Проект осигури домашни грижи за 429 души

26-04-2016 14:51
Интегрираните здравно-социални грижа осигуряват постигането на достоен живот на нуждаещите сеПроект осигури домашни грижи за 429 души
„Интегрираната здравно-социална грижа следва да бъде оценена високо като подход за персонализирана здравна услуга, насочена към постигането на достоен живот на нуждаещия се човек в неговата естествена домашна среда". Това мнение изказа председателката на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова днес по време на провеждащата се в столицата конференция „Човешките ресурси в предоставянето на интегрирани здравно-социални услуги – предизвикателства и възможности", реализирана по програмата за сътрудничество между БЧК и швейцарския Червен кръст в партньорство с МЗ и МТСП. На събитието се очертаха и основните предизвикателства, пред които е изправена България по пътя към въвеждането на грижи за възрастни хора, хронично болни и хора с трайни увреждания, а именно: недостиг на кадри в здравеопазването, неразбиране на същността на интегрираните здравно-социални услуги и трудности при предоставянето на качествена услуга.
Успешното въвеждане на така необходимите интегрирани здравно-социални услуги изисква да бъдат разработени и приети подзаконови нормативни актове, както и да се създадат единни национални стандарти за качество успоредно с адекватни механизми за контрол, заяви д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК. Бяха създадени добри предпоставки за институционализиране на интегрираните здравни грижи и социални услуги в домашна среда, като за първи път бе приета законодателна уредба – модел, съчетаващ здравни и социални услуги, беше включен в отделна глава в Закона за здравето през септември миналата година, допълни тя. Интегрираните здравно-социални услуги бяха включени като приоритет в Националната стратегия за дългосрочна грижа на МТСП от 2014 г., в Националната здравна стратегия до 2020, бяха включени и в Националната здравна карта, приета през март тази година. Въпреки това предстои още много съвместна работа, за да бъдат постигнати практически резултати, подчерта д-р Тодоровска.

До момента у нас са разкрити четири центъра за домашни грижи във Враца, Оряхово, Криводол и Бяла Слатина по проекта, изпълняван с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 429 пациенти получават помощ в тях от началото на 2012 г., 129 от които – в 12 малки населени места. 1500-1600 лева е средният годишен разход за един пациент, което е пример за ефективно изразходване на финансови средства, сочат експертни данни, представени на конференцията. Този модел успешно може да бъде приложен и при деца, и при бременни, смята председателката на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

Този подход вече се доказа като финансово ефективен начин да бъде намалена натовареността на болниците и да се облекчат грижите за хората, които имат нужда от помощ. Пилотният модел е приложим в други райони на България, както и в съседни страни.

В рамките на българо-швейцарския проект, който ще се изпълнява до края на 2017 г. бяха изработени нови държавно-образователни изисквания за професията „Социален асистент", чиято цел е качествено предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги в бъдеще. Новите изисквания са важна стъпка в надграждането на съществуващата професия и възможността тези специалисти да работят в екипи с медицински сестри и други здравни специалисти в сферата на дългосрочните грижи. Проектът възлиза на 2 824 милиона швейцарски франка, от които швейцарското съфинансиране е 2 418 милиона.


Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
И ВАС спря лимитите

И ВАС спря лимитите

Решението на съда е временно, докато трае делото по поредната жалба от частните болници срещу всеки опит за финансов контрол
Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Преди 20 години имаше 168 лечебни заведения с 53 хил. сестри, сега са близо 400, с около 24 хил. сестри, представяте си за какво качество става дума, казва Петя Недкова
1 2 3 4 5 ... 502 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ