Психология

Храната - начин на употреба

24-11-2017 08:00
Тя е най-достъпното удоволствие при стрес, но дали наистина ни трябва, казва проф. Захарина Савова Храната - начин на употреба
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Можем ли да се пристрастим към храненето? Каква е връзката му с чувствата ни и възможно ли е храната и щастието да бъдат със знак за равенство? Попитахме проф. Захарина Савова, психотерапевт и автор на книгата „Огледай се в празната чиния!".

Емоционалното ни състояние е изключително важно и правим какво ли не, за да се чувстваме щастливи. Понякога обаче можем да сбъркаме, като го търсим не, където трябва - например в пълната чиния. Когато човек изпитва положителни емоции, в тялото му се отделят ендорфини, т.нар. хормони на щастието, които му помагат да се отпусне, имат и обезболяващ ефект, обяснява проф. Захарина Савова. От друга страна – когато денят ни се повтаря с вчерашния, при това пълен с нерви, стрес и отговорности, а животът ни е лишен дори от малки удоволствия и положителни емоции, то здравето ни се влошава, а защитните сили на организма намаляват. Потискането на гнева, както и страхът или чувството за самота и/или пустота могат да станат и прекрасни поводи за импулсивно хранене – ядеш, без да си гладен реално, казва психотерапевтката. Тя уточнява, че всички ситуации, свързани с повече напрежение (изпит, подготовка за интервю за работа например) пораждат у хората т.нар. орална потребност, а това включва не само усилено ядене, но и пиене, пушене, изобщо – зоната на удоволствие се концентрира в областта на устата.



Проф. Захарина Савова е психотерапевт, с десетки публикации, както и автор на книги. Специализирала е аналитична психотерапия в Швейцария, както и основи на когнитивно-поведенческата психотерапия. Преподава във Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. Член е на редица асоциации, сред които и Европейската асоциация по телесна психотерапия, както и на Съвета по медицинска наука в МУ.

В действителност  храненето е най-лесното, достъпно и контролирано удоволствие, което може да си позволим при стрес, най-лесният и бърз начин да получим енергия и заряд за нашето тяло, обяснява проф. Савова. И донякъде се успокояваме, че всъщност „още малко“ от шоколада или

трета палачинка за закуска няма да ни направи зависими,


не е нищо страшно, защото няма как да се пристрастим към храната. Още повече, че мозъкът ни приема сигналите бързо и само след 20 минути вече имаме разрешаване на нашата емоционална криза. Така едно парче шоколад, изгълтано набързо, ни спасява и „зарежда“, казва специалистът. По нейните думи емоционалното хранене или желанието да се храним в едни такива „трудни“ и „тежки“ състояния се появява много внезапно, почти не може да се контролира и притъпи и обикновено е към определен вид храна. Това няма нищо общо с физическия глад, при който организмът трябва да се храни, за да съществува и да бъде физически здрав.

В своята книга проф. Савова предлага следното упражнение за проверка до колко човек лично използва храната като заместител на нещо, което му липсва във всекидневието. При следващия „неистов глад“ определете храната, която смятате, че ще го засити (шоколад, пица или друго), а след това се опитайте да направите асоциация с нея. После се опитайте да определите и в какво емоционално състояние се намирате, записвайте си и асоциациите, и храните. Емоционалното хранене замества друга ваша нужда – вие не сте гладни, а може да имате необходимост да направите нещо, да говорите с някого, да изкажете чувства, да предприемете промяна, казва проф. Савова.


Какъв е изходът?


Вместо да отваряте хладилника, опитайте се да се „заредите“ с хормоните на щастието по друг начин. Прочетете виц, гледайте смешен филм, пуснете музика и танцувайте. Може да изкрещите, да стиснете юмруци, да хвърлите възглавница по стената. Много добре действат и дихателните упражнения – опитайте се дишате дълбоко (пример има по-долу). Стресираният човек диша плитко, а дълбокото дишане означава, че в тялото влиза повече кислород, което успокоява, обяснява проф. Савова.

Ако имате възможност, станете и се разходете. Слезте една спирка по-рано от автобуса към вкъщи или отидете пеша до магазина, вместо да се качите в колата. Станете от стола, направете няколко подскока, няколко клякания. Ще усетите, че тялото се отпуска, а дишането се успокоява, обещава проф. Савова.

И най-важното от всичко е да е потърсим какво наистина заместваме с храната – дали искаме да кажем „не“ на някого или нещо, дали искаме да бъдем прегърнати, дали имаме нужда да бъдем оценени по-добре, обобщава психотерапевтът.



Дълбокото дишане успокоява




Легнете спокойно по гръб. Ако предпочитате да седите, бъдете с изправен гръб. Сложете едната ръка на корема, а другата – на гърдите. Фокусирайте се в дишането и осъзнато вдишвайте през носа, броейки до 5, и издишвайте през устата, отново броейки до 5. Усетете как при издишването свивате коремните мускули.

Насочете вниманието си и си визуализирайте как, докато вдишвате, коремът се изпълва с въздух, сякаш надувате балон. Ръката ви се повдига нагоре, а когато издишвате, се отпуска надолу. Направете го 5-6 пъти.

Може да откриете, че ви е трудно да дишате с корема и ръката ви почти не се помръдва. Или пък с гърдите - и когато се опитате при вдишване широко да разтворите гръдния кош, се чувствате сякаш сте в ризница... Не се отказвайте. Практикувайте по няколко минути всеки ден. С времето ще започнете да усещате спокойствие и приятна отпуснатост.

(Дихателната практика „Тяло-емоции-мисъл в единство" е от книгата на проф. Захарина Савова „Огледай се в празната чиния")


Kакво трябва да знаем за подаграта

Kакво трябва да знаем за подаграта

Правилна диета, упражнения и терапия могат да облекчат симптомите на това хронично заболяване

Позитивната психология в полза на човека

Позитивната психология в полза на човека

Всяка година традиционно отбелязваме професионалния празник на тези специалисти на 4 април

Не е време нито за диети, нито за преяждане

Не е време нито за диети, нито за преяждане

Намалете мазнините, Oмега 3 са за предпочитане, много е важна подкрепата с витамин Д в този период, казва проф. Донка Байкова
Мръсният въздух вреди и на кожата

Мръсният въздух вреди и на кожата

Гел лакът и изкуствените нокти могат да отключат контактен дерматит, не забравяйте крема за слънце в планината, казва доц. Жана Казанджиева
Ръст на усложненията в естетичната дерматология

Ръст на усложненията в естетичната дерматология

При ботулиновия токсин е ключово да се знае с какъв продукт работи лекарят, казва д-р Снежана Атанасова

Как да отслабнем здравословно и трайно

Как да отслабнем здравословно и трайно

С протеини хабим двойно повече енергия, отколкото приемаме, вечер не бива да ядем въглехидрати, съветва проф. Донка Байкова
Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Тези пациенти могат да заменят захарта със стевия, еритрол или сироп от агапе, казва д-р Станимира Станчева-Василева
Грижа за суха коса

Грижа за суха коса

Маската за коса остава универсалното средство за профилактика и лечение на този проблем, категорични са експерите
Как да изберем крем против бръчки през бременността

Как да изберем крем против бръчки през бременността

Козметиката трябва да е съобразена с нуждите на вашата кожа, а безопасните съставки включват витамин Е, розово масло, екстракт от лайка, пантенол или витамин С
На море с рецепта от доктор

На море с рецепта от доктор

Медиците в Канада предписват часове сред природата, тази година дават на пациентите карти за пропуск в 80 обекта
1 2 3 4 5 ... 8 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2025 Предишен Следващ
Close Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки. Политика за бисквитките Съгласен съм