Интервю

БСП няма да подкрепи мораториумите в бюджета на НЗОК

02-11-2017 06:43
Смяната на проф. Николай Петров не е резултат на атака от опозицията, а на напрежението в самата управляваща коалиция, казва доц. Георги ЙордановБСП няма да подкрепи мораториумите в бюджета на НЗОК
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Днес започва обсъждането на бюджета на здравната каса за 2018 г. Въпреки че той е най-щедрият от години насам, критики към него не липсват. Ще подкрепи ли левицата бюджета на касата, какви са недостатъците и преимуществата в него, защо се стигна до оставка на здравния министър, за какво ще бъде вота на недоверие към правителството, попитахме доц. Георги Йорданов. Той е депутат от БСП и зам. председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

- Доц. Йорданов, какво е мнението на левицата за бюджета на НЗОК?

- Ние имаме алтернативен бюджет, както за държавата и НОИ, така и за здравеопазване. Учудени сме от някои приоритети в него, тъй като от няколко месеца говорим, че искаме промяна на сега съществуващата система на клинични пътеки или поне да се преостойностят. Не искаме да намаляме нито една пътека, но в някои области, като педиатрията, те са очевадно подценени. Трябва да има пътеки само за деца с по-висока цена, а сега никой не говори за това. Ние искаме да се премахнат и лимитите в дейността на болниците, тъй като считаме, че те са основната причина за тяхното трагично състояние - дори не знам как лечебните заведения ще преминат зимата. Друг проблем са лекарствата, който ГЕРБ досега не успя да реши. И вместо да се тръгне по някакъв метод за разходване на средствата, излиза решение за нефинансиране на нови лекарства в областта най-вече на онкологията и редките заболявания. Това е геноцид, защото тези хора чакат с надежда да започне лечението им.

- 400 млн. лв. повече са заложени за първи път в бюджета на касата за следващата година – добре или зле е това?

- На пръв поглед това звучи добре, въпросът е накъде се насочват тези пари. Знаете, че бюджетът на касата беше публикуван сравнително късно, все още анализраме къде точно ще е увеличението на средствата.

- Въпреки че има толкова голямо увеличение, всички съсловни, работодателски и синдикални организации се оказаха недоволни, защо?

- Нали знаете, че се вдига минималната работна заплата и става 510 лв. Но медицинските сестри работят на минимална заплата, значи значителна част от тях и останалите специалисти по здравни грижи трябва да получат увеличение, а тези пари трябва да се вземат отнякъде – откъде, естествено от клиничните пътеки. И тогава ще се окаже, че парите на касата, които са планирани да се дадат, ще отидат, за да компенсират увеличението на минималната заплата и на енергоносителите. Така че за реално увеличение ми е трудно да говоря.

Ще подкрепим всичко, което е положително. Безспорно увеличението от 400 млн. лв. е такова и ще го подкрепим

В областта на денталната помощ например, където казват, че ще се увеличат парите с няколко милиона, също няма да има ефект. Защото, за да се реимбурсират протезите за възрастните хора са нужни между 30 и 40 млн. лв. Управителят на касата каза, че няма да има толкова средства, ще се дадат само 10 млн., което е една трета от сумата и не знам какво може да се направи с тях.

- БСП какво ще подкрепи от бюджета на касата за 2018 г.?

- Ще подкрепим всичко, което е положително. Безспорно увеличението от 400 млн. лв. е такова и ще го подкрепим. Но вече започнаха да ни търсят синдикалните организации и тези на фармацевтичните компании, колкото и това да не звучи престижно в България. Всички те са притеснени от решенията на Надзорния съвет на НЗОК. Откровена глупост е и отказът да се финансират нови дейности към сега съществуващите структури. По този начин не може да се развива едно лечебно заведение.

- Тоест, вие подкрепяте удължването на мораториума за финансиране на нови болници, но не и за нови дейности?

- Не е точно така. Трябва да има нова здравна карта, защото старата не изпълняваше своето предназначение. В нея не бяха отчетени потребностите от медицинска помощ във всички географски райони. Трябва да имаме нова здравна карта, която оценяйки здравното и демографско състояние на населението, да прецени каква медицинска помощ трябва да има там. След това на базата на тази карта трябва да започнат да се издават разрешения за дейност и те да се финансират от НЗОК.

- Значи няма да подкрепите мораториума върху финансиране на нови болници и дейности, нито за нови молекули, така .ли?

- Да, абсолютно.

- Ще подкрепите ли предложението за стопяване на резерва на касата от 10 на 3 процента?

- Все още анализираме нещата, защото не е тайна, че има колеги от други политически групи, които искат този резерв да не се разпределя предварително. С нарастването на бюджета на касата на 3.8 млрд. лв. той става 380 млн. лв. – една доста значима сума, която тепърва ще преценим дали трябва да бъде затворена. Но не приемаме и 7% от нея да бъде разпределена предварително.

Нашите експерти подготвят нормативни решения, с които да възстановим правдата и тези 1.4 млрд. лв., които бяха отнети от здравната каса по времето на министър Симеон Дянков, да й се върнат. Още повече, че има решение на Конституционния съд в тази посока, както и достатъчно средства в държавата.

Подготвяме нормативни решения, с които да възстановим правдата и тези 1.4 млрд. лв., които бяха отнети от здравната каса по времето на министър Симеон Дянков, да й се върнат

- За какви корекции ще настоявате при разпределението на сумите по бюджета?

- Ние защитаваме становището на организацията на общопрактикуващите лекари. Те се опират на един одит, направен от експертите на Световната банка, който казва, че основната тежест в едно здравеопазване трябва да бъде хвърлен на извънболничната помощ, че тя трябва да бъде филтъра към медицинската помощ и че голяма част от проблемите трябва да се разрешават там. За да стане това обаче, е нужно да има по-добро финансиране. Тези 7 млн. лв. в повече, с които се опитват да се задоволят техните потребности няма как да свършат работа. Затова ние защитаваме исканите от тях средства - 12% от бюджета на НЗОК. Макар че при това нарастване на бюджета на касата, по-скоро трябва да говорим не за процентно увеличение, а за реални числа. Крайната цел обаче е да се стигнат тези 12% от бюджета на касата за първична извънболнична помощ.

- За първи път се залагат 1.8 млрд. лв. за болници, ще стигнат ли и ще спасят ли клиниките от фалити?

- Премиерът каза, че всяка година даваме повече пари, а никой не е доволен, но през последните години в областта на болничното здравеопазване бяха вкарани нови технологии, които са много скъпи. Вземете за пример киберножа, петскенера, дейността с тях трябва да се плаща. Удължената продължителност на живота също изисква грижи, които трябва да се задоволяват. При всеки човек над 65 години могат да се намерят поне 4-5 заболявания. Не е тайна, че средната възраст на жените е 80 години, а на мъжете преминава 71. Всички те имат своите проблеми, кoито трябва да бъдат посрещнати от здравната каса. Другата категория, която има голяма нужда от медицинска помощ са децата. Тези пари, с които се увеличава бюджета на касата и болниците няма да подпомогнат тяхното състояние, само донякъде ще компенсират увеличените им разходи и лимитирането на дейността, която имат. Заради тези лимити лекарите, сега не можем да обясним на пациентите защо не можем да ги приемем, нито защо трябва да си платят, след като са здравно осигурени.

- Като говорим, че не трябва да има ,лимити, как да стане това при ограничен бюджет на НЗОК?

- Броят на хоспитализациите вече е установен – около 2 млн. за цялата страна на година. Тоест има едно стабилизиране на нещата. А користното увеличаване на клиничните пътеки в едно лечебно заведение е разбираемо, защото то е предизвикано от количественото отчитане на системата с пътеките. Ако я заменим с друг механизъм, тези хоспитализации ще намалеят.

- С какво да я заменим?

- Веднага излиза на преден план системата на ДСГ. При парите, които са хвърлени за тях обаче, никой вече не говори за внедряването им. Затова ние искам нов обществен договор, който да определи правилата в системата на здравеопазване. Трябва да имаме система, в която приоритет да са профилактиката, извънболничната помощ, трябва да има възможности за 24-часови дежурства на джипитата, да имат апаратура, рентген, лаборатория, за да не стигат пациентите до болница. Има една категория възрастни хора, които няма къде да завършат жизнения си път, защото нямаме болници за долекуване и хосписи, нямаме педиатрична болница. Всички тези неща трябва да се анализират и на база реалното население да се вземат решения. Осигуряването на медицинска помощ в по-слабо населените райони на страната също е голям проблем. Например в Девин има 8000 души, които имат нужда и от болница, защото пътят до Смолян е 36 км. в почти непроходими условия. Сега се казва – вашата болница е търговско дружество, ще фалира, ще я продаваме. Ако има здравна карта, тогава ще се каже, че няма как този регион да остане без болница и ще се вземат мерки, за да се издържа от държавата. Но в София, Пловдив, където има повече болници, няма нужда те да се толерират.

- Това ли ще очаквате от новия здравен министър?

Който и да е новият министър, ще искаме да продължим рзговорите си с него. Ние имахме общ език с проф. Николай Петров, както и с проф. Камен Плочев, защото те са лекари от кариерата

- При темпото, с което се сменят новите здравни министри, между 7 или 8 ще преминат, докато стане всичко това. Но, който и да е новият министър, ще искаме да продължим рзговорите си с него. Ние имахме общ език с проф. Николай Петров, както и с проф. Камен Плочев, защото те са лекари от кариерата и разбират за какво става дума. Ние искаме да махнем политиците от здравеопазването и да дойдат експертите. Сега в пленарна зала разглеждахме един мой законопроект за промени в закона за лечебните заведения - да се осигури задължителна охрана на пациентите и на медицинския персонал по време на работа. Половината колеги от ГЕРБ гласуваха въздържали се и не се прие, а е чудно защо, след като всеки ден ескалират случаите на насилие към лекарите. Опитваме се да има правила, но това не се прие.

- В събота БСП проведе конгрес, на който стана ясно, че ще искате вот на недоверие, здравеопазването ще бъде ли част от него?

- Ние направихме предварително проучване и на първо място се оказа, че са проблемите с корупцията, на второ – здравеопазването, на трето – образованието. Нашият вот за недоверие към правителсвто ще бъде основно за корупцията, но не като абстрактна тема, а съвсем конкретно позционирана – корупцията в областта на здравеопазването, на икономиката, на образованието, на селското стопанство. Навсякъде, където имаме данни за корупционни практики.

- Какво смятате, че провокира смяната на здравния министър?

- Мисля, че смяната на проф. Николай Петров не е в резултат на атака от страна на опозицията, а се дължи на напрежението в самата управляваща коалиция. Не е тайна, че това, което той смяташе да прави, ограничаваше дейността на някои от големите играчи в здравеопазването. Но той, ставайки министър, стана и политик. Когато започна да задава здравни политики, беше принуден да подаде оставка. Да се надяваме, че следващият здравен министър също ще бъде експерт в областта на здравеопазването, с отворени очи и уши.


Утре гласуват отпадането на мораториума

Утре гласуват отпадането на мораториума

Партиите се разбраха за промяна на Закона на бюджета на НЗОК за 2018 г.
Непопулярните мерки дават срок на истинските реформи

Непопулярните мерки дават срок на истинските реформи

Трябва да върнем дебата за Фонд за редките болести, убедена е д-р Даниела Дариткова
700 vs. 25 милиона от бюджета

700 vs. 25 милиона от бюджета

Депутати спориха защо държавата има половин милиард за пътища, а няма 25 млн. лв. за нови лекарства
Ветото не мина. Мораториумът остава

Ветото не мина. Мораториумът остава

„За" забраната на нови терапии догодина гласуваха 126 депутати, „против" бяха 95, никой не се въздържа
Пациенти на протест за ветото

Пациенти на протест за ветото

Днес депутатите гласуват върнатите от президента текстове от Закона за бюджет на НЗОК за 2018 г.
Липсата на пари не е оправдание за мораториума

Липсата на пари не е оправдание за мораториума

Целият текст с указа на Ремен Радев, с който налага вето над част от бюджета на НЗОК е публикуван в „Държавен вестник"
Гласуват ветото в четвъртък

Гласуват ветото в четвъртък

Президентската воля депутатите пак да обсъдят лекарствения мораториум не мина през бюджетната комисия
Касата смята разходите до април със и без вето

Касата смята разходите до април със и без вето

Надзорният съвет иска от управителя по-подробен анализ и конкретни мерки за контрол догодина
Ананиев: Извършва се огромна манипулация

Ананиев: Извършва се огромна манипулация

Зад пациентския протест стоят корпоративни интереси, казва здравният министър
Ново искане за вето върху мораториума за лекарства

Ново искане за вето върху мораториума за лекарства

Пациентската организация атакува пълната забрана на реимбурсиране от НЗОК
1 2 3 4 5 ... 7 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ