Позиция

Интеграцията по вертикалата и хоризонталата ще расте

24-11-2017 07:07
Провокирана е от желанието на компаниите да са по-ефетивни и е характерна за фармацевтичния пазар в цял свят, казва Оля Василева, директор на БАТЕЛИнтеграцията по вертикалата и хоризонталата ще расте
Clinica.bg

press@clinica.bg

Хоризонталната и вертикална интеграция на българския фармацевтичен пазар продължава. На какво се дължи това явление, ще продъжава ли и занапред, какви са последствията за участниците в здравната система и за пациентите, попитахме експертите, а отговорът е на Оля Василева, директор на Българската асоциация на търговците на едро (БАТЕЛ).

Един от водещите пазарни процеси във фармацевтичния сектор е консолидацията - и вертикалната, и хоризонталната интеграция. Това е глобална тенденция и съвсем естествено намира своето проявление и в България. В търговията на едро 80% от фармацевтичния пазар се обслужват от четири компании, над 80% от продажбите в стойност на аптечен пазар се реализират от вериги аптеки и около малко над 20% от независими аптеки. Точният брой на веригите аптеки не ми е известен, но предполагам, че вече са над 50, от които около 10 са интегрирани към търговци на едро с лекарства.

Концентрацията е провокирана от желанието на компаниите да са по-ефективни и подготвени да посрещнат адекватно регулациите и натиска за по-ниска цена и маржове. Затова интеграцията по вертикала и хоризонтала ще продължи да расте. Това се налага на фармацевтичния пазар в глобален обхват.

През последните години в цяла Европа,

необходимостта от по-ефективно разходване на държавните бюджети оказва постоянен натиск върху маржовете на участниците във фармацевтичната верига, което неминуемо води до търсене на икономически ефекти от по-големи структури, от диверсификация на дейност или изграждане на собствени канали за достигане до крайните потребители. Това са тенденции ясно изразени при търговците на едро, които навлизат все по-активно на аптечен пазар, изграждайки свои вериги аптеки, предлагайки свои брандове продукти за здраве и красота и развивайки нови, иновативни услуги към крайните клиенти. Обединяването на аптеките във вериги им дава възможност да се развиват по-добре, да се модернизират, а при тези които са интегрирани с търговец на едро на лекарства им се гарантира по-голяма финансова стабилност. При спазването на правилата за лоялна конкуренция и етичните норми, вертикалната и хоризонтална интеграция оказват благоприятно влияние върху развититета на пазара и достъпа на населението.


Консолидацията ще продължи да бъде една

от най-утвърдените тенденции на фармацевтичния пазар. Прогнозата ми е, че фармацевтичната индустрия ще продължи да се консолидира, като границите между производител, търговец на едро и търговец на дребно съвсем ще се слеят. Според мен, тепърва предстоят много сливания, придобивания и интеграции на бизнеси във фармацевтичния бранш на глобално ниво по цялата верига за доставки.

Въпреки всички спекулации, че вертикалната и хоризонтална интеграция ще доведат до монопол на пазара, моето мнение е, че чрез тях се подобрява достъпът на пациента до качествени услуги и голямо портфолио от продукти. По отношение на цените – те са по-ниски, поради икономиите от обемите на веригите аптеки и честите промоции.

Навсякъде в Европа,  заради липсата на достатъчно обществен ресурс, е налице процес на много засилен контрол и натиск върху цените на лекарствените продукти. България не е изключение. Всички въведени рестрикции, ограничаващи достъпа на пациентите до лечение, каквато е мораториумът за нови молекули, са неефективни, защото забраната за плащането им няма да намали разходите на НЗОК.

Новите молекули често дават повече възможности

за лечение и по-добри терапевтични резултати, а в някой случаи са и по ефективни като разход от вече заплащаните от НЗОК терапии.
По отношение на електронния търг за лекарства, ние като Асоциация подкрепяме всяко решение, което води до въвеждане на модел на провеждане на обществените поръчки за доставки на лекарствени продукти за болничната помощ, гарантиращ свободна и лоялна конкуренция на пазара, проследяване на лекарствената безопасност и непрекъснат и безпроблемен достъп на здравноосигурените лица до лекарствени продукти. Но откриваме сериозни пропуски в методологията на процедурата, възпрепятстващи изпълнението на поставените от МЗ цели. Не смятам обаче, че предприетите рестрикции ще окажат съществено влияние върху обсъжданите по-горе тенденции. Консолидацията ще продължи, дори по-скоро ще се засили, поради наложените икономии, намалените маржове и търсенето на икономическа ефективност.


1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

Средствата са одобрени от кабинета и ще бъдат приведени по бюджета на здравното министерство
Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Над 77 млн. е дала здравната каса миналата година, близо 97% от тях са отишли за медикаменти и медицински изделия, същото е и през тази

Касата преполови парите за онколекарства

Касата преполови парите за онколекарства

За първите 4 месеца на годината фондът е платил 418 млн., затова компаниите ще настояват за допълнителни средства за медикаменти от 100 млн.
Обновяват фарма ръководството по пневмология

Обновяват фарма ръководството по пневмология

Актуализира се правната регламентация на терапевтичния подход при лечение на туберкулоза и белодробна болест, причинена от нетуберкулозни микобактерии
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Обжалват указанията за медицински храни

Обжалват указанията за медицински храни

Националната мрежа за децата иска отмяната и пренаписването им, защото смята, че има дискриминативни текстове, които ще лишат пациентите от безплатната помощ
НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

Пациентите над 18 години ще могат да продължат да я получават срещу сключването на договор, гласят правилата

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Вижда се, че пациентът не може да си получи лекарствата, а аптеката, ако ги отпусне, ще направи нарушение, казва Димитър Маринов
„Сърце и мозък

„Сърце и мозък" с рецепта само за една аптека

Предписанието за лекарства не могло да бъде открито в друг обект в центъра на Бургас
Премиерът отмени

Премиерът отмени "Мама и аз"

Ако докладът за това не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, Главчев ще предложи на президента Галя Кондева да бъде сменена
1 2 3 4 5 ... 152 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ