Парламент

Избраха Ананиев за министър

10-11-2017 11:23
Къс мандат заради корпоративни интереси и липса на реформа му предвещаха депутатитеИзбраха Ананиев за министър
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Кирил Ананиев е новият здравен министър. Със 121 от общо 206 гласа народните представители се довериха на финансист да управлява здравната система. Срещу избора му се обявиха от БСП и ДПС.

Четвъртият по ред за тази година здравен министър стана факт след двучасов разгорещен дебат в парламента. След кратко отклонение за смелостта на лидерите на БСП и ГЕРБ, по време на който председателят на НС Димитър Главчев заплаши, че може да накаже Корнелия Нинова за обида към премиера, той изкристализира в мрачна теза за бъдещето на здравната сфера и нейните принципали.
Системата е проядена от корпоративни интереси, лобита и печалби, няма консенсус за реформа и това е на път да превърне новия министър в поредното „камикадзе", стана ясно от думите на повечето депутати. Повод за посоката на дебата те взеха от думите на финансовия министър Владислав Горанов от миналата седмица, че в здравеопазването се „краде много". Доказателство за безнадеждността на положението и бъдещето на сектора според много от тях стана и отсъствието на Бойко Борисов в пленарната зала, който междувременно водеше Съвет по сигурността в Министерски съвет (МС).


Тази липса означава едно г-н Ананиев, че нямате подкрпепата

на премиера, категоричен беше Валери Жаблянов от БСП. Според колегите му от левицата въпросите пред здравеопазването са безкрайно много. Най-важните обаче са овладяването на корпоративните интереси в системата и промяна на модела на финансиране.

"Ще се справите ли с реекспорта и фармацевтичните лобита в системата? Искам отговори на въпросите, иначе вероятността да се превърнете в поредното камикадзе, което ще премине през МЗ е много голяма", заяви Жельо Бойчев от БСП.
Идентична се оказа прогнозата и на колегата му доц. Георги Йорданов. "Не се е родил човек, симпатизант на ГЕРБ, който ще оправи здравната система, защото самата партия няма концепция", заяви той. Според него доказателство за това е и кандидатурата на Ананиев, който от „втори човек в администрирането на здравната система досега, става първи", което означава, че няма да има разлика в управлението й.
По-умерени в критиките си се оказаха колегите им от ДПС, които дори признаха, че според тях Ананиев има подходящ профил за здравен министър. 


„Какъв трябва да е профилът на новия министър – финансист,

мениджър, лекар? За нашата група въпросът е решен – не лекар трябва да управлява, може би мениджър с политически характер, който да провежда политика, одобрена от МС и парламента. Ясно е, че сама нито една партия няма да се справи със сектора, затова трябва надпартиен консенсус. Смятам, че г-н Ананиев притежава повечето от качествата. Успех и дано не види табела – Добре дошъл в ада", каза д-р Хасан Адемов от ДПС. Той обаче изрази и доста резерви относно възможностите новият министър да получи подкрепа, за да работи.

„Вместо да лови мишки, котката сама попада в капана, защото министърът на здравеопазването трябва да предложи политики за ограничаване на кражбите, за които министърът на финансите спомена. Притежавайки цялата власт, той трябва да посочи корпоративните интереси, но защо никой досега от Надзорния съвет на НЗОК не ги назова и не взе мерки срещу тях, какъв е проблемът да се посочат", попита той.
От ДПС обаче признаха, че за провалите на здравната система са виновни всички партии, а не само настоящите управляващи и протегнаха ръка за предприемането на обща реформа.


„Днес министерство на финансите ще вземе на ръчно упралвение

здравеопазването, дано да е за добро. Дайте непопулярни реформи, защо те трябва да са такива, ако искаме да оздравим системата", заяви д-р Нигяр Джафер. Поемайки топката, опит да поуталожи страстите в залата направи Вежди Рашидов от ГЕРБ.

„Две думи като пациент, защото често говорим за лекари, но ние сме неразривно свързани с тях. 25 години живея с лекар, който работи в Пирогов. Най-важното за един болен е диагнозата. Министър Горанов постави много точна диагноза на здравеопазването и ще го поздравя, а г-н Йордан Цонев е прав, като казва, че проблемът е много стар - разяждането на системата е отдавна", каза той. Според него е крайно време да се „приобщим към тази диагноза, да спрем наливането на пари и да подобрим здравеопазвнаето".


"Нека дадем шанс на един прекрасен финансист малко да сметне

аритметиките. Смятам, че е излишно да се плюем, нека дадем шанс на г-н Ананиев и най-накрая това здравеопазвне да си стъпи на краката", призова Вежди Рашидов. Към същия апел се присъедини и д-р Даниела Дариткова, която заяви, че само с „търсенето на дългосрочна визия могат да се решат проблемите" и затова ГЕРБ ще подкрепи кандидатурата на Кирил Ананиев.

Надежда за сбъдване на думите й пък даде новият министър с първото си изказване от трибуната. "Не взех отношение по въпросите в дебата, защото имам цялостна програма за развитие на сектора и решаването на проблемите в него", заяви той. И допълни, че тя е стъпила изцяло на управленските идеи за развитие на сектора, а за реализрането на промени ще търси всички участници в съсловието.


Ананиев може да направи реформи, но дали иска

Ананиев може да направи реформи, но дали иска

Първата седмица от управлението на новия здравен министър Кирил Ананиев вече е факт. Доколко удачен беше изборът на финансист начело на системата, в състояние ли е той да направи реформа, каква трябва да е тя, колко дълъг мандат го очаква, попитахме Николай Василев, министър на икономиката в правителството на НДСВ.

Жени Начева поема надзора на НЗОК

Жени Начева поема надзора на НЗОК

Представители на държавата ще са още д-р Бойко Пенков и Росица Велкова-Желева, реши кабинетът
Ананиев е доказан професионалист

Ананиев е доказан професионалист

Здравеопазването не е проблем само на министерството, в него трябва да се включи цялата държава, защото то е приоритет номер едно, казва Георги Колев
Прокуратурата пак оневини проф. Николай Петров

Прокуратурата пак оневини проф. Николай Петров

Той не е извършил престъпление като директор на ВМА, АДФИ подхваща нарушените обществени поръчки
Без реформи няма да има положителен резултат

Без реформи няма да има положителен резултат

Тази седмица в здравното министерство започва работа нов политически екип – този на Кирил Ананиев. Добре ли е начело на системата да застане финансист, какво очакват от него хората в сектора, ще има ли политическа подкрепа, за да реализира идеите си, попитахме Иван Колев. 

Назначиха и замовете на Ананиев

Назначиха и замовете на Ананиев

Бойко Пенков, Жени Начева и Светлана Йорданова ще помагат на новия министър

Имам програма, ще работя с всички

Имам програма, ще работя с всички

Секторът на здравеопазване няма цвят, той е кауза, зад която да вървим, каза Кирил Ананиев

Лобита, мафия и реформи в дебата за здравен министър

Лобита, мафия и реформи в дебата за здравен министър

Какво си казаха управляващи и опозиция преди окончателното гласуване на Кирил Ананиев
Кой е по-смел?

Кой е по-смел?

Остър сблъсък между БСП и ГЕРБ провокира гласуването за нов здравен министър
Надяваме се новият министър да ни чуе

Надяваме се новият министър да ни чуе

Каним г-н Кирил Ананиев на разговор, нека заедно решаваме проблемите, казва д-р Христо Мазнейков
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ