Предколедно

Постът е радост за душата, не диета

16-11-2017 08:00
Смисълът на въздържанието е да изостри вътрешните ни сетива, ако сме мрачни и сприхави, нещо не е наред, казва СандраПостът е радост за душата, не диета
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Коледните пости вече започнаха и все повече хора решават да подложат тялото и духа си на това изпитание. Мненията на диетолозите дали те помагат или вредят на организма също не закъсняха. Тази година обаче решихме да погледнем на постите от малко по-различен ракурс. Какво представляват те най-вече за душата, разговаряме с редактора на pravoslavie.bg Сандра Керелезова.

Коледният пост (Рождественски) винаги започва в деня след Филиповден. На 14 ноември Православната църква чества паметта на един от Христовите ученици – апостол Филип, това е и последният ден, в който православните християни могат да похапнат месо и млечни продукти. И така до Рождество Христово (25 декември). На Бъдни вечер (24 декември) дори и тези, които не са особено вярващи или църковни християни, знаят, че на трапезата по православна традиция се слагат само постни ястия – 7, 9 или 11. Сякаш това ни е останало като спомен от времената, когато мнозинството са спазвали целия Коледен пост. „За мен тази постна бъдни вечерска трапеза е толкова вкусна, прекрасно ухаеща и насищаща, колкото сякаш не е било през цялата година“, казва Сандра.

Рождественският пост (подобно на Петровия пост) е по-лек в сравнение с Великия и Богородичния пост, тъй като – с изключение на първата и последната седмица, от Въведение Богородично до Игнажден е позволено да похапваме риба и да пийваме червено вино (без сряда и петък).Сандра Керелезова е журналист и магистър по богословие. От 2012 г. е редактор в сайта www.pravoslavie.bg, занимава се с инициирането на дискусии и лекции, свързани с християнската вяра.

„Всъщност самият пост е подготовка за посрещането на Рождество Христово в неговата духовна пълнота. А това значи да усетим по различен начин празничната радост, на едно друго ниво, не просто в богатата трапеза, треската за подаръци и „Джингъл белс“, споделя още Сандра.


Значението на постите

 

Постите са аскетична практика, която можем, макар и под различна форма и с някои различия в целите, да открием във всяка една от големите религии – и в будизма, и в юдаизма, и в християнството, и в исляма.

За християнския пост пример ни дава самият Христос, който пости 40 дни в пустинята. „Любопитно е да се запитаме защо всъщност Господ пости? Нали той е съвършен, нима и на него му е нужен постът като духовно средство?! Той пости, за да даде пример, на нас, немощните. За да видим как с пост устоява на изкушенията на сатаната. За да запомним думите му, в които се крие голяма сила: „Не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово, което излиза от Божиите уста“, разказва Сандра.

Основният смисъл на поста е да изостри вътрешните ни, духовни сетива, да ни концентрира в друга посока, извън обичайностите – какво ще ядем, на кого ще си излеем нервите от напрегнатото ежедневие днес, как „хубаво ще подредим“ някого, който ни е засегнал с нещо.

Постът е съсредоточаване върху нашите вътрешни мотивации,

нашите мисли, думи и действия. Той ни помага да видим по-ясно реалното духовно състояние, в което се намираме, без самооправдания, но и без да се отчайваме. А въздържанието от определени храни е само елемент от цялостния пост.

В днешното консуматорско време, когато все нещо не ни достига, винаги имаме нужда от още и още, постът е полезно упражнение. Постът е средство, с чиято помощ можем да излезем от инертността, с която се подхранват лошите ни навици. Това е и време да направим опит да се освободим от някакви зависимости – цигари, прекаляване с алкохола, шопинг мания, компютърна пристрастеност и др.

Едно от най-трудните неща, към които ни призовава постът, е смирението.

Да насочим вниманието си повече към другите

отколкото към себе си и личните си нужди и желания. Така, както затова ни припомня предстоящият празник на Христовото рождение.

„Чувала съм някои да казват, че под „маската на религиозното“ нашите прадеди са били мъдри и са спазвали постите с най-естествената цел – да пречистят организма си, за да бъдат по-здрави, затова и пости има във всеки сезон. Подобно прагматично обяснение за поста е подкрепяно от хора, които не са вкусили от духовните плодове на постенето“, допълва още тя.

А защо във всеки сезон има периоди на пост, определени от църквата – защото те са подготовка за големи християнски празници, включително и за най-големия – Възкресение Христово. Има ги във всеки сезон, за да държат вярващия човек винаги духовно буден. Всички постим в един и същи период, за да се подкрепяме взаимно.


Здравословно хранене – да или не


  

„Временното лишаване от млечни продукти и месо може да окаже благотворно въздействие например при хора, които имат повишен холестерол. Но ако например наблягаш на чипса, който сам по себе си е растителна храна, или ежедневно поглъщаш дебели комати бял хляб с маргарин, вероятно няма да е особено полезно за здравето ти. Но ползите за здравето от постенето са, така да се каже, вторични. Ако мотивът, с който някой започва да пости, е здравословното хранене или отслабване, не би следвало да наречем това пост, а хранителен режим, диета или „пречистване“, предупреждава Сандра.


Вреден ли е постът?


Най-дългият пост в православието е Великият пост, предхождащ Великден, който не е непосилен за спазване. И понеже той е най-дългият пост, за него има период и на физическа подготовка – отказването от различни храни става постепенно – след Местни заговезни не се яде месо една седмица, а след Сирни заговезни – от менюто вече отпадат и млечните продукти и рибата.

„Постя вече от доста години и моят опит по отношение на здравето е позитивен. Не бих казала, че през периода на пост тонусът ми спада и се чувствам по-уморена, тъкмо напротив. Разбира се, може би ще има и хора, които ще споделят обратния опит, въпрос на индивидуално усещане. Единственото, за което бих предупредила е, ако има сред тях такива с нисък хемоглобин, да се посъветват с лекар преди да започнат да постят и през поста да хапват много растителни храни, богати на желязо“, съветва Сандра.

Църквата не призовава към някакъв неразумен пост – не иска от нас крайни лишения, да сме само на хляб и вода продължително време. Има и такива дни на строг пост  – например Разпети петък, но става въпрос за строго лишение в рамките на ден.

Страдащите от някакво хронично или друго заболяване, бременните и малките деца са освободени от пост.

Ако някой изпитва физически дискомфорт от поста, винаги ще получи разумен съвет от духовника. Не изтощавайте себе си като се обричате на глад непрекъснато. Това може да навреди не само физически, но и духовно. Защото залитането във всяка крайност се превръща в самоцел и обезсмисля първоначалния замисъл.


Пост за първи път 

 

Постът не e нещо трудно и мъчително, направиш ли първите няколко крачки, пътят става лек твърдят духовниците. За тези, които го приемат като духовно пречистване и смирение, това е радост и средство за промяна, за преобръщане на ума.

Дори да пристъпите поста веднъж, не се притеснявайте. „Ами спънал си се, отклонил си се от трасето, ставаш и продължаваш по пътя. Разбираемо е, особено ако постиш за първи път. Но ако това кривване от пътя се случва твърде често, това е симптом за несериозно отношение. Не става въпрос, че си се изкушил и си изял един бонбон или една пържола, а е важно искреното намерение да продължиш да се опитваш“, казва Сандра.


Край на киното, театъра и Фейсбук?

 

Църквата няма единно мнение дали трябва да се откъснем напълно от социалния си живот. Някой по-строг духовник може би ще ви препоръча за известен период да се откъснете от социалните мрежи например – доколкото те често губят ценно време, което може да инвестирате в друга посока, или пък стават територия на грозни спорове и яростни разправии; да не ходите по концерти и на други шумни места. Има и духовници, които не са на това мнение. Хората, които постят добива вътрешен усет доколко може да води светски живот.

 

Разбира се, че няма лошо по време на поста да се събираме с приятели. Но ако сме свикнали разговорите ни да кръжат около клюки и оплюване на другите, е добре да помислим малко преди това. Може би това временно въздържание ще се превърне в траен рефлекс.

По време на поста на съпрузите се препоръчва да се въздържат от секс. Разбира се, ако и двете страни са съгласни, ако пък не – то вярващият човек в двойката би следвало да разбере неразбирането от страна на невярващия.

Постът не изключва и това да пътешествате или да ходите на почивка. Трудно е понякога, но не е невъзможно.
Постът е подходящият период, в който да намерим време за четене на хубави книги, които ни дават смисъл и ни вдъхновяват. „По време на пост може да прочетете Евангелието – ако има нещо, което не сте успявали да разберете, може би сега ще ви се изясни“, препоръчва още тя.

 

Постът е радост, а не ограничение

 

Ако постенето те кара да си мрачен, да си сприхав с другите, да се чувстваш като някакъв мъченик, преживяващ особено страдание, не си тръгнал в правилната посока – трябва да поспреш и да подложиш мотивите си на анализ. Автентичният пост събужда вътрешна лекота и жизнерадостно настроение, състрадание към другите и разбиране към техните слабости.

Полагайки усилието да постим, някои от нас започваме да си въобразяваме, че правим кой знае какъв подвиг и очакваме някаква особена награда от Бога. В гордостта си започваме и да съдим другите – например тези, които не постят. Този тип пост е бутафорен, параден и неговите плодове са гнили. Мрачното настроение и гордостта са симптом, че нещо в постенето ни не е както трябва.

Ако се фокусираме само в храната, ако изчерпваме поста в лишаването от някакви хранителни продукти, ние попадаме в парадоксалната ситуация да поставим храната на първо място. „Често вярващите казваме една показателна мисъл: „Дяволът изобщо не яде”, допълва Сандра.


Съвети за начинаещи

 

Постът учи на мярка във всичко. „В чисто физически план бих посъветвала онзи, който е спазил целия пост, след неговия край да не прекалява с вкусотиите на коледната трапеза. Казвам го от собствен опит, нееднократно съм се проваляла в това. Чудесно ще е, ако през периода на постене участваме в богослужението на църквата. Ако приемем и свето Причастие – да се причастиш, приемайки хляб и вино, тоест тялото и кръвта Господни, означава да „станеш част от Христос“. Можете да вземете причастие след като поговорите със свещеник и ако той прецени – след като се изповядате. Но въпросът за причастието не е пряко обвързан с поста, той е съвсем отделна и обширна тема в християнското учение", казва Сандра.


Натискът върху медиите у нас се увеличава

Натискът върху медиите у нас се увеличава

„Делата шамари" срещу журналисти стават повече, целта е да се окаже форма на тормоз и да се спрат неудобни разследвания, казват от Амнести Интернешънъл

Свободата е усещане за баланс

Свободата е усещане за баланс

Това е онази вътрешна мярка за уравновесеност, която дава свободата и полета на духа, казва д-р Ваня Савова
Заедно за Ивo

Заедно за Ивo

За да продължи лечението си, младият писател и семейството му имат нужда от финансова помощ
Най-важният маратон е този, в който тичаме към себе си

Най-важният маратон е този, в който тичаме към себе си

И медицинските специалисти, и писателите споделят знания, а за да бъдат успешни и едните и другите трябва да бъдат емпати и да разбират хората, казва проф. Асена Сербезова

Когато доброто стане заразно

Когато доброто стане заразно

Екип от медици и доброволци заедно преобразиха Детското отделение в УМБАЛ „Света Анна" в място, където, по дизайнерски проекти то не напомня по нищо на болница
Столът на здравния министър се клати

Столът на здравния министър се клати

Проф. Христо Хинков обяви, че се чуди дали да подаде оставка, не е изключено от ПП и ДБ да го поощрят

Надежда за Ивчо

Надежда за Ивчо

Младият писател известен като българския Стивън Кинг има нужда от помощ за набиране на средства за скъпоструващо лекарство
Защо Турция го може

Защо Турция го може

Страната е лидер в здравния туризъм, тази година очаква 1.5 млн. чужди пациенти и над $10 млрд. приходи
Да помогнем на Иво!

Да помогнем на Иво!

42-годишният мъж се бори с тежка диагноза и има нужда от подкрепа за лечение в чужбина
Диабетик на гладна стачка заради пенсия

Диабетик на гладна стачка заради пенсия

54-годишният Антонио Димитров не я е получавал четири месеца, ще протестира пред НОИ от 3 май
1 2 3 4 5 ... 55 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ