Коментари

Депутатите за оставката на проф. Николай Петров

30-10-2017 12:41
Това ще влоши положението в здравната система и ще задълбочи проблемите, категорични са от опозициятаДепутатите за оставката на проф. Николай Петров
Clinica.bg

press@clinica.bg
Неочаквана оставка подаде здравният министър проф. Николай Петров след по-малко от шест месеца управление. А премиерът Бойко Борисов я прие. Какво означава това за здравната система, защо се стига до тук, добър министър ли бе проф. Петров, попитахме парламентарно представените партии.

Д-р Нигяр Джафер, ДПС
Оставката потвърждава безпътицата в здравеопазването

 

Д-р Нигяр Джафер, ДПС


За съжаление тази оставка потърждава безпътицата, в която е влязло здравеопазването ни. Дни наред коментираме бюджета на здравния сектор, можем да кажем, че това е поредният бюджет на задлълбочаване на проблемите в сектора и на липсата на реформи в него. Оставката на здравния министър за съжаление усложнява още повече нещата. Дай Боже в пленарна зала да се проведе един сериозен анализ и дебат за ситуацията в сектора, за това накъде ще върви здравеопазването, накъде отива системата. Но това, че ще приемаме бюджет без здравен министър, само влошава ситуацията.

 


Проф. Георги Михайлов, БСП

Системата ще изпита допълнително затруднение


Проф. Георги Михайлов, БСП


Здравната система ще изпита отново затруднение, защото не само трябва а се намери нов приципал, а и един цял нов екип. Защото екипността в едно министерство е задължителна, в случая това означава намирането на нов управленски екип, а това ще увеличи всички проблеми, които са налице. На практика в момента се създава един допълнителен вакуум. Не очаквайте от мен да кажа лоши думи за проф. Николай Петров. Той застана като професионалист начело на ВМА, когато болницата беше в трудно положение и с разклатен имидж. По време на 5-месечното му управление в здравно министерство той направи усилия, но постиженията на всеки министър зависят от коалицията, която е зад гърба му. Ние още през месец май посочихме проблемите, които са залегнали в здравната система, за съжаление те не се решават, независимо от усилието на управляващите, тъй като политиката им е дълбоко неправилна. Нужен е дебат за бъдещето на здравеопазването.


 


Доц. Георги Йорданов, БСП

Нека му пожелаем на добър път


Доц. Георги Йорданов, БСП


Оставката на здравния кинистър не мога да приема положително и то не защото мястото на проф. Николай Петров е знаково за българското здравеопазване, а защото много често започнахме да сменяме здравните министри. Цялата работа, която досега свършихме за промяна на здравната система, ще трябва да започнем отново. Защото проф. Петров наложи своите разбирания, които до голяма степен се припокриват с тези на основните мениджъри и законотворци. Не искам да коментирам причините за оставката му, защото нямам достатъчно информация, а и тя е в сферата на морала. Но съжалявам за тази нея, защото докарахме нещата до там, че след месец-два всичко, от което се нуждаят пациентите и специалистите щеше да се случи. А сега няма да е така. Нека му пожелаем на добър път!


Ананиев може да направи реформи, но дали иска

Ананиев може да направи реформи, но дали иска

Първата седмица от управлението на новия здравен министър Кирил Ананиев вече е факт. Доколко удачен беше изборът на финансист начело на системата, в състояние ли е той да направи реформа, каква трябва да е тя, колко дълъг мандат го очаква, попитахме Николай Василев, министър на икономиката в правителството на НДСВ.

Жени Начева поема надзора на НЗОК

Жени Начева поема надзора на НЗОК

Представители на държавата ще са още д-р Бойко Пенков и Росица Велкова-Желева, реши кабинетът
Ананиев е доказан професионалист

Ананиев е доказан професионалист

Здравеопазването не е проблем само на министерството, в него трябва да се включи цялата държава, защото то е приоритет номер едно, казва Георги Колев
Прокуратурата пак оневини проф. Николай Петров

Прокуратурата пак оневини проф. Николай Петров

Той не е извършил престъпление като директор на ВМА, АДФИ подхваща нарушените обществени поръчки
Без реформи няма да има положителен резултат

Без реформи няма да има положителен резултат

Тази седмица в здравното министерство започва работа нов политически екип – този на Кирил Ананиев. Добре ли е начело на системата да застане финансист, какво очакват от него хората в сектора, ще има ли политическа подкрепа, за да реализира идеите си, попитахме Иван Колев. 

Назначиха и замовете на Ананиев

Назначиха и замовете на Ананиев

Бойко Пенков, Жени Начева и Светлана Йорданова ще помагат на новия министър

Имам програма, ще работя с всички

Имам програма, ще работя с всички

Секторът на здравеопазване няма цвят, той е кауза, зад която да вървим, каза Кирил Ананиев

Избраха Ананиев за министър

Избраха Ананиев за министър

Къс мандат заради корпоративни интереси и липса на реформа му предвещаха депутатите

Лобита, мафия и реформи в дебата за здравен министър

Лобита, мафия и реформи в дебата за здравен министър

Какво си казаха управляващи и опозиция преди окончателното гласуване на Кирил Ананиев
Кой е по-смел?

Кой е по-смел?

Остър сблъсък между БСП и ГЕРБ провокира гласуването за нов здравен министър
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ