Позиция

Предстоят фалити на всички болници

09-11-2017 10:13
Трябва да има нови цени на клиничните пътеки и конкурентна среда, казва д-р Елиза ГеоргиеваПредстоят фалити на всички болници
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Само след няколко седмици Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще разполага с чисто нов бюджет за 2018 г., а Българският лекарски съюз (БЛС) ще стартира преговорите за подписване на Националния рамков договор (НРД) за догодина. В процеса ще трябва да участва и новият министър на здравеопазването, който ще заеме мястото на подалия оставка проф. Николай Петров. Както clinica.bg първа написа, очаква се в "горещия стол" да седне зам.-финансовият министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев. Ще се справи ли финансистът с проблемите на здравната система, попитахме д-р Елиза Георгиева, директор на болница "Св. Пантелеймон", Плевен.
Професията на здравния министър не създава проблеми сама по себе си. Ако един здравен министър има желанието и уменията да организира процесите и да си подбере правилно екипа, няма значение каква му е професията. Не мога да прогнозирам дали Кирил Ананиев ще се справи на новия пост, но е факт, че след ерата "Москов" проф. Петров успя да успокои съсловието и

започнахме да работим в по-нормална среда.

Защото под постоянен стрес от неизвестното, от това как ще бъдем наречени или какво ново ще ни бъде сервирано, не може да се работи добре и да се предлага качествена медицинска помощ.
За да има развитие, трябва да се работи в конкурентна среда, да се борим за всеки един пациент и тогава точно болните ще бъдат печелившата страна, защото ще получават по-добра и адекватна грижа.

За целта обаче не бива да има ограничения.

Националното сдружение на частните болници не веднъж предупреди, че планираният мораториум за нови дейности ограничава конкуренцията и не се възприема добре от съсловието.
В този ред на мисли един финансист в здравното министерство би могъл да прокара политиките, необходими за установяване на конкурентната серда. Стига да има желание и политическа подкрепа за това. Ако има воля за промяна на здравната система, това нещо ще се случи.

Ако всичко е "тупане на топката", няма да се случи.

Не знам защо непрекъснато се насажда впечатлението, че медицината трябва да е безплатна. Напротив, медицината е изключително скъпа услуга и за да предлагаме адекватно лечение на пациентите, трябва да купуваме скъпа апаратура от последно поколение. Не може цената на едно изследване с ядрено-магнитен резонанс в България да е 230 лв., в Европа да е 1000 евро, в Америка да е над 1000 долара при положение, че цената на апарата е една и съща в България, и в Европа, и в Америка.
По същия начин цените на клиничните пътеки не са актуализирани от години. Междувременно расте минималната работна заплата и осигурителните прагове, увеличава се стандартът на живот. В същото време приходите в болничната помощ са рестриктивни, защото имаме лимити. При положение, че

разходната част се увеличава, а приходната намалява,

какво се случва? Фалити - не само на частни, но и на общински болници. На всички болници. Как ще задържим професионалистите по здравни грижи и лекарите при положение, че пазарът на медицински услуги е отворен и всеки един е свободен да работи навсякъде в Европейския съюз? Така че аз очаквам да се актуализират цените на клиничните пътеки и да ни оставят да работим в конкуренция, за да има кой да ни лекува след години.

Ананиев може да направи реформи, но дали иска

Ананиев може да направи реформи, но дали иска

Първата седмица от управлението на новия здравен министър Кирил Ананиев вече е факт. Доколко удачен беше изборът на финансист начело на системата, в състояние ли е той да направи реформа, каква трябва да е тя, колко дълъг мандат го очаква, попитахме Николай Василев, министър на икономиката в правителството на НДСВ.

Жени Начева поема надзора на НЗОК

Жени Начева поема надзора на НЗОК

Представители на държавата ще са още д-р Бойко Пенков и Росица Велкова-Желева, реши кабинетът
Ананиев е доказан професионалист

Ананиев е доказан професионалист

Здравеопазването не е проблем само на министерството, в него трябва да се включи цялата държава, защото то е приоритет номер едно, казва Георги Колев
Прокуратурата пак оневини проф. Николай Петров

Прокуратурата пак оневини проф. Николай Петров

Той не е извършил престъпление като директор на ВМА, АДФИ подхваща нарушените обществени поръчки
Без реформи няма да има положителен резултат

Без реформи няма да има положителен резултат

Тази седмица в здравното министерство започва работа нов политически екип – този на Кирил Ананиев. Добре ли е начело на системата да застане финансист, какво очакват от него хората в сектора, ще има ли политическа подкрепа, за да реализира идеите си, попитахме Иван Колев. 

Назначиха и замовете на Ананиев

Назначиха и замовете на Ананиев

Бойко Пенков, Жени Начева и Светлана Йорданова ще помагат на новия министър

Имам програма, ще работя с всички

Имам програма, ще работя с всички

Секторът на здравеопазване няма цвят, той е кауза, зад която да вървим, каза Кирил Ананиев

Избраха Ананиев за министър

Избраха Ананиев за министър

Къс мандат заради корпоративни интереси и липса на реформа му предвещаха депутатите

Лобита, мафия и реформи в дебата за здравен министър

Лобита, мафия и реформи в дебата за здравен министър

Какво си казаха управляващи и опозиция преди окончателното гласуване на Кирил Ананиев
Кой е по-смел?

Кой е по-смел?

Остър сблъсък между БСП и ГЕРБ провокира гласуването за нов здравен министър
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ