Честит Международен ден на акушерката!

05-05-2016 00:27
Средната възраст на работещите акушери в България е около 50 години, а младите кадри са все по-малкоЧестит Международен ден на акушерката!
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
На 5 май отбелязваме Световния ден на една от най-благородните професии - тази на акушерката. Празникът се чества всяка година, от 1991 година насам в над 50 страни от цял свят. Ден, в който се насочва вниманието на обществото към значимостта на работата на акушерките по цял свят.
По традиция Деня на родилната помощ Бабинден у нас се празнува на 8 януари, но в над 50 страни по света днес се отбелязва Световният ден на акушерката. Акушерка е сравнително ново понятие, от времето, когато раждането на децата постепенно се пренася от дома на родилката в болницата. В миналото тази дейност се е извършвала от т. нар. "баби", които са помагали на жените да родят в домашни условия. У нас образованата акушерка като медицинско лице се появява като понятие още през XIX век.

В България вече се усеща сериозен недостиг на акушерки. През 2014 г. са работили 3725 акушерки, 250 от които са били в пенсионна възраст. Отчита се все по-голям ръст на младите специалисти-акушери, които напускат страната - около 95%. Причините за тревожната статистика се коренят основно в ниското заплащане и лошите условия на труд, както и в намалените възможности за професионално израстване.

Не е особено радостна статистиката и по отношение на раждаемостта. По данни на Националния статистически институт, общият брой родени бебчета за 2015-та година в България е 66 хиляди, от които 34 хиляди са момчетата и 32 хиляди момичета. В сравнение с предходната 2014-та година, през 2015-та са проплакали 1635 по-малко деца.

Добрата новина е, че статистиката отчита намаляване на детската смъртност. За 2015-а година от НСИ отчитат рекордно ниска смъртност при децата под една година - 6,6 на хиляда, докато през 2001 година тя е била 14,4 на хиляда.

Екипът на clinica.bg поздравява всички акушери! Дано с ваша помощ да се родят повече и по-здрави българчета през тази година!

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ