Алтернативно

Парите и стресът ни разболяват

17-11-2017 08:15
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Парите и стресът ни разболяватНатрупването на емоции може да създаде проблем, споделяйте това, което чувствате, съветва Рюдигер Далке
С всяка изминала година и въпреки напредъка на медицината се появяват нови и непознати болести. През последното десетилетие все по-често говорим не само за физическите проявления на заболяванията, но и на духовните. Каква е връзката между телесните страдания и емоционалната несигурност? Как собствените ни действия се отразяват върху здравето ни? Къде е истината за много от съвременните заболявания? В края на ноември в България пристига д-р Рюдигер Далке - немски психотерапевт, лечител и езотерик, човекът, за който казват, че променя медицината и разбирането за болестта. Clinica.bg разговаря с него преди гостуването му на 25 ноември у нас.

Д-р Далке, вие подхождате към болестите по един по-различен начин в сравнение с традиционната медицина. Какви са основните причини за заболяванията на съвременното общество?

- За съжаление трябва да кажа, че това е безмилостното преследване на пари, на финансови успехи, на натрупване на богатство. Същевременно го комбинираме със забързаното ежедневие, с постоянното напрежение, което произтича от неправилното хранене и липсата на истинска цел в живота. Съвременният човек се храни на крак, бърза, притеснен е. Неправилното хранене и липсата на смисъл – това са най-честите причини за страданията ни.

Д-р Рюдигер Далке е роден на 24 юли 1951 г. във Фрайзинг, Бавария. Следва медицина в Мюнхен, а през 1978 година получава докторска степен с дисертация на тема „Психосоматика на бронхиалната астма при децата". В средата на 70-те години на 20 век се занимава с натуропатия и психотерапия. Минава обучение за реинкарниращ терапевт (на немски: Reinkarnationstherapeut) в Института за извънредна психология (на немски: Institut für außerordentliche Psychologie) на Торвалд Детлефсен и работи в института от 1977 до 1989 година. През 1990 г. заедно със съпругата си Маргит основават свой терапевтичен център в гр. Йоханискирхен в Долна Бавария. По-късно създава Академия „Далке" за психолози, повишаващи квалификацията си в Австрия. През 2012 година са открити филиали на академията в Словения и Германия. Бивш редактор на списание „Езотера", днес Далке организира семинари и учебни курсове по архетипична медицина, респираторна терапия, психотерапия, пост и медитация. На 25.11.2017 г. от 09 ч. в Зала 2 - Театър "Азарян", НДК, гр. София, д-р Далке ще проведе семинар за духовното и физическо здраве - "Болестта като символ".

- От какво да се пазим? Трудно е в нашето време напълно да се откъснем от този забързан ритъм на живот. Но все пак има неща, които може да избягваме?
- Според мен на първо място това са животинските протеини. Трябва да бягаме и от наркотиците, които ни предлага фармацевтичната индустрия или мафията. Колкото и да е забързан животът на човек, все пак може да се ограничава – да внимава какво яде, да се пази от отровите, които му пробутват. Това е важно за здравето му.
- Какви са психологическите причини за детските болести? Все пак малчуганите не са подложени на толкова голям стрес.

- За жалост причините са почти еднакви – както при големите, така и при малките. Няма съществена разлика. Болестта не ни наказва за грешките, които допускаме в живота си. Тя се появява, за да ни накара да се замислим как живеем, за да ни посочи правия път и да коригираме навиците си.

Как да открием какви са основните причини за заболяванията ни? Какви са първите симптоми? Медицината е категорична, че ако се премахне причинителят, то и страданието ще изчезне. 


Неправилното хранене и липсата на смисъл – това са най-честите причини за страданията ни.

- Важно е да разпознаем симптомите и да ги разчетем на ниво архетипи или принципи. След като установим какъв е проблемът, започваме да работим върху симптомите, да променяме живота си към по-добро, да се съобразяваме с тези архетипи и принципи.

Как да премахнем причината за заболяването?

- За съжаление често не може да го направим. Важно е обаче да разгледаме живота си от друг ъгъл. Не е въпросът да ги премахваме, а да ги променим така, че от деструктивни, те да се превърнат в конструктивни. Така човек ще се почувства много по-добре.  

За съжаление през последните години забелязваме истински бум на туморни и сърдечно-съдови заболявания. Почти всяко семейство е засегнато. Изглежда бушува епидемия. На какво се дължи това?

- Туморните образувания се увеличават, защото ние сами действаме деструктивно. Позволяваме това да се случи с лека ръка. Трудно намираме път към вътрешното израстване, към създаването, а не унищожаването.

Сърдечните заболявания са съвсем друг въпрос. За съжаление не се грижим за този орган чисто на физическо ниво. Когато човек получи сърдечен удар, това означава, че той не се е вслушал в сигналите на сърцето си, докато е било време. Пренебрегнал е чувствата, желанията си и т.н. Тези неща са от голямо значение, за да бъдем здрави.
- Тогава какво е лечението?
- Както вече казах, пътят е да намерим конструктивен начин да живеем. Това е основната тема. Не да разрушаваме, а да градим – както извън, така и вътре в нас. Разбира се, трябва и незабавно да променим диетата си. А това означава да спрем веднъж завинаги всички животински протеини.

Как йогата и медитацията помагат да се излекува даден пациент?


Всички трябва да намерим смисъл в живота си. След това всичко става по-лесно.

- Йогата и медитацията са неразделна част от лечението. Те укрепват, както тялото, така и духа. Човек вниква по-дълбоко в проблемите и по-лесно намира решения.

Колко важни са емоциите за здравето на човека?

- Изключително важни са. Човек трябва да ги изразява – независимо какви са, а не да ги преглъща. Натрупването на емоции може да създаде проблем. Споделяйте със света това, което чувствате.

Какво съветвате пациентите, които идват при вас? В какво трябва да вярват, за да постигнат успех, да се излекуват?

- Всички трябва да намерим смисъл в живота си. След това всичко става по-лесно.

Може ли човек да се справи с проблемите си само като лекува душата си?

- Често в миналото препоръчвах само това. Днес обаче смятам, че когато човек има проблем, по-добре е първоначално да се подложи на гладуване. След това да премахне животинските протеини. Разбира се, едновременно трябва да лекува и душата си.

Какъв съвет бихте дал на българските пациенти?

- Не мога да го направя, защото не познавам такива. Но скоро ще дойда в България и ще имам тази възможност. Тогава всичко ще се промени. Иглите, които лекуват

Иглите, които лекуват

Много хора изпитват панически страх от игли, а те могат да бъдат полезни. За иглотерапията, за рисковете и положителните ефекти, разговаряме с д-р Емилия Михайлова.

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Само лекари и сестри да имат право да практикуват алтернативни методи за лечение. Това е една от промените в Закона за здравето на ресорното министерство. Как ще се отрази това на пациентите и по какъв начин ще засегнат алтернативните начини на лечение, разговаряме с д-р Дора Пачова.

Лечителите - поне бакалаври

Лечителите - поне бакалаври

Гладуването отпада от неконвенционалните методи за терапия

Мигрената не е това, което беше

Мигрената не е това, което беше

В забързаното ежедневие болките в главата сякаш вече не ни правят впечатление. За мигрената, начините на лечение и промяната на живота, разговаряме с Орлин Тодоров.

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Заради ефективността си да лекува успешно всички болести, Аюрведа днес става все по-популярна и сред населението в Западния свят, включително и в България.
Кажете сбогом на пролетната умора

Кажете сбогом на пролетната умора

Колкото и да не й се иска, зимата вече изчерпва своята сила. Как да се справим по-лесно с пролетната умора, попитахме д-р Мариян Иванов.

Когато рисунките говорят

Когато рисунките говорят

Когато децата рисуват, те използват не само своето въображение, но се опират и на своето възприятие за света и хората около тях. Какво искат да ни кажат, попитахме Елица Великова, психолог и арт терапевт.

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Възстановяването зависи от състоянието на пациента, но обикновено приключваме терапията с 4-6 процедури, казва д-р Чавдар Нинов

Бирена йога за разпускане

Бирена йога за разпускане

В днешно време може да откриете различни възможности да упражнявате йога. Като например, йога с бира. Как, къде и защо, разказват Елеонора Иванова и Чавдар Петров.
Нотите отключват хормоните на щастието

Нотите отключват хормоните на щастието

Когато сте тъжни, може да си пускате любимото парче на Уайтснейк. Или Шушана. Как музиката влияе върху настроението и желанието ни да вършим разни неща, попитахме терапевта Дарина Титкова-Спириева

1 2 3 4 »
Преглед

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли всяка болница да лекува пациенти с КОВИД-19?

Октомври 2020 Предишен Следващ