Велика събота е!

Съществуват много техники за боядисването и украсяването на великденските яйца – от използваните още от нашите баби обелки от лук и отпечатването на листенца до съвременните кристали и ваденки за яйца.
Избрали сме за вас три от най-лесните и популярни начини за боядисване на яйца, които са доста ефектни.
Един от най-разпространените начини е с памук - върху парче памук, достатъчно голямо, че да се обвие в него цялото яйце, се капва от няколко или от всички цветове на разтворената боя. Яйцето се завива стегнато в памука и се оставя така за 5-10 минути. Колкото по-дълго стои, толкова по-ярки и наситени стават цветовете. След това развивате памука и виждате резултата J
Върху вече сварените яйца можете да поставите листенца от здравец, магданоз или друга картинка, изрязана от фолио. След това яйцата се стягат заедно с плътно прилепналото листо или апликация в чорапогащник и се поставят в боята. Чорапогащникът се маха внимателно, след като яйцата са се изцедили.
Преди да боядисате последните яйца към боите може да добавите 1-2 супени лъжици олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и на тези места то остава небоядисано. Ако яйцето се потопи последователно в няколко цвята, то става много пъстро.
След като яйцата се изцедят и изсъхнат се полират с олио.
Колко от вас не са правили никога досега домашен козунак, защото са чували, че е много трудно и отнема много време? Като че ли месенето е най-притеснителната част от приготвянето, затова специално за вас сме избрали една от възможно най-лесните рецепти за козунак без месене!
Необходими продукти: 6 яйца, 300 г захар, 250 г разтопена мас (масло или олио), 300 мл топло прясно мляко, 50 мл ром (може да ползвате есенция с аромат на ром или коняк, а някои слагат и ракия), 1 кубче жива мая, кора от един лимон или портокал, или и двете, а може да ползвате и есенция със съответния аромат, 1 кг брашно. За плънката: 100 г филирани бадеми (може едро нарязани орехи вместо бадеми), 2 с. л. захар, 1-2 с.л. прясно мляко, шепа стафиди. За намазване: 1 жълтък, кристална захар за ръсене.
Начин на приготвяне: Разтворете маята в част от топлото прясно мляко като добавите 1 чаена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно, за да шупне. В останалата част от млякото разбийте захарта с миксер. Добавете яйцата, мазнината, която сте избрали, настъргания лимон или есенция, алкохола и маята. Ако искате козунака ви да е по-пухкав, трябва да пресеете брашното 1,2 или 3 пъти, но ако нямате сито изсипете брашното в сместа и разбъркайте всичко добре с лъжица или с бъркалките за тесто на миксера. Получава се рядко тесто, но не добавяйте повече брашно нито грам. Оставете тестото поне за час-два на топло да втаса, трябва да удвои обема си. Пригответе си в купичка бадемите (орехите), захарта и стафидите. Добавете 1-2 супени лъжици прясно мляко, за да се получи гъста кашица. С мазни ръце късайте топки от тестото и оформете правоъгълници, намажете с плънка, завийте на руло и увийте на фитили. После ги сплетете по два или три - зависи от съда , в който ще печете. От това количество излизат 2-3 козунака. Поставете готовия козунак в намаслена тавичка. Изчакайте да втаса отново. Намажете го с разбития жълтък. Отгоре го поръсете с кристална захар и по желание може да го декорирате с бадеми (орехи). Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса - първо отдолу на долен реотан около 15 минути, а после и на двата. Не отваряйте фурната първите 20 минути, за да може козунака да бухне и го печете до готовност. Времето за печене зависи от дебелината на козунака, за да сте сигурни, че е добре опечен, може да го пробвате като го боднете с клечка за зъби.
Това е, вече сте готови да посрещнете Великден!

Инкриминират социални и здравни услуги без лиценз

Мобилно приложение търси кръводарители

Още три незаконни домове във Варна

Домът в Говедарци поиска да е почивна станция

Високи нива на полени през юни

Продължаваме проверките безкомпромисно

Морската вода е чиста с отлични показатели

ЕК одобри България за еврозоната

1984 деца с компенсации за градини
