Москов: Трябваше да уволня Александров

27-04-2016 14:19
Общественият съвет изпрати отворено писмо със 7 въпроса за изясняване на акцията към Фонда за лечение на децаМосков: Трябваше да уволня Александров
Clinica.bg

press@clinica.bg
„Аз нямах абсолютно никакъв изход освен да го сменя същия ден, след като спрямо него и колегите му беше повдигнато обвинение за организирана престъпна група. Моята задача в този случай беше и мисля, че се справихме – да гарантираме работата на фонда. И това нито едно дете, нуждаещо се от лечение било по-спешно, било в по-планов порядък, да не може да се компрометира този процес". Това беше първият коментар на здравния министър Петър Москов след акцията на ГДБОП от миналата сряда, когато антитерористите арестуваха общо 8 души - директора на Фонда за лечение на деца Павел Александров и екипа му.
Няколко часа по-късно министър Москов назначи проф. Владимир Пилософ за нов директор на фонда. Според Диана Ангелова, адвокатката на Александров, бившият шеф първо получил заповедта си за уволнение, а чак към 18.00 часа и заповедта си за арест, въпреки че беше изведен от фонда още по обед. На другия ден Павел Александров беше пуснат под гаранция от 20 000 лв.

"Съжалявам. Аз понякога може би малко съжалявам за това, че не съм в опозиция, защото опозицията може би има свободата да не се придържа към фактите. Съжалявам, че част от опозицията активно използва това си право напоследък и в случаите с шефа на ДАИ, и в случаите с Фонда за деца, и в други случаи. Това, че аз, Ивайло Московски или други министри не могат да излязат пред вас и да разкажат всичко, което съответно специализирани органи са предприели, не е причина да се спекулира. Ако искаме реално контрол, реално антикорупционни действия и то по върховете на държавата, трябва да сме съпричастни към тоя процес, нали така – а не да го критикуваме", каза още Петър Москов.

"Защото видяхте още на следващия ден имаше заседание на обществения съвет на фонда, бяха приети документи за лечение на 15 деца. Тоест това е процес, който не може и не бива да спира и това е моят ангажимент като министър на здравеопазването", добави министърът.

Членове на Обществения съвет към Фонда обаче се обявиха в подкрепа на Павел Александров. Вчера те изпратиха отворено писмо със 7 въпроса до премиера, главния прокурор и вътрешния министър, с което настояват да се изясни по чий сигнал е проведена операцията на ГДБОП във фонда, кой е внушил клевети за пликове с подкупи и намесени журналисти, защо в страницата на прокуратурата все още стои съобщение за подкупите като неоспорим факт и кой е разрешил разпространение на кадри от дома на Павел Александров в нарушение на закона. От Обществения съвет смятат, че арестите във фонда са нанесли "тежка травма на цялото ни общество, разрушавайки необратимо доверието, както във Фонда за лечение на деца, така и в цялата ни здравна система".

"Нека да кажа следното: Има доклад на Инспектората на министерството, който е пратен преди три месеца в прокуратурата. Дали и това е част от причините прокуратурата и ГДБОП да предизвикат тези действия, аз не мога да кажа и не мога и да коментирам дори и да знам", отговори Петър Москов на въпрос дали той не знаел за какво става въпрос и дали МЗ не упражнява никакъв контрол върху Фонда.


Идва ли краят на детската кардиохирургия

Идва ли краят на детската кардиохирургия

Докато здравните власти искат да съсредоточат лечението на малчуганите у нас, единствената клиника за сърдечни операции е в тежко състояние

Орисан да генерира проблеми

Орисан да генерира проблеми

Преминаването на Фонда за деца към здравната каса може да бъде решение само, ако се направи обмислено, смята Мария Чернева

Промените са в полза на болните деца

Промените са в полза на болните деца

Финансирането на лечението им от чуждестранни специалисти у нас ще повиши нивото на медицината в България, казва Пенка Георгиева

МЗ прави търгове на Фонда за деца

МЗ прави търгове на Фонда за деца

Викат чужди лекари у нас вместо да пращат хлапетата зад граница
Смениха съвета към Фонда за деца

Смениха съвета към Фонда за деца

Общественият орган напуска дългогодишният журналист от БНТ Мария Чернева

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

Джиросването му ще реши административен дерт, но ще увеличи напрежението за родителите и децата, казва Мария Чернева

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Мариета Райкова е напуснала по лични причини, казаха от МЗ
Фондът за деца пак без директор

Фондът за деца пак без директор

Четвърти шеф си тръгва за две години от проветривия стол

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Хонорарът ни е три-четири пъти по-нисък от европейския, а ЦФЛД не ни плаща, жалват се преводачи от Австрия
Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Обвинението е неясно поднесено и пълно с повторения, казва апелативният съд
1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Февруари 2024 Предишен Следващ