Регулации

Фирмите с нови отстъпки за касата

07-11-2017 14:16
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Фирмите с нови отстъпки за касатаКомпаниите ще връщат авансово договорените суми за последното тримесечие на всяка година
Нови отстъпки ще трябва да договарят спешно касата и фарамцевтичните компании. Причината е обнародването в „Държавен вестник" на промените в Наредба 10, които предприе министерство на здравеопазването. С тях се въвеждат нови форми на отстъпки, които трябва да залегнат в договорите на компаниите за догодина. Освен това се правят промени и в сега съществуващите им контракти в касата. Това обаче може да доведе до проблеми, защото времето, с което разполагат българските представителства на компаниите, за да съгласуват промените с централите си е изключително малко. За този казус те предупредиха още преди месец. В същото време държавата разчита на влизането в сила на промените, защото с тях очаква да се увеличат прходите от отстъпки и така касата да завърши 2017 г. с максимум 33.4 млн. лв. дефицит, който да прехвърли за плащане към аптеките догодина.

Предоставяне авансово на отстъпките на медикаментите за октомври, ноември и декември до средата на този месец е едната от промените, които влзиат в сила от днес. Изчисляването на сумата ще става на базата на предходното тримесечие. Другата промяна, която засяга фирмите със задна дата е въвеждането на нов налог. Той е в рамките на 40% от ръста, който са направили за последните два месеца на 2017 г. спрямо същия период на миналата. За да се върнат тези пари на касата обаче, фирмите трябва да сключат анекси към договорите си, а това няма как да стане насила. Така че засега не е ясно как ще се развият нещата и дали касата ще успее да събере приходите, на които разчита.


С промените в наредбата обаче фирмите ще трябва да

ревизират и предложенията си за догоовори за отстъпки към фонда за 2018 г. А това е проблем с оглед на краткото време, с което разполагат, за да съгласуват новите условия с централите си. За 2018 г. те трябва да предоставят за първи път нови форми на налози. Единият засяга цялото портфолио на компаниите и предполага те да плащат 20% от реализирания си ръст за годината, ако харчовете на касата надвишават с 3% обемите за лекарства, които фондът е платил предходната година.


Втората нова форма на отстъпки е само за новите молекули

и за тези лекарства, които са сами в група. При нея фирмите ще връщат процент от ръста за тях по определена скала, която зависи от размера му. Така например, ако преразходът е 10% от договореното за съответната година, фирмата ще дава компенсация 25 на сто от него. Ако надвишаването е над 25%, компенсацията ще е не по-малко от 90 на сто от този него. Идеята на държавата е така да стопира опитите на компаниите да индуцират допълнително търсене на продуктите си, както и да правят реални прогнози за обемите си. Според самите фирми обаче те щще зависят изцяло от прогнозите на Комисията за оценка на здравните технологии, които понякога може да не са съвсем прецизни.


Допълнителен проблем при договарянето с касата на отстъпките

за новите молекули внася и бюджетът на касата за 2018 г. Причината е, че с него се предлага въвеждането на мораториум върху финансирането на нови лекарства за следващата година. Засега обаче не е ясно дали той ще остане или ще бъде променен между двете четения на закона в парламента. Първоначалните заявки бяха, че ремонти ще има. След като стана ясно обаче, че министерство на финансите твърдо седи зад текстовете за мораториум, не е ясно дали ще настъпят промени. Пстава открит и въпроса дали новите идеи в наредбата за отстъпките ще стигнат до съда.Ананиев мисли нови правила за специализация

Ананиев мисли нови правила за специализация

Ще сме готови с промените и ще ги представим през март, каза здравният министър

Искат 10% увеличение на пътеките

Искат 10% увеличение на пътеките

МЗ ще спасява всяка областна болница с индивидуален план

Нелоялната конкуренция – под контрол

Нелоялната конкуренция – под контрол

Само една жалба за злоупотреба с монополно положение има през 2017, КЗК не води статистика за обществените поръчки, но оплакванията са над 45

Лекуваме СПИН и туберкулоза с над 21 млн. през 2018

Лекуваме СПИН и туберкулоза с над 21 млн. през 2018

Предвидени са средства и за метадоновата програма за терапия на наркозависими
Спряха контрабандни лекарства

Спряха контрабандни лекарства

Задържани са медикаменти за отслабване за близо 5000 лева
Pfizer се отказва да търси лек за Алцхаймер

Pfizer се отказва да търси лек за Алцхаймер

По данни на Световната здравна организация болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция. Статистиката сочи, че болните по света са около 47 милиона,  а 6.4 млн. от тях са в Европейския съюз.
4% от лекарствата са фалшиви

4% от лекарствата са фалшиви

От 2019 г. ще бъде задължително прилагането на Директивата срещу фалшифицираните медикаменти
Държавата даде рамо за изграждане на завод за лекарства

Държавата даде рамо за изграждане на завод за лекарства

Инвестиционният проект е за близо 300 млн. лева
Още две лекарства няма да се продават у нас

Още две лекарства няма да се продават у нас

От 2018 г. фирмите спират маркетирането на медикаменти за стимулиране на овулацията и ХОББ

Болните лежат без нужда

Болните лежат без нужда

Генетичните резултати са некачествени, обърква се терапията и уморяваме хора, казва проф. Камен Плочев

1 2 3 4 5 ... 32 »

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли протеста на общинските болници?

Януари 2018