Фондът за лечение на деца няма да се закрива

24-04-2016 18:54
Бившият здравен министър д-р Ненков окачестви акцията по арестите във фонда като „долнопробен ПР“ Фондът за лечение на деца няма да се закрива
Като долнопробен ПР определи показния арест на бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, който заемаше този пост в служебния кабинет на Георги Близнашки в предаването „Комбина" по НТВ. „Арестите бяха страшно ефектни, а на другия ден като слушах прокуратурата как се самоопровергава, направо ми се дорева. Срам и позор, направо не знам как спят спокойно тези хора", коментира д-р Ненков и сравни шумната акция с „като да застреляш муха с оръдие". По-рано днес пред БНР новият директор на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ увери, че фонда няма да се закрива, но изрази съмнение дали не трябва да се ръководи от здравното министерство, след като ведомството осигурява бюджета за него.
„Павел Александров го познавам от първия ми мандат като зам.-министър. Тогава правихме проверки, след които го възстанових на работа, и нещата във фонда потръгнаха. Не случайно, ако ви прави впечатление Александров получи защита от неправителствения сектор, който обикновено е най-критичния", заяви д-р Ненков по НТВ.

„Сигурен съм, че при една детайлна проверка във фонда със сигурност ще намерят някакви пропуски, но да се говори за източване на пари и за организирана престъпна група без да имаш доказателства, това е най-долнопробен ПР", каза бившият здравен министър. Според него с тази акция са се постигнали две негативни послания – допълнително се доразбива доверието в здравната система и у хората масово остана съмнение, че се краде от парите на болните деца.

„Мога да се обзаложа, че до обвинение и осъдителна присъда няма да се стигне, но България ще получи осъдителна присъда в съда за правата на човека в Брюксел, която ще трябва да плащаме всички ние", убеден е д-р Ненков.

По-рано днес пред БНР новият директор на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ отново повтори, че фондът трябва да продължи да работи в опит да разсее слуховете, че ще бъде закрит и ще заработи като дирекция към здравното министерство. Той обясни, че от разговорите, които е имал с д-р Москов и неговия екип такъв проблем и такава задача не се е поставяна.

Фондът трябва да работи и стратегическата цел е да огледаме нещата от А до Я, да погледнем и нормативните документи, които са доста остарели. Проф. Пилософ обясни, че едно дете няма как да отиде в чужбина да се лекува, без да бъде придружено поне от единия си родител. „Значи тука разходи ще се правят. Дали тези разходи трябва да бъдат изцяло за бюджета на държавата, това е друга тема, която трябва да се дискутира. Второ, има действително неща, които се припокриват с дейността на касата. Тоест там трябва да избистрим нещата в много бърз порядък, за да можем да сме на ясно, какви взаимоотношения има фондът с касата. Трето, има много разходи, които се правят, не в чужбина, а в България", отчете той.

Трябва да бъдат доизкусурени нещата и да бъдат направени по-прозрачни, включително и във вземането на решения от експертите. Тоест така да е ясно, че след като се харчат тези пари и те се взимат с крайното решение на Обществения съвет, те са действително изхарчени, защото е било необходимо", обясни новият директор.

От началото на тази година разходите на Фонда са от порядъка на 4,5-5 милиона лева. Събраните дарения са 6 326 лева. Тоест това е 0.14 % от разхода. За по-миналата година приходите от дарения са 250 000 лв. срещу почти 12 милиона разход, което прави под 2%. Следователно хората и представителите на различни организации, които са призвани да осигуряват дарителски кампании и т.н., изглеждат не работят достатъчно ефективно. Тогава се пита след като целият разход е от бюджета на министерството, тогава то да си ръководи Фонда.

„Ако видя, че нещата не вървят, аз много лесно мога да кажа "Довиждане" и толкова... Никой не може да ме задължи да работят при условия, в които е невъзможно да се работи", заяви проф. Пилософ.


Идва ли краят на детската кардиохирургия

Идва ли краят на детската кардиохирургия

Докато здравните власти искат да съсредоточат лечението на малчуганите у нас, единствената клиника за сърдечни операции е в тежко състояние

Орисан да генерира проблеми

Орисан да генерира проблеми

Преминаването на Фонда за деца към здравната каса може да бъде решение само, ако се направи обмислено, смята Мария Чернева

Промените са в полза на болните деца

Промените са в полза на болните деца

Финансирането на лечението им от чуждестранни специалисти у нас ще повиши нивото на медицината в България, казва Пенка Георгиева

МЗ прави търгове на Фонда за деца

МЗ прави търгове на Фонда за деца

Викат чужди лекари у нас вместо да пращат хлапетата зад граница
Смениха съвета към Фонда за деца

Смениха съвета към Фонда за деца

Общественият орган напуска дългогодишният журналист от БНТ Мария Чернева

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

Джиросването му ще реши административен дерт, но ще увеличи напрежението за родителите и децата, казва Мария Чернева

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Мариета Райкова е напуснала по лични причини, казаха от МЗ
Фондът за деца пак без директор

Фондът за деца пак без директор

Четвърти шеф си тръгва за две години от проветривия стол

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Хонорарът ни е три-четири пъти по-нисък от европейския, а ЦФЛД не ни плаща, жалват се преводачи от Австрия
Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Обвинението е неясно поднесено и пълно с повторения, казва апелативният съд
1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ