Европа

Гледаме качеството на въздуха онлайн

07-11-2017 07:14
Новата възможност ще даде Европейската агенция по околна среда сред броени дниГледаме качеството на въздуха онлайн
Clinica.bg

press@clinica.bg
Само след няколко дни всеки европеец ще може да види какво е качеството на въздуха, което диша там, където живее. Това ще бъде възможно чрез нов инструмент на Европейската агенция по околна среда. Той ще се нарича Индекс за качество на въздуха и ще бъде представен в средата на ноември на специален форум в Париж. На него ще присъстват експерти от цял свят, за да продължат разсикванията на проблема.

Замърсяването на въздуха е най-големята беда за гражданите на ЕС след промените в климата, отчитат от европейската агенция. Той е причината за 400 000 случаи на преждевременна смърт на стария континент всяка година. В най-голяма степен този проблем засяга жителите на големите градове, като София.


Мръсният въздух води до астма,

сърдечни заболявания, рак на белите дробове. Той е причина за хроничните здравословни проблеми на милиони европейци. Това е и огромно икономическо бреме, което струва над 20 милиарда евро годишно, добавят от европейската агенция.

Според изследванията на ЕС от 2000 г. емисиите на всички най-големи замърсители намаляват, но всеки осми гражданин в градските зони в Европа, е изложен на замърсяване, превишаващи граничните стойности. Поради тази причина Европейската комисия предприема правни действия срещу държавите членки, при които нивата на прахови частици (ФПЧ10) и азотен диоксид (NO2) са по-високи.

При финните прахови частици 16 държави са заплашени

от съдебна процедура - Белгия, България, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Полша,Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Швеция. Съдът на Европейския съюз излезе с решение относно превишаването на нивата на ФПЧ10 в България. През април той потвърди, че държавата ни системно и продължително не се е съобразявала с граничните стойности на показателя във всички градски зони.

При азотния оксид 13 държави са заплашени от откриване на съдебна процедура за нарушение. Това са Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Люксембург, Полша, Португалия, Испания и Обединеното кралство.

А при серния диоскид наказателни действия грозят

само нашата страна. Освен това Румъния и Словакия са получили предупредителни писма, които ги призовават за осъществяване на ефективен мониторинг на качеството на въздуха на цялата им територия. Всичко това накара властите у нас да обърнат повече внимание на проблема, но и досега той няма трайно решение, особено в столицата.

За европейците замърсяването на въздуха (46%) е вторият най-голям екологичен проблем след промените в климата (51%), показват данните на Евробарометър. Въпреки че качеството на въздуха в Европейския съюз продължава да се подобрява, почти половината жители на стария континент мислят, че качеството на въздуха в тяхната страна се е влошило през последните 10 години.

41% от европейците мислят, че прилагането на

по-строги мерки за контрол на замърсяването, причинено от промишлените дейности и производството на енергия, е най-ефективният начин за справяне със замърсяването на въздуха. 29% подкрепят прилагането на по-строг контрол върху емисиите от новите превозни средства, а 28 % мислят, че предоставянето на повече информация на обществеността за здравните и екологичните последствия от замърсяването на въздуха е най-ефективният начин за справяне с проблема. В тази връзка властите в София обсъждат въвеждането на по-строги изисквания към автомобилите, които караме.


По-строги глоби при замърсяване на околната среда

По-строги глоби при замърсяване на околната среда

Предвидено е увеличение с 50%, а в някои случаи и до 100%, гласят промени в Наредба, които кабинетът одобри
Учените да кажат за климатичните промени

Учените да кажат за климатичните промени

Настояваме БАН и НИМХ да оповестят публично своето становище за човешкото въздействие върху тях, казват общественици от редица сектори
Чистият въздух е право на всеки

Чистият въздух е право на всеки

Поддържайте автомобила си в добро състояние, за да избегнете вредни емисиим казва д-р Назик Шабан
Мръсният въздух е рисков за здравето

Мръсният въздух е рисков за здравето

Хората трябва да бъдат стимулирани да използват градския транспорт, велосипеди, особено когато отиват на работа, казва д-р Олга Славчева
Безопасният въздух е право на всеки

Безопасният въздух е право на всеки

Мечтая за времето, когато неравенствата при опазване на здравето на белите дробове ще изчезнат, казва Наталия Маева

Пациенти искат мерки за по-чист въздух

Пациенти искат мерки за по-чист въздух

Редица неправителствени организации се обединиха, за да настояват за ограничаване на автотранспорта и повече велоалеи в София
Между 10 000 и 15 000 умират от болести на мръсния въздух

Между 10 000 и 15 000 умират от болести на мръсния въздух

Необходими са активни действия за опазване на чистота му, смятат лекари и депутати
ЕК с по-строги правила за качеството на въздуха

ЕК с по-строги правила за качеството на въздуха

Сред мерките е намаляване на пределно допустима стойност за фини прахови частици с повече от 50% през 2030 г.
Съдът на ЕС ни осъди за мръсния въздух

Съдът на ЕС ни осъди за мръсния въздух

Решението е първо и е за системно замърсяване със серен диоксид, възможно е и второ дело, ако не променим ситуацията
Чистият въздух в София спестява над 7,33 млрд.

Чистият въздух в София спестява над 7,33 млрд.

Това може да стане дори с намаляването на замърсеността му само с 4% на годишна база в рамките на четири години
1 2 3 4 5 ... 8 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ