Рехабилитация

Ваната помага на сърцето и нервите

10-11-2017 08:35
Ако сте преяли или препили, отложете хидротерапията поне с 1-2 часа, съветва Симеон КостовВаната помага на сърцето и нервите
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото не е просто въпрос само на желание за релаксиране и почивка. Това може и да лекува. Как обаче помага водолечението през цялата година, попитахме Симеон Костов, главен рехабилитатор в медицински център „Медика – експерт", клон Нареченски бани.
Водолечението е част от физикалната медицина и се използва от хилядолетия за укрепване на организма, както и за профилактика и помощ при лечението на различни заболявания, обяснява рехабилитаторът. Въздействието на водата върху тялото може да се получи на базата на нейната температура, чрез химичните елементи, които съдържа (например вода с повишено количество на радон или друг вид минерални разтворени вещества или по механичен начин (чрез подводен масаж).

 

Как действа температурата на водата?

Известно е, че при по-продължително обливане или престой във вана с топла и дори пареща вода кръвоносните съдове по кожата се разширяват, а кръвното налягане спада. Заради това и човек може да се почувства приятно замаян след такава процедура. Подобен ефект се получава и след посещение на сауна.

При обливане със студена (някои го правят и с ледена) вода кръвоносните съдове на кожата първоначално се свиват, а след това бързо се разширяват като циркулацията на кръвта се усилва. Именно заради това и много хора предполитат да вземат набързо студен душ, за да се тонизират и събудят преди работния ден. Симеон Костов завършва Медицинския колеж към МУ-Пловдив през 2012 г. В момента учи магистърска програма по „Рехабилитация, уелнес, СПА и балнеолечение" с направление „Управление на здравни грижи". В Медицински център „Медика – експерт" работи от 2012 г. 

 

Видове водни процедури

Хидротерапията може да се прилага под формата на различни процедури. Първоначално най-популярните от тях са били обтриване, обливане и топли или студени компреси. Постепенно към тези терапии са добавени и по-модерни и нови методи за въздействие върху организма с помощта на водата. В последно време се прилагат различни видове подводни масажи, както и т.нар. вани. Ваните могат да бъдат седящи, цели или частични и зависят от състоянието на човека, обяснява Симеон Костов. Те са много подходящи при неврологични заболявания, както и при хронични проблеми на опорно-двигателната система. Може да се прилагат като помощно лечение и при стенокардия, астма или болест на Рейно.
Когато върху тялото се въздейства с един фактор, например с радон, всички останали фактори като температура или механични въздействия трябва да са неутрални, обяснява рехабилитаторът. Така във ваните

температурата на водата е около 32-35 градуса,

за да може тялото да се чувства комфортно и приятно, казва Костов.

Обикновено престоят във ваната започва от 3 минути и всеки ден се увеличава с по 2 минути, за да се стигне общо до 21 минути. Важното е организмът да не се натоварва с много голямо количество от съответния елемент наведнъж, а това да става постепенно и без излишен стрес.

Разбира се, освен чрез химичните елементи, които се съдържат във водата, тя може да помага на човек и когато е комбинирана със

силно механично въздействие като подводен масаж.

Става дума за т.нар. тангентор, обяснява Костов. Подобна процедура може да се използва след операция при фрактура, при парализа на крайници, при хипертрофия на мускулите. В тези случаи налягането на силата на струята се регулира спрямо проблема на човек.

Обливането е процедура, която се прилага, когато човек не може да влезе във ваната по една или друга причина – най-често когато има проблеми, свързани със сърдечно-съдовата система.

Много важно е

преди водните процедури да не се прекалява с алкохол.

Те имат по-добър ефект и ако не се правят на пълен стомах – ако сте хапнали, отложете хидротерапията поне с 1-2 часа. След всяка една подобна процедура се препоръчва и поне половин-един час почивка и пълен покой на тялото.

Ползването на водолечението е

противопоказно за бременни,

за хора с много ниско или много високо кръвно налягане, както и за такива, които страдат от възпаление от вътрешната страна на вените, за болни със злокачествени образувания и туберкулоза, ако имат температура или кръвотечение. Повечето от процедурите могат да се прилагат и при деца, като за някои има ограничения да се използват след полово съзряване на организма (т.е. 14-15-годишни).

При всички положения, преди да пристъпите към подобно лечение е добре да се посъветвате с лекар спрямо вашето здравословно състояние.


У дома не забравяйте лавандулата
Хидротерапията може да се прилага и в домашни условия. Важно е човек да бъде в добро общо здравословно състояние. Бременните жени не бива да прибягват до много горещи вани, защото това може да предизвика контракции.

Най-добър ефект при домашната хидротерапия може да се постигне при редуването на топла и студена вода, като задължително накрая трябва да се завърши с хладен душ, за да се възстанови тонуса на стените на съдовете.

За релаксираща вана вечер може да добавите във водата няколко капки етерично масло от кориандър или копър. Маслото от лавандула или риган действа успокояващо и заради това се препоръчва за по-добър сън.


Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Тази година ще се проведе Десетия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА-туризъм. Какви са ресурсите ни, достатъчно ли е финансирането на клинините пътеки, има ли кадрова криза в балнеолечението и рехабилитацията, попитахме д-р Сийка Кацарова.
Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

След 7-годишна борба с рядката болест Моника Маринова отново ходи и иска да помогне на други българи в нейното положение

Не превръщайте болния в диктатор

Не превръщайте болния в диктатор

Какво обаче се случва, ако член на семейството научи, че страда от тежка болест? Как се променят отношенията, как да преодолеем трудните моменти, разговаряме със семейния терапевт Стоян Георгиев.

Алкохолът – начин на употреба

Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак

Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално

Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони

Чистят тялото с отрицателни йони

Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА

Привличаме здравни туристи със СПА

Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Ездата прави чудеса при МС

Ездата прави чудеса при МС

Рехабилитацията и психологическата подкрепа са изключително важни при битката с множествената склероза. Как хиппотерапия, плуване, йога и пилатес помагат на болните с МС? Разкрива кинезитерапевтът Инна Иванова.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ