Регулации

Фирмите с нови отстъпки за касата

07-11-2017 14:16
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Фирмите с нови отстъпки за касатаКомпаниите ще връщат авансово договорените суми за последното тримесечие на всяка година
Нови отстъпки ще трябва да договарят спешно касата и фарамцевтичните компании. Причината е обнародването в „Държавен вестник" на промените в Наредба 10, които предприе министерство на здравеопазването. С тях се въвеждат нови форми на отстъпки, които трябва да залегнат в договорите на компаниите за догодина. Освен това се правят промени и в сега съществуващите им контракти в касата. Това обаче може да доведе до проблеми, защото времето, с което разполагат българските представителства на компаниите, за да съгласуват промените с централите си е изключително малко. За този казус те предупредиха още преди месец. В същото време държавата разчита на влизането в сила на промените, защото с тях очаква да се увеличат прходите от отстъпки и така касата да завърши 2017 г. с максимум 33.4 млн. лв. дефицит, който да прехвърли за плащане към аптеките догодина.

Предоставяне авансово на отстъпките на медикаментите за октомври, ноември и декември до средата на този месец е едната от промените, които влзиат в сила от днес. Изчисляването на сумата ще става на базата на предходното тримесечие. Другата промяна, която засяга фирмите със задна дата е въвеждането на нов налог. Той е в рамките на 40% от ръста, който са направили за последните два месеца на 2017 г. спрямо същия период на миналата. За да се върнат тези пари на касата обаче, фирмите трябва да сключат анекси към договорите си, а това няма как да стане насила. Така че засега не е ясно как ще се развият нещата и дали касата ще успее да събере приходите, на които разчита.


С промените в наредбата обаче фирмите ще трябва да

ревизират и предложенията си за догоовори за отстъпки към фонда за 2018 г. А това е проблем с оглед на краткото време, с което разполагат, за да съгласуват новите условия с централите си. За 2018 г. те трябва да предоставят за първи път нови форми на налози. Единият засяга цялото портфолио на компаниите и предполага те да плащат 20% от реализирания си ръст за годината, ако харчовете на касата надвишават с 3% обемите за лекарства, които фондът е платил предходната година.


Втората нова форма на отстъпки е само за новите молекули

и за тези лекарства, които са сами в група. При нея фирмите ще връщат процент от ръста за тях по определена скала, която зависи от размера му. Така например, ако преразходът е 10% от договореното за съответната година, фирмата ще дава компенсация 25 на сто от него. Ако надвишаването е над 25%, компенсацията ще е не по-малко от 90 на сто от този него. Идеята на държавата е така да стопира опитите на компаниите да индуцират допълнително търсене на продуктите си, както и да правят реални прогнози за обемите си. Според самите фирми обаче те щще зависят изцяло от прогнозите на Комисията за оценка на здравните технологии, които понякога може да не са съвсем прецизни.


Допълнителен проблем при договарянето с касата на отстъпките

за новите молекули внася и бюджетът на касата за 2018 г. Причината е, че с него се предлага въвеждането на мораториум върху финансирането на нови лекарства за следващата година. Засега обаче не е ясно дали той ще остане или ще бъде променен между двете четения на закона в парламента. Първоначалните заявки бяха, че ремонти ще има. След като стана ясно обаче, че министерство на финансите твърдо седи зад текстовете за мораториум, не е ясно дали ще настъпят промени. Пстава открит и въпроса дали новите идеи в наредбата за отстъпките ще стигнат до съда.Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Здравната система е изправена пред нови промени. В навечерието сме на избора на нов управител на единствената финансираща институция в сектора – НЗОК, и на новия здравен модел, който министър Кирил Ананиев обеща да сподели през лятото. Коя е посоката, по която да поемем, попитахме проф. Григор Димитров.
Отблокират част от лекарствата за кръвно

Отблокират част от лекарствата за кръвно

Двама от производителите не са вложили в тях от опасните съставки, каза проф. Асена Стоименова

Болниците подават заявки за е-търга 4 дни

Болниците подават заявки за е-търга 4 дни

Очаква се в него участие да вземат около 200 лечебни заведения, казаха от здравното министерство

Гледат бюджета на НЗОК за 2019

Гледат бюджета на НЗОК за 2019

С 300 млн. лв. отгоре предлагат да се заложат от КНСБ

Депутатите почти доволни от ИАЛ

Депутатите почти доволни от ИАЛ

Ако имахме здравна електронна система, всичко щеше да е по-лесно, каза проф. Асена Стоименова

Скандал в НС и заради опасните лекарства

Скандал в НС и заради опасните лекарства

Депутатите привикаха насила изслушване на шефката на ИАЛ, след като тя първоначално отказа да се яви в парламента
Съветът по цени спестил 23 млн. на НЗОК

Съветът по цени спестил 23 млн. на НЗОК

Над 100 лекарства са напуснали страната ни през миналата година, показват още данните

Паниката с изтеглените лекарства е излишна

Паниката с изтеглените лекарства е излишна

Пациентите просто трябва да посетят своя лекар, за да им смени терапията, казва проф. Светослав Георгиев

Няма проблеми с лекарствата за кръвно

Няма проблеми с лекарствата за кръвно

Касата праща инструкции на джипита и фармацевти заради блокираните медикаменти

Трябва да се регламентира доплащането

Трябва да се регламентира доплащането

Здравният министър Кирил Аннаиев обеща до края на юли да представи концепцията си за нов здравен модел, междувременно управляващите трябва да изберат и нов управител на здравната каса. Какви са очакванията на лекарите от реформите, подходящ избор ли е д-р Дечо Дечев за шеф на касата, попитахме д-р Асен Балтов.

1 2 3 4 5 ... 39 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че изборът на нов управител на НЗОК ще доведе до промени в системата?

Юли 2018