Парламент

Мораториумът за нови молекули и болници остава

16-11-2017 11:01
Забраната за финансиране на дейности пада само за райони без такива, МЗ ще определя пакета на касата и занапред, предлага д-р Даниела ДаритковаМораториумът за нови молекули и болници остава
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Мораториумът за финансиране на нови лекарства и болници от касата за догодина ще остане. Най-вероятно обаче забраната ще важи и за повечето от новите дейности. Това става ясно от предложенията на различните партии за ремонт на проектобюджета на НЗОК за догодина. Те трябваше да се входират в парламента до края на вчерашния ден. Окончателноот им приемане ще е факт на 30 ноември.

Всички парламентарно представени субекти без „Воля" са внесли промени по бюджета на касата. Очаквано те не са напълно идентични с изказаните намерения от депутатите им от парламентарната трибуна при политическите дебати. От текстовете става ясно, че най-вероятно ще отпадне само забраната за финансиране на нови дейности от касата и то под условие.

Категорични намерения за отпадане на мораториумите за финансиране на нови дейности и лекарства, както и увеличаване на парите за доболнична помощ, заявиха от опозицията по време на обсъжданията на бюджета в зала.

От ДПС са спазили намеренията си и са внесли

промени, с които завишават приходната и разходната част на парите на касата с 20 млн. лв., като ги дават за джипитата (ПИМП) и специалистите (СИМП). Предложенията им са за ПИМП от 207 млн. лв. да се дадат 217 млн., а за СИМП от 222 млн. лв. – 227 млн., а за изследвания – вместо 83 млн. – 88 млн. лв. Също така мораториумите върху финансирането на нови дейности, болници и лекарства да отпаднат, а да се създаде електронна здравна карта за всеки пациент като ключ към здравното му досие.


Както вече clinica.bg писа обаче, от БСП смятат,

че трябва да отпадне само мораториума за финансиране на нови дейности. Също така да се завишат парите за болници с от 1.82 млрд. лв. на 1.89 млрд. лв., като се заделят 45 млн. за долекуване.

Обединени патриоти също искат да отпадне само мораториумът за нови дейности, повече средства да се дадат за ПИМП – от 207 млн. на 217 млн. и за СИМП – от 222 на 235 млн. лв.

Въпреки че и трите партии са за безусловно отпадане на забраната за финансиране на нови дейности, това едва ли ще се случи. Причината е, че от

ГЕРБ предлагат по-мек и съобразен с реалностите у нас

вариант за поправка. През сдеващата година мораториумът за финансиране на нови дейности остава, освен, ако съответните клинични пътеки досега не се изпълняват на територията на съответната РЗОК, предлага д-р Даниела Дариткова. Напрактика това изменение напълно кореспондира и със заявеното от нея от парламентарната трибуна. Тогава тя предложи мораториумът да се промени, като се съобрази с една здравна карта. Тъй като в момента нямаме действаща такава, този текст компенсира липсата й, тъй като ще позволи касата да финансира нови дейности само в регионите, където наистина има нужда от тях, а не и в местата, където гъмжи от болници.


Застраховката е напълно основателна и според данните

на здравното министерство. Както вече clinica.bg писа, на опашка за договори с НЗОК за нови дейности догодина ще са поне 16 болници, още пет пък са новите клиники, за които мораториумът за финансиране остава изцяло. Без реимбурсация ще са и 17 нови молекули. Въпреки че това не е добре за пациентите, до това положение се стигна заради липсата на реформи и прекалено големите течове от парите на касата чрез различни нелицеприятни явления като полипрагмазия, избор на не най-ефективната терапия, криминален реекспорт. За съжаление, ако спешно не се предпиремат реформи, има опасност и занапред разходите на касата да се овладяват с неудачни мерки, като пълните мораториуми за финансиране.


Утре гласуват отпадането на мораториума

Утре гласуват отпадането на мораториума

Партиите се разбраха за промяна на Закона на бюджета на НЗОК за 2018 г.
Непопулярните мерки дават срок на истинските реформи

Непопулярните мерки дават срок на истинските реформи

Трябва да върнем дебата за Фонд за редките болести, убедена е д-р Даниела Дариткова
700 vs. 25 милиона от бюджета

700 vs. 25 милиона от бюджета

Депутати спориха защо държавата има половин милиард за пътища, а няма 25 млн. лв. за нови лекарства
Ветото не мина. Мораториумът остава

Ветото не мина. Мораториумът остава

„За" забраната на нови терапии догодина гласуваха 126 депутати, „против" бяха 95, никой не се въздържа
Пациенти на протест за ветото

Пациенти на протест за ветото

Днес депутатите гласуват върнатите от президента текстове от Закона за бюджет на НЗОК за 2018 г.
Липсата на пари не е оправдание за мораториума

Липсата на пари не е оправдание за мораториума

Целият текст с указа на Ремен Радев, с който налага вето над част от бюджета на НЗОК е публикуван в „Държавен вестник"
Гласуват ветото в четвъртък

Гласуват ветото в четвъртък

Президентската воля депутатите пак да обсъдят лекарствения мораториум не мина през бюджетната комисия
Касата смята разходите до април със и без вето

Касата смята разходите до април със и без вето

Надзорният съвет иска от управителя по-подробен анализ и конкретни мерки за контрол догодина
Ананиев: Извършва се огромна манипулация

Ананиев: Извършва се огромна манипулация

Зад пациентския протест стоят корпоративни интереси, казва здравният министър
Ново искане за вето върху мораториума за лекарства

Ново искане за вето върху мораториума за лекарства

Пациентската организация атакува пълната забрана на реимбурсиране от НЗОК
1 2 3 4 5 ... 7 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ