Животът на 40 онкоболни в опасност

03-05-2016 15:34
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Животът на 40 онкоболни в опасностЗа втори път отнемат лиценза на Центъра по Интегративна медицина
За втори път заличават регистрацията на Медицинския център „Интегративна медицина" след междинен доклад на ИА „Медицински одит" със заповед на РЗЦ–София, алармира управителят на заведението проф. Лъчезар Аврамов днес. Причината е, че лекари са сигнализирали прокуратурата за опит за групово убийство на 40 болни в последен стадий на раково заболяване пациенти на центъра. Прилагаме методите на интегративната медицина, използваме и инсулин потенцирана терапия, благодарение на която се отчита 80% ремисия при пациенти, на които стандартната медицина е отказала помощ или е установила, че заболяването е в твърде напреднал стадий, заяви проф. Аврамов.
Медицинският център по интегративна медицина работи с най-тежките патологии в онкологията. За повечето от пациентите в центъра това е единствената възможност за лечение, твърди проф. Аврамов. Работим със световно признати практики за лечение на онкологични заболявания, но в България срещаме изключителни трудности, уточнява проф. Аврамов. И добави, че така се застрашава живота на повече от 35 души, които нямат друг избор.

17 000 души умират годишно от онкологични заболявания, а голяма част от тях преминават през мъчителен, терминален стадий и са оставени на палеативни грижи, каза директорът на центъра д-р Христо Дамянов. Той добави, че тези болни остават без никакво лечение, докато в центъра се постигат резултати, за които конвенционалната медицина се оказва безпомощна, но това явно не представлява интерес за МЗ.

Центърът се осланя на опита на световните практики. Методът на инсулин потенцирана терапия изпреварва много постиженията на конвенционалната медицина при онкологични и редица други заболявания, твърди д-р Дамянов. В основата на лечението е инсулинът като средство за спиране развитието на туморните клетки. За разлика от стандартните химиотерапия и лъчетерапия, при която се поразяват и здравите клетки, наред с туморните, при инсулин потенцираната терапия концентрирано в тумора се вкарват до 6% повече от медикаментите за лечение, но при нея не се отчитат странични ефекти. През 2003 година е проведено клинично проучване, обхващащо 30 жени с метастазичен рак, което показва, че след лечение на болните с метротексат и инсулин се е наблюдавало стабилизиране на състоянието. Сред другите методи, прилагани в Центъра са термотерапия, електрохимична терапия, озонотерапия, лазерна терапия и други.

Един от пациентите, дошли да подкрепят лекарите от Центъра - 82-годишен болен от рак, сподели, че преди 3 месеца от Онкокомитета му дали още 6 месеца живот и му препоръчали стандартно медикаментозно лечение. За няколко седмици на лечение в центъра туморните му маркери са спаднали със сто от 600, а все още му предстояли терапии.

В подобни центрове в Европа това лечение струва от 4 до 10 хиляди евро за седмица, докато у нас е 400 евро.

В други държави има десетки клиники по интегративна онкология, а у нас действа само един център. Затова неговите пациенти искат да го възстановят в писмо до всички възможни държавни институции, за да имат шанс за лечение и живот.


Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020