Регулации

Фирмите с нови отстъпки за касата

07-11-2017 14:16
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Фирмите с нови отстъпки за касатаКомпаниите ще връщат авансово договорените суми за последното тримесечие на всяка година
Нови отстъпки ще трябва да договарят спешно касата и фарамцевтичните компании. Причината е обнародването в „Държавен вестник" на промените в Наредба 10, които предприе министерство на здравеопазването. С тях се въвеждат нови форми на отстъпки, които трябва да залегнат в договорите на компаниите за догодина. Освен това се правят промени и в сега съществуващите им контракти в касата. Това обаче може да доведе до проблеми, защото времето, с което разполагат българските представителства на компаниите, за да съгласуват промените с централите си е изключително малко. За този казус те предупредиха още преди месец. В същото време държавата разчита на влизането в сила на промените, защото с тях очаква да се увеличат прходите от отстъпки и така касата да завърши 2017 г. с максимум 33.4 млн. лв. дефицит, който да прехвърли за плащане към аптеките догодина.

Предоставяне авансово на отстъпките на медикаментите за октомври, ноември и декември до средата на този месец е едната от промените, които влзиат в сила от днес. Изчисляването на сумата ще става на базата на предходното тримесечие. Другата промяна, която засяга фирмите със задна дата е въвеждането на нов налог. Той е в рамките на 40% от ръста, който са направили за последните два месеца на 2017 г. спрямо същия период на миналата. За да се върнат тези пари на касата обаче, фирмите трябва да сключат анекси към договорите си, а това няма как да стане насила. Така че засега не е ясно как ще се развият нещата и дали касата ще успее да събере приходите, на които разчита.


С промените в наредбата обаче фирмите ще трябва да

ревизират и предложенията си за догоовори за отстъпки към фонда за 2018 г. А това е проблем с оглед на краткото време, с което разполагат, за да съгласуват новите условия с централите си. За 2018 г. те трябва да предоставят за първи път нови форми на налози. Единият засяга цялото портфолио на компаниите и предполага те да плащат 20% от реализирания си ръст за годината, ако харчовете на касата надвишават с 3% обемите за лекарства, които фондът е платил предходната година.


Втората нова форма на отстъпки е само за новите молекули

и за тези лекарства, които са сами в група. При нея фирмите ще връщат процент от ръста за тях по определена скала, която зависи от размера му. Така например, ако преразходът е 10% от договореното за съответната година, фирмата ще дава компенсация 25 на сто от него. Ако надвишаването е над 25%, компенсацията ще е не по-малко от 90 на сто от този него. Идеята на държавата е така да стопира опитите на компаниите да индуцират допълнително търсене на продуктите си, както и да правят реални прогнози за обемите си. Според самите фирми обаче те щще зависят изцяло от прогнозите на Комисията за оценка на здравните технологии, които понякога може да не са съвсем прецизни.


Допълнителен проблем при договарянето с касата на отстъпките

за новите молекули внася и бюджетът на касата за 2018 г. Причината е, че с него се предлага въвеждането на мораториум върху финансирането на нови лекарства за следващата година. Засега обаче не е ясно дали той ще остане или ще бъде променен между двете четения на закона в парламента. Първоначалните заявки бяха, че ремонти ще има. След като стана ясно обаче, че министерство на финансите твърдо седи зад текстовете за мораториум, не е ясно дали ще настъпят промени. Пстава открит и въпроса дали новите идеи в наредбата за отстъпките ще стигнат до съда.Партиите разрешават новите болници

Партиите разрешават новите болници

Властта дава 450 млн. лв. повече в бюджета на касата за догодина

Промените спънаха бюджета на НЗОК

Промените спънаха бюджета на НЗОК

Надзорът няма да разгледа проекта в петък заради мащабните изменения в 4 закона, отлагат го за другата седмица

Административни хватки бавят нови терапии

Административни хватки бавят нови терапии

Необходимо е спиране на източването на НЗОК, а не ограничаване на достъпа, казват от Арфарм

Нови 6 вещества  в забранителния списък

Нови 6 вещества в забранителния списък

Правителството прие промени в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични
Все повече дистрибутори инвестират в логистика

Все повече дистрибутори инвестират в логистика

Глобализацията на света поставя нови предизвикателства и пред бизнеса. Изискванията към него се увеличават непрекъснато. Как това се отразява на дистрибуторите на лекарства, какво е квалифицирано лице, справят ли се българските търговци на медикаменти с тях, попитахме Кети Цветкова. 

Сменят системата с бюджета на НЗОК

Сменят системата с бюджета на НЗОК

Вместо акредитация - рейтинг, касата плаща на болниците, ако лекарят е на трудов договор

Чистим дълговете си към чужди фондове през 2021 г.

Чистим дълговете си към чужди фондове през 2021 г.

НЗОК няма дефицит от 1 млрд. лева, заяви здравният министър Кирил Ананиев

Финансирането на диализата има някои проблеми

Финансирането на диализата има някои проблеми

Преди седмица пациент почина в диализата във Видин, а центърът беше в ремонт. Инцидентът повдигна редица въпроси за качеството на тези услуги у нас. Добра ли е грижата за диализно болните у нас, има ли достатъчно центрове, нужни ли са промени и какви, попитахме националния ни консултант по хемодиализа проф. Евгений Възелов.

Искат легализиране на канабиса за лечение

Искат легализиране на канабиса за лечение

Има доказано антипристъпно действие при пациенти с епилепсия, казва проф. Мартин Броуди

До 10 дни предлагат промени във финансирането на онколекарства

До 10 дни предлагат промени във финансирането на онколекарства

Д-р Дечо Дечев приветства акцията на ГДБОП по разкриване на злоупотребите с медикаменти
1 2 3 4 5 ... 45 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2018