Позиция

Ананиев е доказан професионалист

14-11-2017 08:30
Здравеопазването не е проблем само на министерството, в него трябва да се включи цялата държава, защото то е приоритет номер едно, казва Георги КолевАнаниев е доказан професионалист
Clinica.bg

press@clinica.bg
Нов здравен министър пое системата от тази седмица, а парламентът е на финала в гласуването на бюджета на здравната каса. Какви са очакванията на управляващите от Кирил Ананиев, трябва ли да има промени в парите за здраве за догодина, попитахме Георги Колев. Той е депутат от коалиционния партньор на ГЕРБ - „Обединени патриоти" и зам. председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

- Г-н Колев, доволни ли са Обединени патриоти от избора на нов здравен министър?

- Кирил Ананиев е доказан професионалист. Той е наясно с проблемите в здравния сектор и с това какво трябва да направи, така че сме доволни.

- Не ви ли притеснява честата смяна на здравни министри, за една година това е четвъртият?

- Естествено, че е притеснително. Това  е много тежък сектор и за да поемеш този ресор се иска сериозен кураж. От една страна ресурсът е този, с който разполагаме, от друга - имаме голяма криза, бели петна от лекари и медицински сестри в цялата страна. Цели населени места имат затруднение с осигуряване на медицинското обслужване и хората там трябва да пътуват, за да получат такова. Липсват близо 450 практики на джипита, това е много голям проблем за системата. Така че се изисква голям кураж от един министър, за да поеме сектора.

- Какви са вашите конкретни очаквания от новия министър?

- Той каза, че има програма, по която започва да работи, всичко, с което ние можем да помогнем, ще го направим. Всички трябва да знаят, че целта ни е лекарите не да бягат, а да останат у нас. Да се чувстват комфортно - добре заплатени, квалифицирани и това е едно от нещата, които ще търсим в програмата му.

- Напоследък темата за корупцията и лобитата в здравеопазването стана много актуална, вие съгласен ли сте с тезата на финансовия министър, че се краде?

- Съгласни сме, защото всички знаем, че кражби има. Но в никакъв случай не трябва лекарското съсловие да се анатемосва масово, както сега се прави. Навсякъде има черни овце, хора, които се опитват да не спазват правилата, не може всички да се слагат под един знаменател. Лекарите преди са били на почит и уважение във всяко семейство, сега трябва да стане така също. Убеден съм, че няма лекар, който да мисли лошото на пациента, трябва да направим така, че те да се чувстват добре у нас и да ни лекуват най-добрите. Сега имаме единен пазар на труда и ако ние не оценим работата им, ще го направи Англия, Германия, Холандия, където ще отидат най-добрите, а нас ще ни лекуват тройкаджиите.

- Опозицията заговори упорито за предприемане на обща реформа, дори ръка протегна в петък, съгласни ли сте да обмислите тази идея?

- Да, здравеопазването не е проблем само на министерството, в него трябва да се включи цялата държава, защото това  е приоритет номер едно и няма нищо по-важно за хората и правителството от това да им се удължи живота и да се чувстват добре.

- Тоест в името на здравето бихте седнали на една маса за преговори дори с ДПС?

- Да ви задам един въпрос – има ли болестта цвят, има ли болката цвят! Когато говорим за здравеопазване, говорим открито без да крием нищо, започне ли тогава да се делим на партии, става сложно и невъзможно да се направи най-доброто.

- Демонополизацията на НЗОК част ли е от една бъдеща реформа според вас?

- Лично за мен и за Обединени патриоти е крайно необходимо и задължително. Друг е въпросът дали е възможно да се случи точно сега. Но в краткосрочен план ще молим, ще настояваме за нея, защото добрата конкуренция ражда добра услуга и получаваме по-добро здравеопазване при едни и същи пари. Затова смятам, че няма друг път. Говорим за неща, по които всички сме на едно мнение и от опозицията също има протегната ръка.

- Ще подкрепите ли мораториума за нови дейности и молекули или ще настоявате за промени между двете четения?

- Това, което искаме е да има равен достъп до медицински дейности, откриване на заболяванията в ранен стадий, евтино и качествено лечение. Няма заболяване, което да бъде открито в ранен стадий и да не може да бъде излекувано, когато направим това, ще има пари за нови молекули. Трябва да насочим усилията си към превенцията. Имаме министерство на здравеопазването, а се занимаваме с болестолекуване. Но, ако ще говорим за здравеопазване трябва да насочим вниманието и усилията си натам.

- В тази връзка ще предложите ли промени в бюджета на второ четене и какви?

- Знаете, че човек се простира според възможностите си. Въпросът е да потърсим с г-н Ананиев по-добър начин за разпределение на парите на второ четене, но първо искаме да видим управленската му програма. Ние не сме против новите молекули, нито против това да се търси лечение на най-тежките заболявания, но това трябва да става със сериозна дисциплина и да не се ядат парите за превенция, за доболнична и болнична помощ. А къде са парите за следболнично лечение! Сега един човек след болницата се хвърля на ръцете на близките му, влошава се и се връща в болница.

- Какво е становището на Обединени патриоти за идеята да се разделят комисиите за ТЕЛК на две отделни?

- Ние сме за това хората с ТЕЛК да бъдат лекувани добре, тогава голяма част от тези решения ще отпаднат. Едно е да имаш пациент с липсващ крайник, друго са хората с недефинитивни състояния, които са обратими и могат да се излекуват.


Ананиев може да направи реформи, но дали иска

Ананиев може да направи реформи, но дали иска

Първата седмица от управлението на новия здравен министър Кирил Ананиев вече е факт. Доколко удачен беше изборът на финансист начело на системата, в състояние ли е той да направи реформа, каква трябва да е тя, колко дълъг мандат го очаква, попитахме Николай Василев, министър на икономиката в правителството на НДСВ.

Жени Начева поема надзора на НЗОК

Жени Начева поема надзора на НЗОК

Представители на държавата ще са още д-р Бойко Пенков и Росица Велкова-Желева, реши кабинетът
Прокуратурата пак оневини проф. Николай Петров

Прокуратурата пак оневини проф. Николай Петров

Той не е извършил престъпление като директор на ВМА, АДФИ подхваща нарушените обществени поръчки
Без реформи няма да има положителен резултат

Без реформи няма да има положителен резултат

Тази седмица в здравното министерство започва работа нов политически екип – този на Кирил Ананиев. Добре ли е начело на системата да застане финансист, какво очакват от него хората в сектора, ще има ли политическа подкрепа, за да реализира идеите си, попитахме Иван Колев. 

Назначиха и замовете на Ананиев

Назначиха и замовете на Ананиев

Бойко Пенков, Жени Начева и Светлана Йорданова ще помагат на новия министър

Имам програма, ще работя с всички

Имам програма, ще работя с всички

Секторът на здравеопазване няма цвят, той е кауза, зад която да вървим, каза Кирил Ананиев

Избраха Ананиев за министър

Избраха Ананиев за министър

Къс мандат заради корпоративни интереси и липса на реформа му предвещаха депутатите

Лобита, мафия и реформи в дебата за здравен министър

Лобита, мафия и реформи в дебата за здравен министър

Какво си казаха управляващи и опозиция преди окончателното гласуване на Кирил Ананиев
Кой е по-смел?

Кой е по-смел?

Остър сблъсък между БСП и ГЕРБ провокира гласуването за нов здравен министър
Надяваме се новият министър да ни чуе

Надяваме се новият министър да ни чуе

Каним г-н Кирил Ананиев на разговор, нека заедно решаваме проблемите, казва д-р Христо Мазнейков
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ