Позиция

Интеграцията по вертикалата и хоризонталата ще расте

24-11-2017 07:07
Clinica.bg

press@clinica.bg
Интеграцията по вертикалата и хоризонталата ще растеПровокирана е от желанието на компаниите да са по-ефетивни и е характерна за фармацевтичния пазар в цял свят, казва Оля Василева, директор на БАТЕЛ

Хоризонталната и вертикална интеграция на българския фармацевтичен пазар продължава. На какво се дължи това явление, ще продъжава ли и занапред, какви са последствията за участниците в здравната система и за пациентите, попитахме експертите, а отговорът е на Оля Василева, директор на Българската асоциация на търговците на едро (БАТЕЛ).

Един от водещите пазарни процеси във фармацевтичния сектор е консолидацията - и вертикалната, и хоризонталната интеграция. Това е глобална тенденция и съвсем естествено намира своето проявление и в България. В търговията на едро 80% от фармацевтичния пазар се обслужват от четири компании, над 80% от продажбите в стойност на аптечен пазар се реализират от вериги аптеки и около малко над 20% от независими аптеки. Точният брой на веригите аптеки не ми е известен, но предполагам, че вече са над 50, от които около 10 са интегрирани към търговци на едро с лекарства.

Концентрацията е провокирана от желанието на компаниите да са по-ефективни и подготвени да посрещнат адекватно регулациите и натиска за по-ниска цена и маржове. Затова интеграцията по вертикала и хоризонтала ще продължи да расте. Това се налага на фармацевтичния пазар в глобален обхват.

През последните години в цяла Европа,

необходимостта от по-ефективно разходване на държавните бюджети оказва постоянен натиск върху маржовете на участниците във фармацевтичната верига, което неминуемо води до търсене на икономически ефекти от по-големи структури, от диверсификация на дейност или изграждане на собствени канали за достигане до крайните потребители. Това са тенденции ясно изразени при търговците на едро, които навлизат все по-активно на аптечен пазар, изграждайки свои вериги аптеки, предлагайки свои брандове продукти за здраве и красота и развивайки нови, иновативни услуги към крайните клиенти. Обединяването на аптеките във вериги им дава възможност да се развиват по-добре, да се модернизират, а при тези които са интегрирани с търговец на едро на лекарства им се гарантира по-голяма финансова стабилност. При спазването на правилата за лоялна конкуренция и етичните норми, вертикалната и хоризонтална интеграция оказват благоприятно влияние върху развититета на пазара и достъпа на населението.


Консолидацията ще продължи да бъде една

от най-утвърдените тенденции на фармацевтичния пазар. Прогнозата ми е, че фармацевтичната индустрия ще продължи да се консолидира, като границите между производител, търговец на едро и търговец на дребно съвсем ще се слеят. Според мен, тепърва предстоят много сливания, придобивания и интеграции на бизнеси във фармацевтичния бранш на глобално ниво по цялата верига за доставки.

Въпреки всички спекулации, че вертикалната и хоризонтална интеграция ще доведат до монопол на пазара, моето мнение е, че чрез тях се подобрява достъпът на пациента до качествени услуги и голямо портфолио от продукти. По отношение на цените – те са по-ниски, поради икономиите от обемите на веригите аптеки и честите промоции.

Навсякъде в Европа,  заради липсата на достатъчно обществен ресурс, е налице процес на много засилен контрол и натиск върху цените на лекарствените продукти. България не е изключение. Всички въведени рестрикции, ограничаващи достъпа на пациентите до лечение, каквато е мораториумът за нови молекули, са неефективни, защото забраната за плащането им няма да намали разходите на НЗОК.

Новите молекули често дават повече възможности

за лечение и по-добри терапевтични резултати, а в някой случаи са и по ефективни като разход от вече заплащаните от НЗОК терапии.
По отношение на електронния търг за лекарства, ние като Асоциация подкрепяме всяко решение, което води до въвеждане на модел на провеждане на обществените поръчки за доставки на лекарствени продукти за болничната помощ, гарантиращ свободна и лоялна конкуренция на пазара, проследяване на лекарствената безопасност и непрекъснат и безпроблемен достъп на здравноосигурените лица до лекарствени продукти. Но откриваме сериозни пропуски в методологията на процедурата, възпрепятстващи изпълнението на поставените от МЗ цели. Не смятам обаче, че предприетите рестрикции ще окажат съществено влияние върху обсъжданите по-горе тенденции. Консолидацията ще продължи, дори по-скоро ще се засили, поради наложените икономии, намалените маржове и търсенето на икономическа ефективност.МС направи холдинг за детската болница

МС направи холдинг за детската болница

Дружеството е с капитал от 100 милиона лева, които ще отидат за изграждането на клиниката

НС приема закона за лекарствата

НС приема закона за лекарствата

Тази седмица се очаква да бъде удължен срокът на ТЕЛК решенията, които забавиха пенсиите на 5000
Хлорихин и за хората с лупус

Хлорихин и за хората с лупус

МЗ заделя за ревматологично болни част от 170 000-те опаковки, купени за КОВИД
Ковид беше стрес-тест за снабдяването с лекарства

Ковид беше стрес-тест за снабдяването с лекарства

Европейските държави трябва да се въздържат от рестрикции за свободното движение на медикаменти и медицински изделия, смята Оля Василева

15 ще доставят онколекарствата

15 ще доставят онколекарствата

Толкова са дистрибуторите, с които МЗ е сключило договори по рамковото споразумение

НЗОК установи злоупотреби с лекарства

НЗОК установи злоупотреби с лекарства

Два случая на опити за повторно отпускане на едни и същи медикаменти са засечени само за месец
Пандемията ще забави фарма пазара

Пандемията ще забави фарма пазара

Ковид-19 засегна всяка сфера на нашия живот. Три месеца, след като се настани в страната ни, вече можем да видим първите резултати от отражението му върху икономиката ни. Как повлия пандемията на фармацевтичния пазар, представяме ви мнението на д-р Кунчо Трифонов.
Нов десятък за фармата

Нов десятък за фармата

Касата ще плаща онколекарствата максимум на 90% от пределната им цена

Фармапазарът след КОВИД-19

Фармапазарът след КОВИД-19

Пандемията провокира рязък пик в продажбите на лекарствата без рецепта, последван от дълъг застой

58 аптеки в страната затвориха

58 аптеки в страната затвориха

Беше неочаквано по време на извънредното положение някои български фирми да вдигнат цените си, категорична е Аделина Любенова

1 2 3 4 5 ... 68 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020