Регулации

Фирмите с нови отстъпки за касата

07-11-2017 14:16
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Фирмите с нови отстъпки за касатаКомпаниите ще връщат авансово договорените суми за последното тримесечие на всяка година
Нови отстъпки ще трябва да договарят спешно касата и фарамцевтичните компании. Причината е обнародването в „Държавен вестник" на промените в Наредба 10, които предприе министерство на здравеопазването. С тях се въвеждат нови форми на отстъпки, които трябва да залегнат в договорите на компаниите за догодина. Освен това се правят промени и в сега съществуващите им контракти в касата. Това обаче може да доведе до проблеми, защото времето, с което разполагат българските представителства на компаниите, за да съгласуват промените с централите си е изключително малко. За този казус те предупредиха още преди месец. В същото време държавата разчита на влизането в сила на промените, защото с тях очаква да се увеличат прходите от отстъпки и така касата да завърши 2017 г. с максимум 33.4 млн. лв. дефицит, който да прехвърли за плащане към аптеките догодина.

Предоставяне авансово на отстъпките на медикаментите за октомври, ноември и декември до средата на този месец е едната от промените, които влзиат в сила от днес. Изчисляването на сумата ще става на базата на предходното тримесечие. Другата промяна, която засяга фирмите със задна дата е въвеждането на нов налог. Той е в рамките на 40% от ръста, който са направили за последните два месеца на 2017 г. спрямо същия период на миналата. За да се върнат тези пари на касата обаче, фирмите трябва да сключат анекси към договорите си, а това няма как да стане насила. Така че засега не е ясно как ще се развият нещата и дали касата ще успее да събере приходите, на които разчита.


С промените в наредбата обаче фирмите ще трябва да

ревизират и предложенията си за догоовори за отстъпки към фонда за 2018 г. А това е проблем с оглед на краткото време, с което разполагат, за да съгласуват новите условия с централите си. За 2018 г. те трябва да предоставят за първи път нови форми на налози. Единият засяга цялото портфолио на компаниите и предполага те да плащат 20% от реализирания си ръст за годината, ако харчовете на касата надвишават с 3% обемите за лекарства, които фондът е платил предходната година.


Втората нова форма на отстъпки е само за новите молекули

и за тези лекарства, които са сами в група. При нея фирмите ще връщат процент от ръста за тях по определена скала, която зависи от размера му. Така например, ако преразходът е 10% от договореното за съответната година, фирмата ще дава компенсация 25 на сто от него. Ако надвишаването е над 25%, компенсацията ще е не по-малко от 90 на сто от този него. Идеята на държавата е така да стопира опитите на компаниите да индуцират допълнително търсене на продуктите си, както и да правят реални прогнози за обемите си. Според самите фирми обаче те щще зависят изцяло от прогнозите на Комисията за оценка на здравните технологии, които понякога може да не са съвсем прецизни.


Допълнителен проблем при договарянето с касата на отстъпките

за новите молекули внася и бюджетът на касата за 2018 г. Причината е, че с него се предлага въвеждането на мораториум върху финансирането на нови лекарства за следващата година. Засега обаче не е ясно дали той ще остане или ще бъде променен между двете четения на закона в парламента. Първоначалните заявки бяха, че ремонти ще има. След като стана ясно обаче, че министерство на финансите твърдо седи зад текстовете за мораториум, не е ясно дали ще настъпят промени. Пстава открит и въпроса дали новите идеи в наредбата за отстъпките ще стигнат до съда.Свикват комисията по редки болести

Свикват комисията по редки болести

Две деца спешно се нуждаят от лечение, нужни са им почти 1,5 млн. лв. за медикаменти
Мораториум няма да спре разходите за рак

Мораториум няма да спре разходите за рак

Дори без нови молекули те ще се увеличат със 77 млн. лв. за следващите 4 години, прогнозират от SAT Health

Още две лекарства за редки болести

Още две лекарства за редки болести

Десет нови продукта препоръча за одобрение Комитетът за медикаменти за хуманна употреба на ЕМА

Да спасим антибиотиците

Да спасим антибиотиците

25 000 европейци умират на година заради резистентност, 1.5 млрд. евро са финансовите загуби на Стария континент

Замразяват цените за лекарства без рецепта още 2 години

Замразяват цените за лекарства без рецепта още 2 години

Да се удължи мораториумът върху правото им на увеличение до 2019 г., предлага досегашният екип на МЗ

Реекспортът на лекарства у нас е 50%

Реекспортът на лекарства у нас е 50%

Мораториумът на касата върху новите дейности и медикаменти догодина е по настояване на финансовото министерство

FDA признава проверките на 8 агенции в ЕС

FDA признава проверките на 8 агенции в ЕС

Сред тях са Австрия, Хърватска, Франция, Италия, Малта, Испания, Швеция и Англия

МЗ пусна онлайн търга за рак

МЗ пусна онлайн търга за рак

Поръчката е за над 850 млн. лв., дистрибуторите разполагат с един месец, за да подадат оферти

Електронният търг ще е само за рак

Електронният търг ще е само за рак

Здравното министерство чака нови заявки от болниците, за да продължи процедурата

1 2 3 4 5 ... 25 »

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. Това е съвместен проект на Clinica.bg и Българското дружество по неврология.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Ноември 2017