Парламент

Дебатът за бюджета на касата без министър

08-11-2017 12:12
Опозицията поиска в парламента да дойде поне ресорният вицепремиер Валери СимеоновДебатът за бюджета на касата без министър
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Нито един ресорен министър не присъства на дебатите по проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г., които започнаха днес сутринта. По обективни причини на тях нямаше как да дойде здравният министър, който е в оставка, но в залата не присъства и колегата му финансист Владислав Горанов. Заедно с останалата част от кабинета той е в Брюксел за обсъждането на българското председателство. На дебатите не дойде и зам. финансовият министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев, който се очаква да поеме здравеопазването до дни. В пленарана зала се оказаха само зам. здравният министър Мирослав Ненков и управителят на касата проф. Камен Плочев. Това обаче ядоса опозицията и дебатите за бюджета прерастнаха в спор кой трябва да го защитава.

Нека да дойде представител на Министерски съвет, поне вицепремиер, иначе е несериозно да дебатираме бюджета на здравната каса. Ако такъв не дойде до половин час, ще предложим прекъсване на заседанието, заяви Йордан Цонев от ДПС. На същото мнение бяха и колегите му от левицата. "Поне Валери Симеонов да дойде, откога директори на дирекции представляват управлението на България", заяви и Филип Попов от БСП.


След като имаме оставка на здравния министър,

а тук има зам. министър, който представлява МЗ, има политически кабинет, какво друго представителство да бъде осигурено, опонира Данаил Кирилов от ГЕРБ. В крайна сметка председателят на Народното събрание Димитър Главчев обеща да осигури в зала представители на нужното ниво и дебатите по бюджета на касата започнаха.


Бюджетът за 2018 г. на НЗОК ще е в размер на 3.8 млрд. лв.,

което е с 406.6 млн. лв. повече в сравнение с тази година. С него се залагат 207 млн. лв. за първична помощ, 222 млн. за специализирана, 157 млн. за дентална помощ, 80 млн. за изследвания, 1 млрд. лв. за лекарства и 1.8 млрд. лв. за болници. Резервът се свива на три процента и става 114 млн. лв. Въпреки значителното увеличение на средствата, опозицията и съсловните организации не приемат разпределението им, както и налагането на мораториуми върху финансирането на нови дейности и молекули. Според тях в него няма заложени и здравни политики.


В предлагания бюджет липсва концепция за развитие

на системата, откри дебатите по същество доц. Георги Йорданов от БСП. Според него това е бюджет на статуквото, който не вещае добра перспектива за системата. "Българските болници са на финала си и то най-големите, всички сме свидетели на ситуацията в Бургас, Видин, Ст. Загора, има решение на Надзорния съвет на касата да се плати част от надлимитната им дейност за 2016 г. на стойност 19 млн. лв. и трябва да се изпълни", допълни той. Според колегата му проф. Георги Михайлов е крайно време с бюджета на касата да се направи преразглеждане на клиничните пътеките и тяхното финансиране.


„Защото се получиха аномалии в системата,

които всички добре познавате. Дейностите в области, които не са приоритет на частното здравеопзване и са ресурсоемки, намаляват, като педиатриатичните, за разлика от хемодиализата, кардиологията, онкологията", обясни той. Според него трябва не само да се структурират сегашните пътеки, но и да се създадат нови, за да се балансират средствата между различните видове лечебни заведения, както и да се дадат повече средства за доболничната помощ.


„Бюджетът ще задълбочи диспропорциите –

регионални, между лечебните заведения, в структурата на плащанията за дейности. Нов момент в него са алинеите за налагане на мораториум за финансиране на нови дейности и лекарства. Няма да се съгласим общински лечебни заведения в Омуртаг, Кубрат и други отдалечение райони да не получат финансиране", категорична беше и д-р Нигяр Джафер от ДПС. Според нея това е бюджет на отложената реформа, на безизходицата, на невъзможността да се спре финансовата деструкция в системата (какво още мисли за бюджета на НЗОК вижте в интервюто й за clinica.bg).

Понеже няма политики, няма кой да ги защитава,

затова и дискусията е толкова вяла, обобщи д-р Хасан Адемов от ДПС. Според него, ако имаше ясно разписани идеи, те щяха да се финансират. Не трябва да разчитаме само на министъра на финансите да ни казва, че се краде в системата, а трябват да се предлагат политики, без тях никой няма да е доволен, допълни той.


Дебатите за бюджета на касата приключиха
 

с изказването на д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ. „Темата за здравеопазване винаги предизвиква интересен дебат, защото касае всеки българин. Нека се върнем към бюджета, защото с едно обсъждане няма как да обхванем всички проблеми, макар че те са се натрупали в сектора с години. Този бюджет е с 407 млн. лв. повече и се надявам да го подкрепите", заяви тя(какво още каза, вижте тук).

В крайна сметка депутатите приеха проекта за парите на касата

на първо четене. Междувременно стана ясно, че в планирания вот на недоверие, който ще поиска опозицията, място най-вероятно ще намери и здравеопазването. Въпреки че темата първоначално беше само корупция, към нея може да се прибавят и националната сигурност, здравеопазването и демографската политика, съобщиха днес от БСП. Окончателните параметри ще станат ясни след приемането на бюджета на държавата.


Утре гласуват отпадането на мораториума

Утре гласуват отпадането на мораториума

Партиите се разбраха за промяна на Закона на бюджета на НЗОК за 2018 г.
Непопулярните мерки дават срок на истинските реформи

Непопулярните мерки дават срок на истинските реформи

Трябва да върнем дебата за Фонд за редките болести, убедена е д-р Даниела Дариткова
700 vs. 25 милиона от бюджета

700 vs. 25 милиона от бюджета

Депутати спориха защо държавата има половин милиард за пътища, а няма 25 млн. лв. за нови лекарства
Ветото не мина. Мораториумът остава

Ветото не мина. Мораториумът остава

„За" забраната на нови терапии догодина гласуваха 126 депутати, „против" бяха 95, никой не се въздържа
Пациенти на протест за ветото

Пациенти на протест за ветото

Днес депутатите гласуват върнатите от президента текстове от Закона за бюджет на НЗОК за 2018 г.
Липсата на пари не е оправдание за мораториума

Липсата на пари не е оправдание за мораториума

Целият текст с указа на Ремен Радев, с който налага вето над част от бюджета на НЗОК е публикуван в „Държавен вестник"
Гласуват ветото в четвъртък

Гласуват ветото в четвъртък

Президентската воля депутатите пак да обсъдят лекарствения мораториум не мина през бюджетната комисия
Касата смята разходите до април със и без вето

Касата смята разходите до април със и без вето

Надзорният съвет иска от управителя по-подробен анализ и конкретни мерки за контрол догодина
Ананиев: Извършва се огромна манипулация

Ананиев: Извършва се огромна манипулация

Зад пациентския протест стоят корпоративни интереси, казва здравният министър
Ново искане за вето върху мораториума за лекарства

Ново искане за вето върху мораториума за лекарства

Пациентската организация атакува пълната забрана на реимбурсиране от НЗОК
1 2 3 4 5 ... 7 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ