Статистика

Гестационният диабет засяга 1 от 7 бременни

14-11-2017 13:47
Clinica.bg

press@clinica.bg
Гестационният диабет засяга 1 от 7 бременниДори при нормални стойности на плазмена глюкоза плодът е в риск, твърдят ендокринолозите
Около 2 млн. жени в света умират всяка година в следствие на диабет, сочи тъжната статистика. Това е причината тазгодишният Световен ден за борба с диабета да е посветен именно на тях. „Жените и диабетът - правото ни на здравословно бъдеще" е темата, която поставя в центъра бременните жени и акцентира върху проблемите, които създава т. нар. гестационен диабет.

За да се избегнат всички рискове за плода, бременността при всички жени с диабет тип 1 и тип 2 трябва да бъде внимателно планирана. При 2/3 от представителките на нежния пол обаче това не се случва, затова експертите настояват за създаването на национална програма за скрининг на недиагностициран диабет.

„Дори при плазмена глюкоза над 5 ммол/л

– стойности, които за останалите хора са нормални, ние поставяме бременните в групата на пациентите с гестационен диабет“, уточни председателят на Българско дружество по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова. По думите й наблюдаващите акушер-гинеколози не бива да чакат средата на бременността, за да назначат изследвания за нивата на кръвна захар. „Между 24-а и 28-а седмица задължително се прави скрининг и ако жената отговаря дори на един от 11-те показателя в него или има стойности над нормата, те са показател за гестационен диабет“, категорична е проф. Борисова.

Рисковите фактори за появата на болестта включват:

  • фамилна обремененост,
  • наднормено тегло или затлъстяване преди бременността,
  • анамнеза за репродуктивни неудачи в миналото,
  • гестационен диабет в предходна бременност,
  • синдром на поликистозни яйчници,
  • раждане на плод с тегло над 4 кг,
  • ехографски данни за макрозомия и хидрамнион на плода,
  • многораждали жени
  • възраст над 30 години

„От 10 до 13% от бременните жени са имали диабет и преди да забременеят, а това крие определени рискове в рамките на бременността да се проявят усложненията от диабета и да се стигне до прееклампсия“, каза началникът на Клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология проф. Цветалина Танкова. Тя цитира и данните от проведен скрининг на 1600 жени в началото на тази година, според които 


при 29% от тях е открит гестационен диабет,

който продължава до раждането и често след това претърпява обрат. „Гестационен диабет обаче се среща при 45% от жените, заченали по метода на асистираната репродукция“, поясни проф. Танкова.

Състоянието не е за подценяване, тъй като диабетът пряко се отразява на плода, допълни проф. Борисова. Затова при гестационен диабет

терапията на бременните е само с инсулин.

Те получават предимство при отпускането му от здравната каса и разполагат с 1100 тест-ленти за контрол на кръвната захар месечно.

Другият съвет на ендокринолозите е всяка бременна жена да изследва хормоните на щитовидната жлеза преди 6-ия месец от бременността, за да е сигурна, че няма нарушена функция. При проблеми задължително да се обръщат към специалист, тъй като тироидните хормони са пряко отговорни за развитието на мозъка при плода и всяко отклонение от нормата може да доведе до проблеми в съзряването му. Телефонът помага на диабетици да са здрави

Телефонът помага на диабетици да са здрави

През тази година от услугата са се възползвали 100 000 пациенти в Сенегал по време на Рамадана

8 правила да държим диабета далеч

8 правила да държим диабета далеч

Всяка година на 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Тази година темата е посветена на женското здраве, но днес искаме да поставим акцента върху осемте правила, които могат да задържат болестта далеч от нас. Знаете ли дали сте в риск? Проверете онлайн тук.
В търсене на лек за диабета

В търсене на лек за диабета

Диабетът е едно от най-страшните хронични заболявания. За щастие медицината също напредва, кои са последните иновации в лечението на болестта, доколко ефикасни са те, разказва доц. Пламен Попиванов.
Oперация за затлъстяване помага при диабет

Oперация за затлъстяване помага при диабет

Диабетът е едно от най-страшните хронични заболявания. То може да доведе до ампутации на крайници, слепота, бъбречна и сърдечна недостатъчност.
Диабетът увеличава риска от инфаркт и инсулт

Диабетът увеличава риска от инфаркт и инсулт

Увеличават ли се пациентите с това заболяване, как да разберем дали сме в риск, до какви усложнения води, попитахме д-р Миглена Томова - ендокринолог в отделениeто по вътрешни болести в Болница „Тракия". Секторът е с второ ниво на компетентност, а на година през него минават около 360 души.
Всяко пето българче тежи над нормата

Всяко пето българче тежи над нормата

Регионалните здравни инспекции в цялата страна готвят различни инициативи по повод 19 май, Европейският ден за борба със затлъстяването. Фокусът тази година е върху проблема с детското затлъстяване. Целта е да се напомни за бързото нарастване на броя на хората с наднормено тегло и затлъстяване и свързания с това повишен риск от смъртни случаи от сърдечносъдови и метаболитни заболявания.

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2018