяването" – потвърждава проф. Курт Видхалм от Департамента по педиатрия на Виенския университет.
Растително базираното хранене е предпочитано при болни от диабет. Редица изследвания, като напр. това на д-р Джеймс Андерсън от Университета в Кентъки доказват, че болни от диабет, подложени на специална „растителна" диета, включваща богати на фибри и бедни на мазнини храни, намаляват необходимостта си от инсулин с 58%.
Ново шведско изследване доказва връзката между растително базираното хранене и дълголетието. Хората, които се придържат към този тип хранене (т.нар. „средиземноморска диета"), се радват на по-ниска заболеваемост от сърдечно-съдови заболявания, по-малък риск от преждевременна смъртност и средно две години повече в добро здраве
Растително базираното хранене не означава да изключите напълно животинските продукти. Добрият баланс в една здравословна диета е 2/3 растителни продукти и само 1/3 животински продукти. Под растителни продукти се има предвид плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена, както и вегетариански алтернативи на млечните продукти.