Регулации

Фирмите с нови отстъпки за касата

07-11-2017 14:16
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Фирмите с нови отстъпки за касатаКомпаниите ще връщат авансово договорените суми за последното тримесечие на всяка година
Нови отстъпки ще трябва да договарят спешно касата и фарамцевтичните компании. Причината е обнародването в „Държавен вестник" на промените в Наредба 10, които предприе министерство на здравеопазването. С тях се въвеждат нови форми на отстъпки, които трябва да залегнат в договорите на компаниите за догодина. Освен това се правят промени и в сега съществуващите им контракти в касата. Това обаче може да доведе до проблеми, защото времето, с което разполагат българските представителства на компаниите, за да съгласуват промените с централите си е изключително малко. За този казус те предупредиха още преди месец. В същото време държавата разчита на влизането в сила на промените, защото с тях очаква да се увеличат прходите от отстъпки и така касата да завърши 2017 г. с максимум 33.4 млн. лв. дефицит, който да прехвърли за плащане към аптеките догодина.

Предоставяне авансово на отстъпките на медикаментите за октомври, ноември и декември до средата на този месец е едната от промените, които влзиат в сила от днес. Изчисляването на сумата ще става на базата на предходното тримесечие. Другата промяна, която засяга фирмите със задна дата е въвеждането на нов налог. Той е в рамките на 40% от ръста, който са направили за последните два месеца на 2017 г. спрямо същия период на миналата. За да се върнат тези пари на касата обаче, фирмите трябва да сключат анекси към договорите си, а това няма как да стане насила. Така че засега не е ясно как ще се развият нещата и дали касата ще успее да събере приходите, на които разчита.


С промените в наредбата обаче фирмите ще трябва да

ревизират и предложенията си за догоовори за отстъпки към фонда за 2018 г. А това е проблем с оглед на краткото време, с което разполагат, за да съгласуват новите условия с централите си. За 2018 г. те трябва да предоставят за първи път нови форми на налози. Единият засяга цялото портфолио на компаниите и предполага те да плащат 20% от реализирания си ръст за годината, ако харчовете на касата надвишават с 3% обемите за лекарства, които фондът е платил предходната година.


Втората нова форма на отстъпки е само за новите молекули

и за тези лекарства, които са сами в група. При нея фирмите ще връщат процент от ръста за тях по определена скала, която зависи от размера му. Така например, ако преразходът е 10% от договореното за съответната година, фирмата ще дава компенсация 25 на сто от него. Ако надвишаването е над 25%, компенсацията ще е не по-малко от 90 на сто от този него. Идеята на държавата е така да стопира опитите на компаниите да индуцират допълнително търсене на продуктите си, както и да правят реални прогнози за обемите си. Според самите фирми обаче те щще зависят изцяло от прогнозите на Комисията за оценка на здравните технологии, които понякога може да не са съвсем прецизни.


Допълнителен проблем при договарянето с касата на отстъпките

за новите молекули внася и бюджетът на касата за 2018 г. Причината е, че с него се предлага въвеждането на мораториум върху финансирането на нови лекарства за следващата година. Засега обаче не е ясно дали той ще остане или ще бъде променен между двете четения на закона в парламента. Първоначалните заявки бяха, че ремонти ще има. След като стана ясно обаче, че министерство на финансите твърдо седи зад текстовете за мораториум, не е ясно дали ще настъпят промени. Пстава открит и въпроса дали новите идеи в наредбата за отстъпките ще стигнат до съда.Делото срещу Семерджиев тръгна

Делото срещу Семерджиев тръгна

Съдебният процес е заради натиска върху шефа на ИАЛ, той ще бъде публичен

Финансовият стандарт е като приказката за магарето

Финансовият стандарт е като приказката за магарето

Промените в здравната система валят почти всеки ден. От здравното министерство предложиха нови стандарти за държавните болници, проект на здравна карта и методика за финансирането на лечебните заведения. НЗОК пък определи първите бюджети за болниците по новия рамков договор. Има ли проблеми в системата, попитахме д-р Венцислав Грозев. 

Ще искаме увеличение на заплатите в сектора

Ще искаме увеличение на заплатите в сектора

Проблемите в здравната система не намаляват, въпреки заявеното желание от всички институции за промени. Как оценява предлаганите идеи за реорганизация на здравеопазването попитахме д-р Иван Кокалов. Той е вицепрезидент на КНСБ, председател на ФСЗ и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Коригират бюджетите на болниците

Коригират бюджетите на болниците

Днес Надзорният съвет на касата ще подпише анекс към рамковия договор и ще преразгледа лимитите

Цените на стентовете в чужбина са още по-ниски

Цените на стентовете в чужбина са още по-ниски

Болниците през миналата година са ги купували с разлика в стойността им от 51 лв. до 900 лв., казват от НЗОК

Новата методика намалява качеството на лечение

Новата методика намалява качеството на лечение

В същото време разходите на министерството ще се увеличат, защото неуместно се разширяват възможностите за приложение на някои дейности, казва проф. Чавдар Стефанов

Прогноза за ръст на пазара над 10% изглежда завишена

Прогноза за ръст на пазара над 10% изглежда завишена

На 3.372 млрд. лв. възлиза обемът на фармацевтичния пазар по крайни цени за 2017 г., анализаторите прогнозират, че той ще нарасне с още 11% през тази. Какво означават тези цифри, добра ли е средата за бизнес у нас, какви са очакванията на индустрията, попитахме д-р Христо Трунчев.

Лекарствата събарят касата със 100 млн.

Лекарствата събарят касата със 100 млн.

Министерство на здравеопазването прави нормативни промени, за да овладее разходите

Ръстът на пазара през тази година може да е и над 11%

Ръстът на пазара през тази година може да е и над 11%

На 3.372 млрд. лв. възлиза обемът на фармацевтичния пазар по крайни цени през 2017 г. Анализаторите прогнозират, че той ще нарасне с още 11% през тази. Какво означават тези цифри, добра ли е средата за бизнес у нас, попитахме Николай Хаджидончев. 

Трябват ни регистри и електронна система

Трябват ни регистри и електронна система

Промените в закона за лекарствата, които трябва да ограничат дефицита на медикаменти в страната заради реекспорта, съвсем скоро ще влязат в парламента за второ четене. Доколко удачни са те, ефективна ли е лекарствената политика на НЗОК, попитахме Владимир Афенлиев. 

1 2 3 4 5 ... 35 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Адекватни ли са заложените параметри в проекта за нова здравна карта на МЗ?

Април 2018