Позиция

Лобита, мафия и реформи в дебата за здравен министър

10-11-2017 10:42
Какво си казаха управляващи и опозиция преди окончателното гласуване на Кирил АнаниевЛобита, мафия и реформи в дебата за здравен министър
Clinica.bg

press@clinica.bg
Дебатите за избора на нов здравен министър ескалираха в оспорван дебат между управляващи и опозиция. Депутатите от ДПС и БСП критикуваха трагичното състояние на системата, но обащаха да осигурят подкрепа за реформи, ако бъде постигната обща воля за промяна, а номинираният за поста Кирил Ананиев направи първите стъпки към демонополизацията на здравната каса. Ето как премина дебатът в пленарната зала. Clinica.bg публикова ключовите коментари.


Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ


Некоректно е да се прави политика от здравеопазвнето, а не политика за здравеопaзването

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ

В дебата някак си потъна позитивното, че имаме 407 милона повече в касата. Това гарантира финансова стабилност на системата. Противопоставям се остро на всички, че средстватата за здравеопазване са разходи, те са инвестиция. Ангажимент на всички политически сили трябва да бъде наличието на здрава българска нация.
Втората тема в дебата беше оставката на министър Николай Петов – достоен човек, но не толкова популярен във всички политически сили.

Имаше опит да бъде очернен и те бяха приети със сила и достийнство от него.

Опитите да бъдат използвани за политически амбиции е некоректен. Най-некоректно от всичко е да се прави политика от здравеопазването, а не политика за здравеопзването. Вярвам, че сме намерили министър, който да следва политиката, която ГЕРБ е заложила. На първо място в нея е изграждането на информациона система. Вярвам, че всички останали точки в нея ще бъдат реализирани.
Това, което липсваше в дебата беше елемент на покаяние. Да, всички политически сили са управлявали сектора в последните години. С търсенето на дългосрочна визия могат да се решат проблемите и затова ние ще подкрепим кандидатурата на Кирил Ананиев. 


Йордан Цонев, ДПС

Подаваме ръка за реформа, не може да искате повече от една опозиция
Йордан Цонев, ДПС

Това е първата кандидатура за здравен министър с профил, който отговаря на вижданията на ДПС. От 2005 г. смятаме, че той трябва да е икономист, финансист с опит по здравните въроси. Но ще гласуваме против, защото системата се нуждае от консенсус и политическа воля за развитие.
Каза се, че ГЕРБ носи вина за тежкото състояние на този сектор, ще бъда коректен -

всички носим вина за тежкото състояние на този сектор.

Защото нямахме смелост да се противопоставим на един модел, който не съществува никъде по света – пазар с планови елементи. В здравеопазването не може да има пълни пазарни механизми, трябва да има квазипазарни механизми, но изборът кой да ни управлява парите трябва да бъде на пазарен принцип. Най-добрият регулатор е конкуренцията и пазарът. Ако дозирано бъдат вкарани тези механизми, системата ще започне да се самооздравява.
Но новият министър получава един срамежливо записан текст – „поетапно демонополизиране на касата“, в програмата на управляващите. Освен това му отправяте заръка да стане контрольор в една система, която няма как да бъде контролирана. Разходите за лекарства вървят между 50 и 60 процента от общите и лишават българските лекари и пациенти от това, което им се полага.

Думите „бяла мафия“ имат своите основания.

Как се контролира система без реални контролни механизми – никак! Затова министрите се сменят през няколко месеца. Ще бъде жалко един блестящ специалист да бъде изгорен само, защото няма да му се даде политически лост за управление. Ние от ДПС сме готови за консултации за това как да изглежда системата. Ако се пристъпи към реформа, ще поемем ангажимент да я защитаваме, а не критиките срещу нея. Не може да искате повече от една опозиция, това е подадена ръка.


Проф. Георги Михайлов, БСП
Да се обърне внимание на модела на финансиране
Проф. Георги Михайлов, БСП

За съжаление е тягостно в такава атмосфера да приемаме най-тежкия пост – министър на здравеопазването. Честата смяна подсказва тежестта на проблема, но и липсата на визия. Искам да споделя проблемите – липса на балансираност между болнична и доболнична помощ, наличето на мораториум за недопускане на нови медикаменти за 2018 г., още повече, че не повече от 25 млн. лв. са нужни за тях.

Приемането му може да отприщи национално презрение,

не позволявайте да се допуснат такива грешки. Има нужда от внимание програмата за кръв и кръвни продукти, механизмът за акредитацията на болниците е остарял. За да се гарантира добро качество, ИАМО трябва да се разшири териториално в цялата страна. Има и два въпроса, които бодат очите на всички – модела на финансиране в системата и демонополизацията на НЗОК. Моля г-н Ананиев, да се обрънете към тях. Ако го направите, ще получите подкрепата ни за професионален дебат.

Ананиев може да направи реформи, но дали иска

Ананиев може да направи реформи, но дали иска

Първата седмица от управлението на новия здравен министър Кирил Ананиев вече е факт. Доколко удачен беше изборът на финансист начело на системата, в състояние ли е той да направи реформа, каква трябва да е тя, колко дълъг мандат го очаква, попитахме Николай Василев, министър на икономиката в правителството на НДСВ.

Жени Начева поема надзора на НЗОК

Жени Начева поема надзора на НЗОК

Представители на държавата ще са още д-р Бойко Пенков и Росица Велкова-Желева, реши кабинетът
Ананиев е доказан професионалист

Ананиев е доказан професионалист

Здравеопазването не е проблем само на министерството, в него трябва да се включи цялата държава, защото то е приоритет номер едно, казва Георги Колев
Прокуратурата пак оневини проф. Николай Петров

Прокуратурата пак оневини проф. Николай Петров

Той не е извършил престъпление като директор на ВМА, АДФИ подхваща нарушените обществени поръчки
Без реформи няма да има положителен резултат

Без реформи няма да има положителен резултат

Тази седмица в здравното министерство започва работа нов политически екип – този на Кирил Ананиев. Добре ли е начело на системата да застане финансист, какво очакват от него хората в сектора, ще има ли политическа подкрепа, за да реализира идеите си, попитахме Иван Колев. 

Назначиха и замовете на Ананиев

Назначиха и замовете на Ананиев

Бойко Пенков, Жени Начева и Светлана Йорданова ще помагат на новия министър

Имам програма, ще работя с всички

Имам програма, ще работя с всички

Секторът на здравеопазване няма цвят, той е кауза, зад която да вървим, каза Кирил Ананиев

Избраха Ананиев за министър

Избраха Ананиев за министър

Къс мандат заради корпоративни интереси и липса на реформа му предвещаха депутатите

Кой е по-смел?

Кой е по-смел?

Остър сблъсък между БСП и ГЕРБ провокира гласуването за нов здравен министър
Надяваме се новият министър да ни чуе

Надяваме се новият министър да ни чуе

Каним г-н Кирил Ананиев на разговор, нека заедно решаваме проблемите, казва д-р Христо Мазнейков
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ