ЧЕЛЕН ОПИТ

Лекарска стачка отмени над 125 000 операции

25-04-2016 14:04
Спешната помощ за първи път ще бъде засегната от протестите на младшите лекари във Великобритания Лекарска стачка отмени над 125 000 операции
Повече от 125 хиляди операции и прегледи са били отменени заради стачката на младшите лекари във Великобритания, а всяка трета болница вече се намира в критична ситуация, дори преди да са започнали стачките, съобщи британският вестник The Telegraph.
Болниците в Англия правят финална подготовка за 48-часовата стачка, която е насрочена за вторник и сряда. Това са първите стачни действия, при които ще бъде засегната и спешната медицинска помощ. В болниците младшите лекари ще бъдат заменени от по-старши. Дежурните в спешните отделения, родилните отделения и реанимациите не участваха при предишните протести.
Около 38% от лечебните заведения са принудени да предприемат спешни мерки във връзка с „наплива на пациенти".

Британският здравен министър Джеръми Хънт каза на участниците в стачките, че техните протести ще доведат до „неприемлив" риск за живота на пациентите и тревога у хората в цялата страна.

Младши лекарите и профсъюзът зад тях заявиха, че ще отменят стачките, ако Хънт отмени договорите, които иска да влязат в сила от това лято и с които медиците не са съгласни. В страната има 55 000 младши лекари, като в тази категория попадат, всички, чийто трудов стаж е по-малко от 10 години. Младшите лекари във Великобритания са квалифицирани като медицински служители, които трябва да преминат през допълнително обучение.

Правителството твърди, че възнагражденията на младшите лекари няма да намалеят, а за 3/4 от тях дори ще се увеличат. Британската медицинска асоциация, която е профсъюз на медицинския персонал, поиска допълнителните работни часове на младшите лекари да се заплащат като извънреден труд, но това беше отхвърлено.

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ